Šíří lži. Starší jsou ovlivnění. PirSTAN v Rožnově: Překvapivé sdělení

16.09.2021 12:05 | Reportáž

Šíří se nesmysly! Žádné zdaňování bytů ani proudy migrantů! Piráti a STAN se soustředili při kampani v Rožnově pod Radhoštěm na vysvětlování. Přijeli se Švindlbusem i Nanukárou. Předseda STAN odpověděl i na dotaz k současné popularitě případné koalice ANO a Spolu či premiéra Andreje Babiše. „Naše nabídka je koalice PirSTAN a koalice Spolu, která v ideálním případě vytvoří samostatně většinu, v neideálním případě může hledat nějakého spojence, ale rozhodně ne v hnutí ANO, SPD a KSČM,“ připustil poněkud překvapivě pro PL.

Šíří lži. Starší jsou ovlivnění. PirSTAN v Rožnově: Překvapivé sdělení
Foto: Daniela Černá
Popisek: Předseda STAN Vít Rakušan a kandidáti PirStan za Zlínský kraj Eliška Olšáková a Zdeněk Třos

Anketa

Je Andrej Babiš mladší obětí svého otce?

21%
62%
hlasovalo: 72191 lidí

Právě v den kampaně v Rožnově pod Radhoštěm ve Zlínském kraji byl zveřejněn průzkum agentury Median pro Český rozhlas, podle kterého jsou lidé nejtolerantnější k potenciální povolební spolupráci ANO s uskupením Spolu a jako premiér je pro ně přijatelný Andrej Babiš. Pro Parlamentní Listy odpověděl na dotaz k novým číslům v kampani v Rožnově předseda STAN Vít Rakušan. „Za prvé jsem ten průzkum neviděl. Za druhé naše nabídka voličům, zcela transparentní, formulována v naší povolební strategii, je jiná. Jsme jediní, kdo říkají, jak budou tahat figurkami,“ ujistil Rakušan. „Oslovujeme voliče v této zemi s jinou nabídkou, oni rozhodnou ve volbách. Průzkumy jsou průzkumy, volby jsou volby. Naše nabídka je koalice PirStan a koalice Spolu, která v ideálním případě vytvoří samostatně většinu, v neideálním případě může hledat nějakého spojence, ale rozhodně ne v hnutí ANO, SPD a KSČM,“ dodal.        

„Neohlížel bych se na to,“ reagoval na aktuální průzkum agentury Median pro Český rozhlas i Zdeněk Třos, majitel franšízového gastro konceptu, předseda dozorčí rady Komerční domy Rožnov, který kandiduje za Piráty a STAN ve Zlínském kraji na třetím místě. Z Rožnova pod Radhoštěm pochází a vnímá tady velkou podporu voličů, která je podle něj jiná v reálu než na sociálních sítích. „V kontaktní kampani je podpora daleko citelnější,“ podotkl pro ParlamentniListy.cz.

Právě při kontaktní kampani, jako byla ve středu v místním parku, kandidáti koalice často vyvracejí nepravdy, které o nich kolují. „Lidé řeší lži, které se šíří o Pirátech v souvislosti s migrací a také otázku zdanění bydlení. Čím jsou lidé starší, tím více se na to ptají. Starší věková skupina je hodně ovlivněná řetězovými e-maily a různými dezinformacemi,“ konstatoval Třos.

Zdeněk Třos na kampani v Rožnově pod Radhoštěm. Foto: Daniela Černá

Koordinátorem kampaně ve Zlínském kraji pro koalici je Aleš Durďák, který je také krajským tajemníkem hnutí STAN. „Měli jsme několik stylů kontaktních kampaní. Tzv. cyklotour i lehčí kontaktní kampaň, která se uskutečnila v průběhu léta. V září jsme začali připravovat větší akce,“ popsal. Reakce veřejnosti se podle něj dají srovnat s kampaní v předcházejících volbách. „Když to srovnám s loňskými krajskými volbami, je to stejné,“ popsal s tím, že kampaň před parlamentními volbami nevybočuje z obvyklé praxe. 

Také do Rožnova pod Radhoštěm přijeli Piráti s Nanukárou a Švindlbusem. Pomalovaný autobus s tasemnicí uvnitř připomínal kauzy hnutí ANO. „Je to menší muzeum korupčních skandálů. Najdete uvnitř většinu kauz současné vlády. Deníček Jaroslava Faltýnka, kauzy Andreje Babiše,“ upozornila Lucie Švehlíková, mediální specialistka Pirátů ve Zlínském kraji. „Lidé mají krátkou paměť. Chceme kauzy připomenout a dát najevo, že my máme lepší řešení,“ dodala.

Švindlbus. Foto: Daniela Černá

Uvnitř Švindlbusu. Foto: Daniela Černá

„Hnutí ANO se snaží jít jinou cestou a nepřipomínat lidem události uplynulých měsíců. My se snažíme lidem některé kauzy připomenout,“ potvrdil Durďák. 

Ptejte se! Ne, nikoho vám do bytu nenastěhujeme!

Během odpoledne se od mikrofonu představili veřejnosti někteří kandidáti PirSTAN, hovořila i starostka Valašských Klobouk Eliška Olšáková, čtvrtá na kandidátce, nebo třetí Zdeněk Třos.

Pak přivítal příznivce Vít Rakušan a pozval veřejnost k osobní diskusi. Připomenul, že je teď předseda STAN, ale má zkušenost s komunálními problémy, protože působil jako starosta Kolína. „Problémy regionu jsou mi blízké,“ podotkl. Vyzval lidi, aby si vzali nanuk, pročetli jejich noviny a zašli ke stánkům, které byly po parku rozmístěny.

Vít Rakušan v Rožnově pod Radhoštěm. Foto: Daniela Černá

Vyzval také k debatě o dezinformacích. „Letáky obsahují i vyvracení fám, které o naší koalici šíří ti, co se nás nejvíc bojí. Opravdu bych vám chtěl říct: I když máte byt tři plus jedna a bydlíte v něm sami, ani ho nezdaníme, ani vám do něj nikoho nenastěhujeme. Stejně tak bych vám chtěl říci, že naše koalice nezve do České republiky žádné proudy migrantů,“ zdůraznil rázně.      

Upozornil také na Švindlbus. „Není to nablýskaný koráb. Ale to naše země bohužel v současné době také není úplně nablýskaná,“ konstatoval. 

Za první republiky jsme byli vyhlášená demokracie a teď?

Do parku k altánu ve stylu Dušana Jurkoviče přišli debatovat hlavně příznivci Pirátů. Řada lidí zdůraznila, že je budoucnost jejich dětí, zajímá víc než vlastní důchod. „Za první republiky jsme byli vyhlášená demokracie. Za bolševika to šlo pryč. A teď ji máme ztratit?“ uvedl pro PL jeden z místních občanů, který zásadně obhajuje myšlenku společné Evropy i společné měny.

Na prvním místě ve Zlínském kraji kandiduje za Piráty a STAN poslanec František Elfmark, zastupitel Uherského Hradiště a podnikatel. Na druhém místě poslanec Petr Gazdík, číslo tři, jak už bylo uvedeno, má Zdeněk Třos. Starostka Valašských Klobouk Eliška Olšáková kandiduje na čtvrtém místě a na pátém Marek Houser, redaktor SvětAndroida.cz, ředitel Fair Play festivalu, podnikatel v oblasti kultury. Na kandidátce jsou také místostarostové, architekt nebo krajská radní pro školství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …