Stráský plní slib. V čele NP Šumava končí

17.05.2012 10:20

Konec zvonec. Taková situace nastává pro ředitele NP Šumava a bývalého ministra Jana Stráského. Ten včele Správy parku v červnu končí. Splňuje tak svůj slib, že v ředitelské židli měl být jen dočasně.

Stráský plní slib. V čele NP Šumava končí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Národní park Šumava

Rozhodnutí ministerstva životního prostředí, které odchod Stráského potvrdilo, nepotěšilo lidi ze Šumavy ani starosty, s nimiž dokázal najít společnou řeč, a nadšeni kupodivu nejsou ani ekologové, kteří mu hned od nástupu do funkce vyhlásili nesmiřitelnou válku.


Do funkce nastoupil Stráský loni v únoru, aby stabilizoval situaci v NP Šumava. „Už tehdy jsem říkal, že je to dočasné řešení na rok nebo rok a půl. Přesné datum, kdy by měl pan ředitel definitivně skončit, není ještě stanoveno,“ uvedl ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS).

Ani sám ředitel parku neví, kdy půjde do práce naposledy. „O tomto termínu jsme s panem ministrem ještě nejednali, nicméně je pravda, že ve funkci letos končím,“ uvedl pro ParlamentniListy.cz Jan Stráský.

Kdy odejde?

Podle některých zdrojů by měl odejít v červnu, jiné hovoří o konci srpnu. „Je škoda, že odchází, protože dosud to byl asi nejlepší ředitel NP Šumava za celou dobu existence instituce. Spolupráce byl velmi dobrá a věřím, že i s jeho nástupcem bude na dobré úrovni,“ doufá předseda Svazu šumavských obcí Jiří Hůlka.

Dokonce i ekologičtí aktivisté, kterým ležel Stráský v žaludku stále, teď litují, že odejde. 

„Samozřejmě, že naše kritika byla častá směrem k němu a jeho krokům, protože je odborně nekompetentní a otevírá dveře do národního parku těžařům a developerům. Ale protože nic není nikdy černobílé, udělal třeba i pozitivní kroky v prodeji dřeva. Nevíme, jestli se máme z jeho odchodu radovat nebo naopak. To ostatně uvidíme až poté, co nastoupí do funkce nový ředitel,“ okomentoval situaci Jaromír Bláha z Hnutí Duha.

Udělal kus práce

Stráský prý z postu neodejde z hořkostí a věří, že mohl být prospěšný.

„Podařilo se nám zmírnit kůrovcovou kalamitu na území parku, zejména v oblastech hraničících s lesy jiných tuzemských i zahraničních vlastníků. A v letošní sezoně budeme v tomto záměru pokračovat. A přestože jsme byli často odborníky i laiky napadáni pro záměr takzvaně „vykácet Šumavu" a zamořit Šumavu chemií, podařilo se nám vloni snížit objem asanovaného dřeva proti předchozímu roku z 347 tisíc kubíků na 236 tisíc kubíků. Přitom s podstatně nižším použitím chemie než v předchozím roce,“ řekl Stráský.

Za další pozitivní kroky, které se za jeho působení podařily, považuje kupříkladu zavedení nového daleko průhlednějšího systému prodeje dřeva či vylepšení spolupráce s obcemi.

Kdo bude novým ředitelem NP Šumava, není jasné. Spekuluje se, že na místo Jana Stráského nastoupí jeho náměstek Jiří Mánek. O tom, kdo nakonec usedne v křesle „krále Šumavy“ rozhodne ale ministr životního prostředí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …