Socani vyzývají lid, aby nás lynčoval kvůli restitucím. Zákon stejně bude, slíbil topkař

23.06.2012 8:26

Představitelé vládní koalice jsou zajedno. Ať si sociální demokracie občany vyzývá ohledně zákona o církevních restitucích, k čemu chce, třeba i k lynči, jejich názory se nezmění. Například poslanec ODS Walter Bartoš je historik a prý potřebu restitucí lidem klidně znovu vysvětlí.

Socani vyzývají lid, aby nás lynčoval kvůli restitucím. Zákon stejně bude, slíbil topkař
Foto: Hans Štembera
Popisek: Daniel Korte

Poslanci ČSSD sice vyhráli, co se týče zákona o církevních restitucích, jednu z bitev, ale v celé válce úspěšní nebudou. Tím si jsou představitelé vládní koalice zcela jistí. Jednání v Poslanecké sněmovně obstrukcemi sociální demokraté zdrželi a bylo o měsíc odloženo. Nicméně jejich výzvy k občanům, aby koaliční politiky přemlouvali ke změně názoru, prý nepadnou na úrodnou půdu.

Odpůrci zákona neznají historii

„Když za mnou někdo přijde, rád mu vysvětlím, proč budu pro církevní restituce hlasovat. A udělám mu rád odbornou hodinovou přednášku. Jako vystudovaný historik toho vím docela dost. Nepouštěl jsem se do debaty ve sněmovně, protože to byla debata na úrovni žáků páté až šesté třídy. Většina našich odpůrců nemá povědomí o české historii a zjednodušuje debatu na politické bitky,“ vysvětlil ParlamentnímListům.cz Walter Bartoš, jenž byl za ODS do Poslanecké sněmovny zvolen v roce 1998 a je v ní dodnes.

„Kdokoliv přijde, tak se rád ujmu úkolu ho poučit. Docela se na to těším,“ doplnil. Podle něj ČSSD zdržovací politikou nic nezíská. Poslanec Stanislav Polčák z TOP 09 zase v souvislosti s církevními restitucemi a taktikou levice nechce spekulovat. „Občané dávno vědí, že ten zákon je projednáván a jeho výhoda je zřejmá, takže není moc o čem mluvit,“ řekl s tím, že o restitucích s občany hovořil mnohokrát.

Socani nás chtějí lynčovat

„Vždyť sociální demokraté vyhrožovali, že pošlou občany, aby nás lynčovali. Jim se obstrukcemi podařilo dosáhnout toho, že se nemohlo stihnout, aby to Senát zpracoval do letní schůze. Tudíž už je to jedno a vše bude pokračovat na letní schůzi. My máme čas,“ sdělil poslanec TOP 09 Daniel Korte, jenž v Poslanecké sněmovně proti opozici dokonce i zpíval.

Naočkovaní občané prý už něco podobného předvedli. „Na ústavně-právním výboru se rozlícení občané vrhli na zákonodárce, zatarasili dveře a jali se přivolávat policii, že musejí ty vlastizrádce předat do rukou policie. Takže policie se dostavila a sebrala je za útok na veřejného činitele,“ zmínil.

Také dostal ve vztahu k restitucím několik hromadných mailů, které chodí všem poslancům. Na všechny maily prý odpovídá, na hromadné nikoliv. Podle něj zdržovací taktika opozice nikam nepovede, protože koalice názor nezmění. „Logika věci nám velí ji schválit. Je výhodná pro všechny zúčastněné. Výhoda pro církve, stát i pro obce je naprosto zřejmá,“ doplnil.

Podle zákona by celkem sedmnáct církví a církevních uskupení mělo dostat zpět majetek v hodnotě pětasedmdesát miliard a finanční vyrovnání ve výši devětapadesát miliard korun v následujících třiceti letech. K této částce by se ovšem připočítávala inflace. Stát by naopak církvím přestal hradit platy duchovních.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Jan Rychetský

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …