Senátora Čunka naštvali letos sociální demokraté. Tím, že by šli s každým

29.12.2012 12:45

Při ohlédnutí za letošním rokem v politice by se určitě našlo dost peprných výrazů, které by dokreslovaly marasmus, do něhož se domácí politická scéna propadla. Mezi ty výjimky s politikou spokojené by se mohl díky senátním i krajským volbám řadit exlidovecký předseda Jiří Čunek. Přesto i on má důvod k naštvanosti. Postaral se mu o ní bezostyšný příklon ČSSD ke komunistům na krajské úrovni a rovněž počínání Nečasovy vlády.

Senátora Čunka naštvali letos sociální demokraté. Tím, že by šli s každým
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Čunek

Bývalý místopředseda vlády a expředseda KDU-ČSL Jiří Čunek patří díky výsledkům podzimních senátních a krajských voleb mezi tu výraznou menšinu české populace, která může být při ohlédnutí za domácí politikou roku 2012 spokojena. Přesto znovuzvolený senátor neskrývá, že se i tak najde leccos, co ho v politice letos naštvalo. A to na krajské i celostátní úrovni.

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor

„Na krajské úrovni mi vadí ten bezostyšný příklon ke komunistům ze strany sociálních demokratů. To, jak bezostyšně dávají najevo, že mají největší koaliční potenciál, protože můžou jít s každým, třeba s Hitlerem, když můžou jít teď se Stalinem,“ kritizuje pro ParlamentníListy.cz senátor Jiří Čunek postup ČSSD při utváření krajských koalic.

Nečasova vláda by měla skončit proto, že nedělá dobré věci

„Jim je to v zásadě úplně jedno a mají z toho evidentně radost, že tuto výhodu mají. Já si ale myslím, že nejen jim, ale nám všem, se to může zle vymstít. Nejenom lidé, ale i strany by měly mít své mantinely, které jsou nepřekročitelné a kde nejde už jenom o výši zdanění nebo pohled na jiné konkrétní věci v politice, ale jde především o morálku,“ myslí si Jiří Čunek.

Jeho nespokojenost s politikou však nekončí na krajské úrovni, štve ho i to, co předvádí vláda Petra Nečase. „Nelíbí se mi postup vlády především směrem k rozvoji podnikání, v přístupu k sociálním záležitostem a zdravotnictví. Nynější vláda by podle mého neměla skončit proto, že už prakticky nemá většinu ve sněmovně nebo že jí důvěřuje historicky nejméně občanů, to jsou věci technického až ústavního rázu, ale měla by skončit z principu, protože nedělá dobré věci,“ tvrdí vsetínský senátor.

Peake a spol. se budou moci držet zuby nehty

Přesto neočekává, že by nynější vládní „krize“, odstartovaná vymetením Karolíny Peake po osmi dnech z čela ministerstva obrany, měla být něčím víc než jen bouří ve sklenici vody. „Co se týká poslanců ze strany LIDEM, tak ti zase najdou nějakou cestu, aby zůstali ve sněmovně a pokusí se zůstat i ve vládě. Budou se tam držet zuby nehty, to všechno ostatní je jenom jejich póza,“ nevěří Jiří Čunek, že by šéfka politické ministraničky Karolína Peake splnila své hrozby o odchodu z koalice.

Jeden odchod z vlády už ale senátora potěšil. „Je jenom dobře, že skončil ten mladíček Dobeš. Jsem totiž přesvědčen, že když vláda rozhoduje ve sboru, tedy každý hlas má stejnou váhu, tak člověk, který tam sedí, musí být nejen vzdělán v konkrétní disciplíně, ale musí už především prožít kus života, aby o něm něco věděl. A to je zásadní fatální omyl, který v České republice stále stranám prochází a nechápu, proč lidé proti tomu nezvedají hlas,“ diví se bývalý ministr.

Ve vládě sedí lidé provázaní s mnoha lumpárnami z minulosti

„Přece každý ví, že životní zkušenost je důležitá a jestliže tady ani ne třicetiletí ministři mají hlasovat o tom, jaká bude sociální politika, jak bude vypadat konkrétní podoba důchodů, tak jak o tom mohou hlasovat, když se s tím v životě ani vzdáleně nesetkali. Jejich rodiče jsou povětšinou mladší a oni bez praxe a zkušeností de facto sedí v parlamentu a posléze ve vládě, ti o životě neví pořádně nic. Ve vládě by neměli být lidé bez životních zkušeností,“ říká pro ParlamentníListy.cz senátor Jiří Čunek.

Ten je tak intenzívně ponořen do politiky, že už mu dá práci pojmenovat to, co by mu na ní vadilo jako obyčejnému občanovi. „Určitě by ale u mě při pohledu na dva a půl roku vládnutí kabinetu Petra Nečase převládla skepse tak jako u mnoha jiných lidí. Jsem přesvědčen, že v té vládě je hodně lidí, kteří jsou provázáni s mnohými lumpárnami, které se děly. A tito lidé už nemohou být jiní a ani nemohou být svobodní,“ podotýká bývalý místopředseda vlády.

Navzdory potížím je lepší, když prezidenta nevolí jen politici

A jako občan by určitě kritizoval i to, proč má být prezidentská volba tak složitá. „To je také důvod, proč jsem pro tento prováděcí zákon nehlasoval. Hlasoval jsem pro přímou volbu prezidenta, změnu Ústavy, ale pro tento prováděcí zákon jsem nehlasoval, protože jsem ho kritizoval a považoval za nejasný a zbytečně komplikovaný. Jako občan bych na to nadával také, ale asi by u mě převážila radost nad tím, že přece jen je lépe, když si prezidenta vybírají lidé než politici,“ vysvětluje Jiří Čunek.

V příštím roce, a to nejen v politice, má obavy z lidí prvoplánově nepřemýšlejících, tedy lidí, kteří konzumují všechno, co jim sděluje televize a média vůbec. „A mám obavu z politiků, kteří pracují bez vlastního rozumu jen na tom, aby plnili objednávku médií. A to, jak se mnohokrát ukázalo, vede tento národ do záhuby,“ konstatuje senátor.

Předčasné volby i současná vláda už vyjdou nastejno

Když se má rozhodnout, zda v roce 2013 považuje za větší hrozbu pro českou politickou scénu setrvání Nečasovy vlády, nebo naopak předčasné volby, či odsunutí přímé prezidentské volby, na chvíli se zamyslí. „Teď když sociální demokraté ukázali, že půjdou naprosto s kýmkoli, že jim to je naprosto jedno, tak mám stejnou obavu z předčasných voleb jako z té současné vlády,“ dodává pro Parlamentnílisty.cz na závěr Jiří Čunek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

reklama

autor: Jiří Hroník

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …