Starostka: Sundávání obrazu prezidenta chápu. Klausovi jsem dosud fandila

09.01.2013 19:39

Nepříliš radostný je v těchto dnech pohled na západní část republiky. Z oblíbených zimních středisek, postižených nebývalou lednovou oblevou, utíkají turisté, po silnicích se valí voda z hor, která rozvodnila nejen malé potoky a říčky, ale i mohutnou Ohři. A lidem sužovaným obavami ze záplav přidávají starosti i stovky propuštěných vězňů hned z několika věznic v kraji.

Starostka: Sundávání obrazu prezidenta chápu. Klausovi jsem dosud fandila
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus pronesl poslední novoroční projev ve svém funkčním období

Na západě Čech je totiž jedna z největších koncentrací věznic u nás a dokonce tvoří souvislý pás podél hranic. Počet vězňů, kteří jsou zde zavřeni, přesahuje tři tisíce. Rozsáhlé areály v Ostrově, Horním Slavkově a Kynšperku nad Ohří navíc patří vůbec k největším u nás, v každém z nich je umístěno kolem  tisíce odsouzených. Ne náhodou tyto přísně střené objekty nedávno navštívil ministr spravedlnosti Pavel Blažek, mimochodem v rámci poněkud kuriózního „Dne českého vězeňství“. Ocenil těžkou práci zaměstnanců těchto státních zařízení i fakt, že se starají o bezpečnost spoluobčanů.

Strach  a zklamání

To ovšem nyní platí pouze částečně. V rámci amnestie se   totiž ze dne na den ocitlo ve zdejším regionu  několik set amnestovaných osob, které atakují   úřady práce, nádraží a restaurace. A také spořádané občany. Lidé se právem strachují,  pečlivě zamykají své domy i zahrady a schovávají, cokoliv by se dalo zcizit. Nečekaná, masová amnestie, dělá vrásky také policii a starostům zdejších měst a obcí. To je i případ starostky Horního Slavkova Jany Vildumetzové (ODS). Dnes odpoledne absolvovala schůzku s ředitelem zdejší věznice, aby zjistila, kolik propuštěných osob může skončit přímo ve městě a spáchat zde další přestupek. „Pan ředitel mne ale ujistil, že všichni propouštění jsou odváženi přímo na nádraží, aby se našemu městu vyhnuli. Do Slavkova se z nich vrátí maximálně tři,“ řekla nám s úlevou.

Klausovo špatné rozhodnutí

ParlamentníListy.cz se  zajímaly také o její názor na amnestii samotnou: „Podobně jako naprostá většina české veřejnosti i já jí vnímám jako kontroverzní a chápu zklamání občanů. Podle mého názoru jde o špatné rozhodnutí. Lidé se nejen právem obávají o své bezpečí a majetek, ale navíc cítí strašnou nespravedlnost. Já velice dobře vím, jak dlouho policii trvá, než usvědčí nějakého pachatele, například dealera drog, a dostane ho konečně za mříže. Jejich práce nyní přišla nazmar.

A co lidé, kteří byli stateční a svědčili proti zločincům ? Ti nyní prožívají okamžiky skutečné hrůzy! Víte, lidi už toho mají dost, všeho toho zdražování  a dalších starostí. Ale zdražení jídla unesou lépe než tu nespravedlnost,“ řekla nám rozhořčeně a ještě dodala: „Já docela chápu ty kolegy z jiných měst, kteří dnes sundali prezidentovy obrazy ze zdi. Já mu vždycky fandila, ale tento  jeho nečekaný krok mne velmi zklamal. Vše má svoje hranice.“

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hana Čechová

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

11:31 Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

Slovensko zažívá šok z atentátu na svého demokraticky zvoleného premiéra. „Je to odrazem násilného p…