Sobotka vynesl Rathův spis. Advokátka: Nestandardní, ale dokažte mu něco

16.05.2012 18:30

Šéfka sněmovny Miroslava Němcová (ODS) zveřejnila podle ní závažný fakt, že předseda ČSSD Bohuslav Sobotka vynesl ze sekretariátu mandátového a imunitního výboru policejní spis ke kauze Davida Ratha. Stejně se nad Sobotkovým činem podivila i vicepremiérka Karolína Peake, která ho označila za neuvěřitelný. Advokátka Klára Slámová ale klidní emoce, za vynesením spisu totiž nevidí nic zásadního.

Sobotka vynesl Rathův spis. Advokátka: Nestandardní, ale dokažte mu něco
Foto: Facebookový profil Kláry Slámové
Popisek: Advokátka Klára Slámová

S ohledem na závažnost situace je podle Němcové důležité, aby ČSSD vyvinula skutečně maximální tlak na vazebně stíhaného poslance Davida Ratha s tím, aby se vzdal svého poslaneckého mandátu, vyzvala sociální demokracii na středeční tiskové konferenci. K tomu se také již večer odhodlalo předsednictvo KVV Středočeského kraje, které Ratha vyzvalo k opuštění poslanecké židle i dalších funkcí. David Rath ale rezignoval jen na post hejtmana Středečeského kraje a zastupitele Hostivice.

Němcová ale ve středu zmínila i vážné znepokojení nad jednáním předsedy ČSSD a šéfa mandátového a imunitního výboru Bohuslava Sobotky. "Považuji za chybu předsedy mandátového a imunitního výboru, že se osobně nedostavil do sněmovny a nepřevzal ke studiu spis ve věci obviněného poslance Davida Ratha. V současné době neexistuje žádný předpis, který by zabránil např. předsedovi mandátového a imunitního výboru, aby si mimo sněmovnu vzal policejní spis určený poslancům. Za nepřijatelný považuji fakt,  že zatímco členové mandátového a imunitního výboru zatím tento materiál neviděli, předseda Bohuslav Sobotka převezl policejní spis do stranické centrály ČSSD v Lidovém domě. Jsem přesvědčena, že co je určeno sněmovně a poslancům, není určeno nikomu jinému," uvedla Němcová.

K jejím znepokojivým slovům se následně přidala ve svém prohlášení, které mají ParlamentníListy.cz k dispozici, také vicepremiérka pro boj s korupcí Karolína Peake. "Považuji za neuvěřitelné, že Bohuslav Sobotka zneužil své pozice předsedy Mandátového a imunitního výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR a nechal odvézt spis, týkající se případu pana Ratha, spolustraníka a stínového ministra zdravotnictví, do sídla vlastní strany," prohlásila Peake.

Problematické, ale ne zásadní, tvrdí advokátka Slámová

Advokátka Klára Slámová sice vynesení spisu ze sněmovního výboru do sídla ČSSD v Lidovém domě považuje za problematické, přesto by za tím však nehledala nic zásadního. "Jednak ve sněmovně určitě nebyl originál policejního spisu, ale jeho kopie, ale pokud byl spis k nahlédnutí určen pouze poslancům, členům Mandátového a imutnitního výboru a Bohuslav Sobotka ho odnesl pryč, je to samozřejmě nestandardní postup. Do spisu, který může obsahovat citlivé osobní údaje, nesmí nahlížet neoprávněné osoby, jenže tady se dá těžko prokázat, komu ho Sobotka ukázal či neukázal," míní advokátka.

"Pokud by se dalo prokázat, že kopii spisu viděli i osoby, jež k tomu neměly oprávnění, je to samozřejmě něco jiného. Neumím si ale představit, jak by to někdo mohl Sobotkovi prokázat. Navíc zrovna v téhle konkrétní věci v porovnání s celým případem nevidím nic tolik zásadního, což pochopitelně nic nemění na tom, že konání předsedy ČSSD určitě nestandardní bylo," doplnila Slámová ve vyjádření pro ParlamentníListy.cz.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …