Spor Hradu a vdovy o vyznamenání? Trapné a ubohé, říká Klausův oblíbenec

18.09.2012 21:50

REVUE Vdovu po herci Radku Brzobohatém, Hanu Gregorovou, rozhořčil záměr prezidenta Václava Klause umělce vyznamenat až po smrti. Podle neformálního šéfa Věcí veřejných jde o ubohý spor. Strach z hlavy státu prý ale stále sílí.

Spor Hradu a vdovy o vyznamenání? Trapné a ubohé, říká Klausův oblíbenec
Foto: Hans Štembera
Popisek: Řád zlaté lípy

Mezi Hradem a vdovou po herci Radku Brzobohatém se rozhořel spor. Haně Gregorové se nelíbí, že chtěl Václav Klaus udělit herci vyznamenání až po smrti. Prý se chtěl na jeho smrti přiživit.

Jakl: Smutek vkládá do úst, co nemá 

Hrad již v neděli však Gregorové obvinění odmítl. "Prezident do nejužšího výběru pro státní vyznamenání zařadil Radka Brzobohatého už na jaře. Rozhodně tedy neplatí, že se chce přiživit na jeho smrti, jak tvrdí vdova po panu Brzobohatém, paní Gregorová. Smutek někdy člověku vsune do úst slova, která by pak nejraději vzal zpět," uvedl pro ParlamentníListy.cz tajemník Václava Klause Ladislav Jakl. Své tvrzení pro redakci zopakoval i v úterý.

A i prezidentův tajemník Petr Hájek pro redakci uvedl, že k věci už bylo řečeno dost, a nehodlá ji dále komentovat.

Bárta: Trapné a ubohé

Ne tak poslanec Vít Bárta (VV), který je znám tím, že právě pro jeho osobu má Klaus slabost. I přesto si poslanec, co se pana prezidenta týče, nebere servítky. "Je to trapné a ubohé, ale bohužel z Václava Klause je strach stále větší," řekl ParlamentnímListům.cz někdejší šéf dopravy a neformální lídr Věcí veřejných.  

Sociální demokrat Jiří Koskuba vyjadřuje nad skonem významného herce hluboký zármutek. Hodnotit spor vdovy s Klausem si ale netroufá. "Úmrtí dalšího mého oblíbeného kvalitního herce lituji. Komentovat spor mezi Hradem a paní Gregorovou nemohu a nemíním. Je to jejich věc," řekl redakci.

Hana Gregorová byla po manželově úmrtí znechucena nejen tím, jak se zachoval nejen Klaus, ale obecně politické špičky. 

Politikům vstup zakázán

„Na páteční Radkův pohřeb ať nikdo z nich nechodí!“ varovala dokonce vdova případné zájemce z řad politiků předem. Nejostřeji se pustila ale právě do prezidenta Václava Klause, právě kvůli jeho plánu udělit Radku Brzobohatému in memoriam státní vyznamenání.

Pohřeb herce, který zemřel pouhý den před svými osmdesátými narozeninami, se uskuteční v pátek 21. září od dvanácti hodin ve strašnickém krematoriu. Vdova na něj prý zve všechny, kteří Brzobohatého obdivovali. Politici mají však pomyslně "vstup zakázán."

Radek Brzobohatý zemřel náhle minulou středu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …