Skandál ve Velichovkách. Pacienti měli zůstat v karanténě, odjeli se pobavit. Po návratu do lázní je seřvali a vyhodili bez náhrady

28.11.2020 4:46

ParlamentníListy.cz získaly od dvojice pacientů v lázních Velichovky informace o incidentu, k němuž došlo teprve před několika týdny. Jelikož se jedná o poměrně citlivá zjištění, nebudeme uveřejňovat jména ani věk dotyčných. Podstatu příběhu samozřejmě zachováme.

Skandál ve Velichovkách. Pacienti měli zůstat v karanténě, odjeli se pobavit. Po návratu do lázní je seřvali a vyhodili bez náhrady
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Recepce v lázních Velichovky

Anketa

Jste pro otevření obchodů a restaurací?

59%
41%
hlasovalo: 21549 lidí
Na základě krizových opatření přijatých vládou České republiky v souvislosti s pandemií onemocnění COVID-19 je provoz poskytovatelů lázeňské léčebně rehabilitační péče omezen tak, že lze poskytovat výlučně lázeňskou léčebně rehabilitační péči, která je alespoň částečně hrazena z veřejného zdravotního pojištění. Lázeňská zařízení zapojená do programu COVID – Lázně tedy dočasně nemohou poskytovat služby samoplátcům, kteří využívají slevové vouchery vydané v rámci tohoto programu.

Ministerstvo pro místní rozvoj připravuje prodloužení projektu COVID – Lázně minimálně do 31. března 2021. V nejbližších dnech či týdnech budou známy bližší podrobnosti. O možném prodloužení již byli poskytovatelé lázeňské léčebně rehabilitační péče informováni. Přijímání slevových voucherů a jejich další zapojení do projektu je čistě na jejich rozhodnutí.

Celkově lze situaci lázeňských zařízení hodnotit jako krizovou. Zahraniční klientela je omezena na minimum, chybí i peníze z doprovodných služeb, jako například z restaurací, hospod a dalších zařízení v místech lázní. ParlamentníListy.cz ovšem získaly informace o tom, že ne všichni pacienti jsou se současným stavem spokojeni.

Podařilo se nám hovořit se dvěma „štamgasty" lázní Velichovky, kteří nám popsali, co se v tomto vyhlášeném zařízení u východočeské Jaroměře stalo.

„Ve Velichovkách je zvykem, že se o víkendu jezdilo domů. Někdy to tak bývá, pokud jste blízko domova. Třeba když jsme byli v Teplicích nad Bečvou a jsme z Broumova, tak se nám nevyplatilo jet tu dálavu, ale v tomto případě to máme kousek, takže dříve to šlo, že jsme se sebrali po kúrách v pátek, nahlásili to a odjeli, potom jsme se v neděli vrátili, protože v neděli jsme většinou neměli žádné rehabilitace, takže v pondělí se nastoupilo znovu na procesy," uvedl náš zdroj. Doplňme, že jsme měli možnost hovořit s manželským párem.

„Ale teď, když je koronavirus a lidi všude nosí roušky a bojí se, tak se situace změnila a všem bylo řečeno, že nesmí opustit kvůli pandemickým opatřením lázně. V podstatě všichni to dodrželi, hodně dobře se tu totiž dbá na hygienu. Že se něco pokazilo, jsme zjistili až ex post, protože ne všechno se hned dozvíte, že ano…“ uvedla námi zpovídaná žena.

„A tak došlo k tomu, že třeba deset lidí se sebralo a zmizelo na víkend pryč, že je to tu nebavilo, nemohli si dát oblíbené pivo, nemohli zapařit, jak se moderně říká." „Mysleli si asi," doplňuje její muž, „že až se vrátí, nikdo si toho nevšimne, akorát se šeredně spletli," uvedl pro PL zmíněný pár.

Anketa

Získají koalice ODS/KDU-ČSL/TOP 09 a Piráti/STAN ve volbách sněmovní většinu?

33%
67%
hlasovalo: 61447 lidí
Řešení, které vedení lázní Velichovky zvolilo, dotyčné zdroje překvapilo. A to hlavně pozitivně. „Oni se ti lidi vrátili, ihned nastoupili k vedení na buzerplac a ihned jim bylo oznámeno, prý byli dost seřváni, že zásadně porušili vládou a lázněmi nařízená pravidla a okamžitě je bez náhrady vyhodili. Bez náhrady, takže pokud měli zaplaceno předem, nic nedostali zpět, protože porušili vše, co mohli. Jestli se divili? To víte, že se divili, ale my jim to přejeme, protože my jsme to dodržovali, ale aby někdo jezdil chlastat a pak to přitáhl zpátky sem a my byli nemocní, no to určitě nechceme, takže panu řediteli fandíme," uzavřela manželská dvojice.

ParlamentníListy.cz se v pátek obrátily také na vedení Lázně Velichovky 1897, provozované společností Lázně 1897, s.r.o. Do vydání článku ovšem oficiální vyjádření nepřišlo. Jeden ze zaměstnanců, s nímž se nám podařilo spojit, však informace beze zbytku potvrdil.

Lázně Velichovky jsou nestátní zdravotnické zařízení s více jak stoletou tradicí. Specializují se především na rehabilitaci pacientů s onemocněním pohybového ústrojí, pacientů po úrazech, před a po operacích kostí a kloubů, včetně kloubních náhrad.  Léčba je zajištěna za úzké spolupráce s předními odborníky ortopedické kliniky z Fakultní nemocnice v Hradci Králové. K dobré pověsti lázní přispívá také zdejší velmi hustá slatina, svým složením ojedinělá na území České republiky.

Po vydání materiálu se redakci ozvala obchodní ředitelka společnosti Lázně 1897 Eva Janigová. Za nesprávná vyjádření v článku se omlouváme a vyjádření paní ředitelky přikládáme níže. 

Je nám ctí, že se zajímáte o dění v Lázních Velichovky, avšak mnoho Vašich vyjádření je klamáním čtenářů Vašeho plátku. Nejsme Lázně Velichovky a.s., ale Lázně Velichovky 1897, provozované společností Lázně 1897, s.r.o. Ve vedení společnosti Lázně 1897, s.r.o. je jednatelka, nikoli ředitel.

Fotografie, které jste si dovolila použít na titulní straně jsou archivní a neodpovídají skutečnosti.  V době krizových opatření COVID-19 Vámi zveřejněná fotografie podkresluje vánoční atmosféru roku 2019.
 
Váš výstižný titulek  "Skandál ve Velichovkách" snad upoutal čtenáře, ale to je asi jediné. Naše lázně přijaly taková opatření, která jsou nezbytná pro naprostou ochranu našich klientů. Tvrzení : "Řešení, které vedení lázní Velichovky zvolilo, dotyčné zdroje překvapilo. A to hlavně pozitivně. „Oni se ti lidi vrátili, ihned nastoupili k vedení na buzerplac a ihned jim bylo oznámeno, prý byli dost seřváni, že zásadně porušili vládou a lázněmi nařízená pravidla a okamžitě je bez náhrady vyhodili......" Naše lázně na klienty "neřve" ani je "nevyhazuje". Dbáme na dodržování všech vnitřních opatření COVID-19 v souladu s nařízením vlády ČR. Zveřejněním těchto informací jste poškodila dobré jméno našich lázní.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tomáš A. Nový

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …