Starosta STAN pracoval tak moc a tak mimořádně, že dostal odměnu, z jejíž výše spadla čelist i ministrovi

11.12.2020 4:43

Naše redakce byla upozorněna na poslední jednání zastupitelstva, kde kolínští konšelé odhlasovali mimořádné a velmi štědré odměny pro starostu města Michaela Kašpara a jeho místostarosty.

Starosta STAN pracoval tak moc a tak mimořádně, že dostal odměnu, z jejíž výše spadla čelist i ministrovi
Foto: repro FB Michaela Kašpara
Popisek: Michael Kašpar, starosta Kolína: Právě začínáme s Vítem Rakušanem a dalšími 63 zastupiteli ustavující krajské zastupitelstvo Středočeského kraje.

Anketa

Pojedete na Vánoce k příbuzným?

41%
54%
hlasovalo: 13631 lidí
Starosta Michael Kašpar (nestr./STAN, Změna pro Kolín) si před Vánoci přilepší o 83 299 čistého. „V situaci, kdy jsou obce, kraje a celá republika poznamenány krizí zapříčiněnou epidemií covid-19, kdy lidé i úřady šetří a obracejí každou korunu, jsou stotisícové odměny pro vedení města prostě nemorální a působí doslova jako výsměch všem občanům Kolína,“ upozorňuje tamní zastupitel Martin Herman (ANO), který jako jediný hlasoval proti. 

Zákon o obcích uvádí, že členovi zastupitelstva obce může obec poskytnout mimořádnou odměnu za splnění mimořádných nebo zvláště významných úkolů obce, ta ale nesmí být vyšší než dvojnásobek měsíční mzdy. Jen pro upřesnění dodejme, že měsíční plat starosty je podle tabulek vyšší než 85 tisíc korun. 

Víme tedy, že za splnění mimořádných nebo zvláště významných úkolů náleží mimořádná odměna. Jaké to tedy byly mimořádné úkoly, které starosta města vykonal?

„Za jeho mimořádné úsilí a aktivity při naplnění úkolů města Kolína v souvislosti se zajištěním ochrany obyvatelstva v rámci ORP v souvislosti s onemocněním covid-19 a dále za získání dotací pro město Kolín v kalendářním roce 2020,“ upřesnila pro naši redakci tisková mluvčí a také asistentka starosty Šárka Hrubá. 

Buďme konkrétní.

Starosta pro město získal dotace ve výši přibližně 61 milionů korun. Co se týče ochrany před šířením koronaviru, šlo o „zajištění pravidelného informování veřejnosti o plnění opatření k zamezení a šíření onemocnění covid-19, zavádění jednotlivých opatření v rámci ORP a podobně (distribuce dezinfekce pro občany v ORP Kolín),“ upřesňuje Hrubá s tím, že šlo také o aktivity v souvislosti se zaváděním mobilních aplikací úřadu nebo elektronizace a automatizace interních procesů úřadu nebo aktivity v souvislosti s revitalizací areálu chrámu sv. Bartoloměje. 

Šárka Hrubá zároveň ParlamentníListy.cz upozorňuje, že nejde o částku 128 400, na kterou jsme byli upozorněni, ale o 83 299, protože: „Tato mimořádná odměna podléhá následnému zdanění podle příslušných právních norem. Po zdanění tedy výše odměny činí 83 299 Kč za celý kalendářní rok 2020.“

Mimořádnou odměnu získala také místostarostka města Iveta Mikšíková (Změna pro Kolín). „Za její mimořádné úsilí a aktivity při naplnění úkolů města Kolína se zajištěním opatření týkajících se oblasti školství a kultury, v souvislosti s onemocněním covid-19 a dále za získání dotací pro město Kolín v kalendářním roce 2020,“ dodává Hrubá. Ta po zdanění činí 74 470, tedy „jen“ 6 206 korun měsíčně. 

A posledním odměněným částkou 74 470 je i místostarosta Michal Najbrt (Změna pro Kolín). „Za jeho mimořádné úsilí a aktivity při naplnění úkolů města Kolína především v sociální a zdravotní oblasti v souvislosti se zajišťováním mimořádných opatření ochrany obyvatelstva a prevence nebezpeční vzniku a rozšíření onemocnění covid-19 způsobené novým koronavirem SARS - COV – 2,“ vysvětluje dále Hrubá. 

V moderním státě by se podle STAN měli občané cítit pohodlně. „Jsme Starostové, proto víme, kde se mohou odstranit zbytečné požadavky…,“ tvrdí. Někteří jejich politici už chápou, co přesně je těmito slovy myšleno.

O tom, zda se jedná o mimořádnou práci, za kterou si odměny zaslouží, či jde o běžnou činnost vyplývající z pracovní náplně, rozhodli zastupitelé téměř jednohlasně. Až na zmíněný jeden hlas zastupitele hnutí ANO Martina Hermana. 

Anketa

Souhlasíte se zavřením všech hospod ve 20:00?

68%
32%
hlasovalo: 20002 lidí
„Jsem naprosto přesvědčený o tom, že činnosti, za které vedení města odměny dostane a které se objevily v usnesení o přiznání odměn, patří do jejich standardní pracovní náplně, tedy opět nic mimořádného. Byli jsme svědky takové malé domů, kterou bez mrknutí oka posvětili všichni přítomní koaliční zastupitelé,“ tvrdí opoziční zastupitel Martin Herman. 

„V situaci, kdy jsou obce, kraje a celá republika poznamenány krizí zapříčiněnou epidemií covid-19, kdy lidé i úřady šetří a obracejí každou korunu, jsou stotisícové odměny pro vedení města prostě nemorální a působí doslova jako výsměch všem občanům Kolína! Lidé ve vedení města totiž nijak neživoří, mají platy dané zákonem (starosta 85 600 Kč a místostarostové 75 300 Kč), které si jistě zaslouží, a dávat si k nim taková vánoční přilepšení (starosta 128 400 Kč a místostarostové 113 000 Kč), tak u toho jsem jim svítit nehodlal,“ uzavírá Herman. 

ParlamentníListy.cz dotázaly řadu ministrů a zástupců Sněmovny, většina z nich byla z výše zaskočena. „Tak to mě překvapuje, doba na takové odměny opravdu není, čímž nesnižuji práci dotyčného pana starosty,“ uvedl jeden z ministrů.

Redakce oslovila také hnutí STAN, které se pravidelně vymezovalo vůči řadě kroků na Středočeském kraji v době, kdy byla hejtmankou Jaroslava Pokorná Jermanová. Nikdo ovšem neodpověděl.

Na oficiálních stránkách města Kolín není o odměně ani zmínka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: B. Richterová a T. A. Nový

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …