Skandál kolem ruské ambasády v Praze. Ministr Petříček zřejmě řekl něco, co neměl

28.11.2018 18:22

Hrozí česko-ruský diplomatický skandál? Diplomaté Ruské federace v prohlášení ostře odmítli slova ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) o tom, že je s ambasádou veden dialog o snižování počtu ruských diplomatů v Praze.

Skandál kolem ruské ambasády v Praze. Ministr Petříček zřejmě řekl něco, co neměl
Foto: Hns
Popisek: Velvyslanec Ruské federace Alexandr Vladimirovič Zmejevskij a ministr zahraničí české republiky Tomáš Petříček, ilustrační koláž

Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček z ČSSD v nedělních Otázkách Václava Moravce na ČT prohlásil, že jeho resort intenzivně jedná s ruským velvyslanectvím o snížení počtu diplomatů i registrovaných automobilů.

„S ruskou stranou teď vedeme velmi intenzivní dialog nejen o počtu diplomatů na ruské ambasádě v Praze, ale také o celkovém nastavení diplomatických vztahů. Jedno z témat je například snížení počtu registrovaných aut ruské ambasády, který je velmi vysoký. Můžeme se jenom domnívat, k čemu tato auta slouží. Je také možná do budoucna debata o tom, že by počet diplomatů, ale hlavně nediplomatických pracovníků na ruské ambasádě, měl odpovídat velikosti země, jako je Česká republika,“ řekl v televizi Petříček.

Jenže přišel problém. Existenci jakéhokoli dialogu, o kterém ministr mluvil, ruské velvyslanectví popírá. Žádná česká média si tohoto faktu dosud nevšimla.

Anketa

Důvěřujete Emmanuelu Macronovi?

hlasovalo: 10241 lidí
„V souvislosti s výrokem ministra zahraničních věcí České republiky Tomáše Petříčka o údajném ‚intenzivním dialogu‘ s ruskou stranou ohledně možného snížení počtu personálu Velvyslanectví Ruské federace v České republice sdělujeme, že se jednání v této věci nevedla a nevedou,“ znělo strohé, nicméně jednoznačné prohlášení ruské diplomatické mise v Praze.

Jak to tedy je? Vede, nebo nevede resort zahraničí s ruskými diplomaty dialog na toto téma? Kdo mluví pravdu a kdo nikoliv? Redakce ParlamentníchListů.cz se s dotazem obrátila na Petříčkův resort, ten ale do doby zveřejnění článku nezaslal odpověď. Případnou dodatečnou reakci ministerstva zahraničí do textu doplníme.

Své překvapení nad prohlášením ministra zahraničí dal najevo ale i premiér Andrej Babiš (ANO). „Já o této aktivitě pana Petříčka vůbec nic nevím. Dozvěděl jsem se to z tisku, tak jsem překvapený stanoviskem ruské ambasády,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz.

Téma vysokého počtu zaměstnanců ruské ambasády v Praze rezonuje v české mediální a politické debatě už roky. Jedni bijí na poplach s tím, že Rusové mají v Praze mimořádně vysoký počet údajných diplomatů s tím, že ve skutečnosti jde pouze o krytí pro agenty jejich tajných služeb, kteří zde provádějí špionáž.

Druhý tábor oponuje, že i kdyby to byla pravda, jde o věc zcela běžnou pro všechny ambasády světa a neúměrně vysoký počet zaměstnanců velvyslanectví Ruské federace proti zastupitelským úřadům jiných států je dán něčím jiným. Konkrétně má prý jít o to, že Rusové na rozdíl od jiných států nezaměstnávají na nediplomatických postech české občany, ale „vozí“ si veškerý personál ze své země.

Ministr Tomáš Petříček v nedělním diskusním pořadu nechtěl předjímat, zda se počet ruských diplomatů v Česku sníží. Ministerstvo podle něj zatím nedělá konkrétní kroky k jejich vypovídání. Zatím naposledy vyhostilo Česko tři ruské diplomaty v březnu v reakci na útok nervovým jedem novičok na Sergeje Skripala v Británii.

Podle ministra je při rozhodování o případném vypovězení diplomatů třeba brát v potaz také zachování provozu českého velvyslanectví v Moskvě. V diplomacii je zvykem, že v případě vypovězení diplomata pak druhá země přistupuje k recipročnímu kroku.

Petříček také odmítl debatu o možném zrušení sankcí, které Evropská unie na Rusko uvalila v souvislosti s anexí Krymu a s konfliktem na východě Ukrajiny. Odkázal na zářijové společné prohlášení nejvyšších ústavních činitelů, kteří konstatovali, že nebyly naplněny podmínky pro odvolání sankcí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …