Škromach nekompromisně vládě: Utracení škodné je humanitární čin

27.02.2012 20:38

ČSSD zřejmě vyvolá v nejbližší době další hlasování o nedůvěře vládě. Pro ParlamentníListy.cz to naznačil statutární místopředseda sociální demokracie Michal Hašek. Důvodem jsou další úsporné návrhy vlády, prezentované ministrem financí Miroslavem Kalouskem, jako zmrazení důchodů, či zrušení porodného, či 20 procent DPH na vše.

Škromach nekompromisně vládě: Utracení škodné je humanitární čin
Foto: rep
Popisek: Senátor Zdeněk Škromach

Předseda NS - LEV 21 Jiří Paroubek upozornil, že kvůli Nečasově vládě přijde ČR zřejmě o 150 miliard z evropských dotací. Některé Kalouskovy návrhy se nelíbí ani Věcem veřejným.

Vyšší daň z přidané hodnoty,  zvýšení pro lidi s nejvyššími příjmy, menší nebo nulový růst důchodů. To jsou tři hlavní opatření, kterými chtějí ODS a TOP 09 v příštích letech udržet schodek státního rozpočtu na původně plánované úrovni v poměru k výkonu ekonomiky.



Škrty jen prohloubí recesi

ČSSD bude chtít pravděpodobně v nejbližší době vyvolat další hlasování o důvěře vládě. „Jedná se o fatální omyl Nečase a jeho vlády. Už to připomíná seriál Noční můra ze Strakovky. Bude dobré skončit rychle tohle trápení a vládnutí stylem pokus – omyl. Myslím, že hlasování o důvěře špatné vládě by bylo zcela na místě,“ řekl pro ParlamentníListy.cz místopředseda ČSSD Michal Hašek.

„Škrty nejsou cesta z krize. Naopak je to způsob, jak prohloubit recesi,“ řekl redakci místopředseda oranžové strany Lubomír Zaorálek. „Tato opatření jsou nesmysl. Vláda se rozhodla, že krizi i její vládnutí zatáhnou důchodci, rodiny s dětmi a obyčejní lidé v DPH,“ prohlásil ekonomický expert KSČM Jiří Dolejš.

Nekompromisní Škromach

Nekompromisní byl pak místopředseda ČSSD Zdeněk Škormach. "Vše je jen zoufalá snaha Nečase, Kalkouska a Drábka přenést svoji vlastní neschopnost řešit problémy současné společnosti na skupiny obyvatel, které nejsou schopny se samy bránit.  Je čas této Nečasově vládě šlápnout na krk. Utracení škodné je humanitární čin. Je potřeba dát šanci poslat tuto vládu do propadliště dějin a vyslovit ji konečný ortel nedůvěry," sdělil pro ParlamentniListy.cz místopředseda ČSSD a stínový ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach.

Progresivní zdanění přichází pozdě

Podle předsedy NS – LEV 21, Jiřího Paroubka, měla ČSSD vyvolat hlasování o důvěře již před časem. „Já jsem o tom hovořil už minulý týden, takže jsou trochu s křížkem po funuse, ale lepší pozdě než vůbec. Každopádně všechna opatření této Nečasovy vlády jsou směšná a trapná. Samozřejmě zmrazení důchodu, zvýšení DPH a podobné kroky povedou ke snížení spotřeby, což se negativně projeví na celé ekonomice. To není správná cesta. Vláda by spíš měla řešit to, že nejspíš přijdeme neschopností o 150 miliard z evropských dotací,“ uvedl pro ParlamentniListy.cz Paroubek.

„Na chybnou politiku škrtů bez potřebných investic pravděpodobně doplatí široké skupiny obyvatel, kterým se pravděpodobně zvýší DPH na základní potřeby až na 20 %, a především potom důchodci, kterým nejen, že se zdraží bydlení, léky a potraviny, ale také od státu reálně dostanou méně peněz.   Když jsem před dvěma lety navrhoval, abychom se v oblasti daní vrátili k progresivnímu zdanění, byl jsem terčem útoků a posměšků, že prý chci danit úspěch. Protože dostala přednost pravicová vláda, dostali jsme se k těmto krokům o dva roky později,“ vysvětluje expremiér.

VV proti zmrazení důchodů

Vládní návrhy se příliš nelíbí ani Věcem veřejným. „Rozhodně nedopustíme zmražení důchodů, budeme bojovat za sníženou sazbu DPH u potravin, nechceme zrušení porodného a nepřistoupíme na daň na uhlí a víno,“ informoval o pozici Věcí veřejných poslanec Michal Babák. „Na druhou stranu vítáme, že se ministerstvo financí ztotožnilo s naším dlouhodobě prosazovaným názorem vytvořit druhé daňové pásmo pro ty, kteří vydělávají více než 100 tisíc korun měsíčně ve výši 31 procent.“



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Tomáš Urban

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …