Šlachta do Sněmovny. Jména, odposlechy, nezalepené obálky plné peněz. Ještě pět dnů a řada poslanců může zažít to nejhorší ráno

22.01.2021 19:32

Že se Robert Šlachta, bývalý ředitel ÚOOZ, chystá do politiky, nenechalo naše vládní zdroje chladnými. Bylo to přesně v polovině prosince loňského roku, kdy se naší redakci podařil získat interní výzkum, jenž se právě potenciálem případného hnutí někdejšího policisty zabýval. Nyní, jak se zdá, má kat Nečasova kabinetu našlápnuto do nové etapy.

Šlachta do Sněmovny. Jména, odposlechy, nezalepené obálky plné peněz. Ještě pět dnů a řada poslanců může zažít to nejhorší ráno
Foto: Hans Štembera
Popisek: Robert Šlachta, bývalý ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu

Šlachta buduje politické hnutí spolu s bývalými policisty Tomášem Sochrem a se spolupracovníkem z protimafiánského útvaru Jiřím Komárkem, napsal web Neovlivní. Server dále uvedl, že kampaň před říjnovými sněmovními volbami hodlají Šlachta a Sochr financovat ze svého, vzali si na to půjčku. Šlachta označil informace médií za spekulaci a nechtěl se k nim vyjadřovat. Už dříve ale svolal na středu 27. ledna setkání s novináři, na kterém chce své plány do budoucna odhalit.

„Své plány, čeho a jak chci dosáhnout, oznámím všem najednou. A to jak vám tady, tak médiím a všem, ve středu v 11 hodin,“ uvedl bývalý neuniformovaný plukovník na svém profilu na Facebooku.

Náš vládní zdroj prozatím situaci okolo Roberta Šlachty komentovat nechtěl. „Informace mám, uvidím,“ nastínil. „Jestli ale hodlá stavět kampaň na jakémkoli zveřejňování informací z vyšetřování, asi to bude zajímavé, ne? Aby se lidi dozvěděli, kdo nosil obálky, které ani nepotřeboval zalepovat, a kam,“ doplnil.

Jestli jde o narážku na něco konkrétního, anebo o fabulaci, rozebírat nechtěl. „Uvidíme, první tah bude na něm,“ sdělil tento vysoce postavený zdroj.

Volební matematika hovoří jasně.

První v preferencích zůstává i v lednu 2021 hnutí ANO. Druhé místo je rozděleno mezi STAN s Piráty a pravicovou trojkoalici. U té však může nastal citelný rozpor. Pakliže by Šlachta opravdu aspiroval na účast v dolní komoře Parlamentu, je jasné, že kampaň bude provázet ostrý dialog. S kým? S voliči. Podle všeho by stačilo, aby exředitel ÚOOZ citoval pasáže ze své knihy, aby bylo jasné, jakou stranou se pravidelně zabýval. Prim hrají zástupci a lobbisti ODS, ačkoli Šlachta vždy striktně odmítal, že by vyšetřoval partaje. Šlo prý o organizovaný zločin jako takový.

Anketa

Která pohádka si zaslouží zamknout do trezoru a nevysílat?

hlasovalo: 10948 lidí
Nyní se vraťme do prosince 2020. Tehdy měla redakce možnost listovat obsáhlým, neveřejným spisem, jehož součástí byly také potenciály možných dvou nových politických subjektů. Jednalo se o Mikuláše Mináře a Roberta Šlachtu. Minářovu hnutí nepomohla ani podpora prakticky neviditelného poslance a starosty Čižinského (KDU-ČSL) a celá snaha evidentně spěje ke konci. U Šlachty to může být naopak. Už v prosinci měl totiž poměrně vysoký koaliční i předvolební potenciál.

Přesná čísla PL neodkryjí ani dnes. Stejně tak neodhalíme jména, jimiž se zmíněný spis v souvislosti s Robertem Šlachtou zabýval.

Že citovaný výzkum nebyl postavený na vodě, potvrdí i následující srovnání. „Také v případě volebního potenciálu by zmíněné trio skončilo za očekáváním. Pokořeno by bylo jak hnutím ANO, které se v potenciálu pohybuje těsně pod hranicí 40 procent, tak Piráty, jimž naopak (potenciál) výrazně roste. Konkrétně je vyjádřen čtvrtinou všech zúčastněných (25 %). Je proto zřejmé, že výhradně hnutí ANO a Piráti dokážou přebírat hlasy napříč spektrem. Koaliční potenciál ODS, TOP 09 a KDU-ČSL je jen těsně nad hranicí dvaceti procent (20,3 %),“ uzavírá citovaná zpráva ze zimy loňského roku.

Aktuální lednové šetření agentury Phoenix research přineslo prakticky totožná čísla, obdobně agentura Median, ta však v listopadu 2020.

Jenomže ve zveřejněných datech ještě nebyl zohledněn klíčový parametr; Šlachtova antikampaň proti ODS, na kterou tato strana není poslední roky zvyklá.

Dejme ještě naposledy slovo našemu vládnímu zdroji.

„Pokud do toho Šlachta půjde, ví, co se bude dít. S Babišem seděl sice jen párkrát, ale myslím, že poznal, jaká kategorie premiér je. Na vlastní kůži během řady jednání výborů poznal i mnoho současných poslanců. Obrázek má. Jestli jim, pokud teda něco oznámí, přivodí hnusné ráno, pak jedině dobře, věřím, že bude disponovat především fakty, nikoli pocity," dodal.

Od policie Šlachta odešel v roce 2016 kvůli reorganizaci, při které byl ÚOOZ sloučen s protikorupční policií do Národní centrály proti organizovanému zločinu, a Šlachta tak přišel o místo. Poté nastoupil jako ředitel pátrací sekce Generálního ředitelství cel, kde ale předloni také skončil. Loni policie prověřovala, zda Šlachta ve své knize Třicet let pod přísahou nezveřejnil tajné informace. Případ odložila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …