Stovky protestujících proti potratům prošly Prahou. Za odříkávání modliteb

24.03.2012 17:38

Prahou v sobotu prošel průvod proti potratům, kterého se podle policejních odhadů zúčastnilo asi 1500 lidí. Pořádali ho odpůrci interrupcí z řad katolíků. Rodiny s kočárky, mladí lidé i senioři si připomněli, že od roku 1957, kdy v ČR platí potratový zákon, bylo usmrceno tři a čtvrt milionu nenarozených dětí. Několik set metrů dlouhý zástup provázeli policisté, akce se obešla bez incidentů. Jen občas se z chodníků ozval nesouhlas s požadovaným zákazem potratů.

Stovky protestujících proti potratům prošly Prahou. Za odříkávání modliteb
Foto: Hans Štembera
Popisek: Studentky lékařské fakulty

V čele průvodu nesli mladí lidé široký bílý pás s názvem pořádajícího občanského sdružení Hnutí pro život. Mnozí měli asi metr vysoké bílé dřevěné kříže a transparenty s nápisy "Pro své dítě nevol smrt, ale adopci" nebo "Dítě je vždy nadějí". Vidět byla i česká vlajka, obraz Panny Marie či Jezulátka, a pro výstrahu i fotka potraceného plodu.

"Letos dvanáctý pochod chce upozornit na to, že v ČR platí 55 let potratový zákon, který v posledních letech ročně připraví o život 25.000 dětí, denně 65. Myslím si, že to číslo je hodné toho, aby lidé, kteří vidí tento zákon jako nespravedlivý, upozornili, že nesouhlasí a přejí si změnu," řekla Zdenka Rybová z pořádajícího sdružení.

Našly se i nesouhlasné hlasy s pochodem

Průvod odpůrců potratů vyšel po 14:00 z Husovy ulice a pokračoval přes Staroměstské náměstí, kde se k němu připojilo několik desítek účastníků akce České děti - naše budoucnost, kterou tam pořádalo Hnutí D.O.S.T. na podporu tradiční rodiny. Několik set metrů dlouhý zástup zcela zaplnil úzké uličky Starého Města, účastníci hromadně odříkávali otčenáš a zpívali modlitby. Akci se zájmem přihlíželi turisté, kteří si protestující fotili a natáčeli. "Zbláznili se, jdu proti," ozvalo se kriticky z davu.

Pochod prošel přes Příkopy na Václavské náměstí, kde u sochy svatého Václava se konala "mše" pod širým nebem. Řečníci prosili, ať se potraty v ČR nedělají a lidský život je chráněn už od početí zákonem. Apelovali na politiky, ať to prosadí. Trvali na tom, že potrat je krutý čin a nemá se dělat ani po znásilnění či u postiženého plodu.

Průvodu předcházela od 13:00 mše v kostele sv. Jiljí, sloužil ji pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka.

Podle demografů se počet interrupcí v Česku trvale snižuje. Nejvíc potratů bylo v roce 1988 - přes 110.000, loni necelých 24.000. Česko vykazuje vůbec nejnižší potratovost ze všech postkomunistických zemí, ve kterých jsou interrupce dovoleny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …