Starostka: Sundávání obrazu prezidenta chápu. Klausovi jsem dosud fandila

09.01.2013 19:39 | Zprávy

Nepříliš radostný je v těchto dnech pohled na západní část republiky. Z oblíbených zimních středisek, postižených nebývalou lednovou oblevou, utíkají turisté, po silnicích se valí voda z hor, která rozvodnila nejen malé potoky a říčky, ale i mohutnou Ohři. A lidem sužovaným obavami ze záplav přidávají starosti i stovky propuštěných vězňů hned z několika věznic v kraji.

Starostka: Sundávání obrazu prezidenta chápu. Klausovi jsem dosud fandila
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus pronesl poslední novoroční projev ve svém funkčním období

Na západě Čech je totiž jedna z největších koncentrací věznic u nás a dokonce tvoří souvislý pás podél hranic. Počet vězňů, kteří jsou zde zavřeni, přesahuje tři tisíce. Rozsáhlé areály v Ostrově, Horním Slavkově a Kynšperku nad Ohří navíc patří vůbec k největším u nás, v každém z nich je umístěno kolem  tisíce odsouzených. Ne náhodou tyto přísně střené objekty nedávno navštívil ministr spravedlnosti Pavel Blažek, mimochodem v rámci poněkud kuriózního „Dne českého vězeňství“. Ocenil těžkou práci zaměstnanců těchto státních zařízení i fakt, že se starají o bezpečnost spoluobčanů.

Strach  a zklamání

To ovšem nyní platí pouze částečně. V rámci amnestie se   totiž ze dne na den ocitlo ve zdejším regionu  několik set amnestovaných osob, které atakují   úřady práce, nádraží a restaurace. A také spořádané občany. Lidé se právem strachují,  pečlivě zamykají své domy i zahrady a schovávají, cokoliv by se dalo zcizit. Nečekaná, masová amnestie, dělá vrásky také policii a starostům zdejších měst a obcí. To je i případ starostky Horního Slavkova Jany Vildumetzové (ODS). Dnes odpoledne absolvovala schůzku s ředitelem zdejší věznice, aby zjistila, kolik propuštěných osob může skončit přímo ve městě a spáchat zde další přestupek. „Pan ředitel mne ale ujistil, že všichni propouštění jsou odváženi přímo na nádraží, aby se našemu městu vyhnuli. Do Slavkova se z nich vrátí maximálně tři,“ řekla nám s úlevou.

Klausovo špatné rozhodnutí

ParlamentníListy.cz se  zajímaly také o její názor na amnestii samotnou: „Podobně jako naprostá většina české veřejnosti i já jí vnímám jako kontroverzní a chápu zklamání občanů. Podle mého názoru jde o špatné rozhodnutí. Lidé se nejen právem obávají o své bezpečí a majetek, ale navíc cítí strašnou nespravedlnost. Já velice dobře vím, jak dlouho policii trvá, než usvědčí nějakého pachatele, například dealera drog, a dostane ho konečně za mříže. Jejich práce nyní přišla nazmar.

A co lidé, kteří byli stateční a svědčili proti zločincům ? Ti nyní prožívají okamžiky skutečné hrůzy! Víte, lidi už toho mají dost, všeho toho zdražování  a dalších starostí. Ale zdražení jídla unesou lépe než tu nespravedlnost,“ řekla nám rozhořčeně a ještě dodala: „Já docela chápu ty kolegy z jiných měst, kteří dnes sundali prezidentovy obrazy ze zdi. Já mu vždycky fandila, ale tento  jeho nečekaný krok mne velmi zklamal. Vše má svoje hranice.“

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hana Čechová

Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je podle vás příčinou vašeho neúspěchu?

Podle mě to souvisí i s tím, že se jste chytli papalášské manýry. Už jsem to třeba psala panu Fialovi, když tvrdil, jak je neetické někomu odebrat náhrady, když nepracuje a co myslíte, odpověděl mi alespoň? Ne. Vám už také většina z nás nestojí ani za odpověď. Dřív jste byli mnohem otevřenější. Naví...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Přestaňte se honit za přízraky Putina.“ Verze Fialy o žháři vyslaném Rusy zpochybněna

20:57 „Přestaňte se honit za přízraky Putina.“ Verze Fialy o žháři vyslaném Rusy zpochybněna

Bylo Česko terčem ruských tajných služeb, které chtěly prostřednictvím španělsky mluvícího cizince z…