Středočeský náměstek Michalik očekával snížení cen energií. Teď prasklo, co čeká obyvatele

15.03.2022 17:00 | Analýza

Ačkoli Středočeský kraj až do konce roku 2021 nakupoval elektrickou energii a plyn prostřednictvím dohodce na Českomoravské komoditní burze Kladno, tak na základě usnesení Rady Středočeského kraje uzavřel dne 16. 6. 2021 smlouvu o vzniku oprávnění k uzavírání obchodů na trhu PXE pro konečné zákazníky se společností POWER EXCHANGE CENTRAL EUROPE a.s. Předmětem této nové smlouvy měl být centralizovaný nákup elektřiny a plynu pro objekty v majetku Středočeského kraje na roky 2022 a 2023. O dalších souvislostech redakci informoval někdejší radní kraje pro oblast bezpečnosti a zdravotnictví Robert Bezděk (ANO), který nyní ve Středočeském kraji působí jako zastupitel a předseda kontrolního výboru.

Středočeský náměstek Michalik očekával snížení cen energií. Teď prasklo, co čeká obyvatele
Foto: CNN Prima NEWS
Popisek: Věslav Michalik

„Oficiálním důvodem zmíněného rozhodnutí, na jehož počátku stojí náměstek hejtmanky Středočeského kraje Věslav Michalik, který 10. 2. 2021 požadoval, aby mu byla předložena konkurenční nabídka právě od společnosti POWER EXCHANGE CENTRAL EUROPE a.s., bylo patrně srovnání jednotlivých nabídek, z nichž právě nabídka společnosti POWER EXCHANGE CENTRAL EUROPE a.s. byla o 144.300,- Kč nižší, než nabídka společnosti FIN-servis, a.s., která je dlouholetým členem Českomoravské komoditní burzy Kladno,“ vysvětluje pro PL Bezděk (ANO), někdejší radní pro oblast bezpečnosti a zdravotnictví.

Anketa

Prožije Evropa letní prázdniny už v míru?

32%
61%
hlasovalo: 41724 lidí
Takovýto postup je podle jeho slov v rozporu s tím, co doporučuje obecně uznávaná Metodika Ministerstva místního rozvoje ČR, která uvádí, že pokud by se zadavatel zaměřil pouze na nákladovost nákupu na komoditní burze (burzovní poplatky a dohodné), nemusel by být jeho postup, vzhledem k objemu zadavatelem vynakládaných prostředků na samotné nakupované dodávky hospodárný, efektivní a účelný.

„Porovnáme-li přitom dodavatelské marže jednotlivých komoditních burz za rok 2020, tak na pražské burze činily průměrné dodavatelské marže 10,66 procenta a na kladenské burze pouze 7,45 procenta. Rozdíl marží ve výši 3,2 procenta by tak měl za následek vyšší roční náklady Středočeského kraje a jeho příspěvkových organizací na pořízení elektřiny o více než 2.700.000,- Kč a pokud by stejné hodnoty byly použity i pro zemní plyn, dostáváme se k dalšímu zvýšení ročních nákladů o téměř 2.000.000,- Kč, tedy celkem 4.700.000,- Kč a po připočtení DPH přes 5.500.000,- Kč,“ uvádí dále Bezděk, vystudovaný právník.

Srovnáme-li v relevantním období od roku 2014, kdy začala pražská burza působit na trhu, počty uzavřených kontraktů, jejich celkový počet uzavřených na pražské burze od začátku obchodování byl 6124 a na kladenské burze 50 420.

„I tato čísla o něčem svědčí,“ zmiňuje dnes už opoziční politik Středočeského kraje.

„O výběru společnosti POWER EXCHANGE CENTRAL EUROPE a.s. bylo přitom již rozhodnuto dne 22. 4. 2021, ale vedení Středočeského kraje trvalo další bezmála dva měsíce, než došlo k vlastnímu uzavření smlouvy, přičemž termín realizace centralizovaného nákupu elektřiny a plynu byl původně stanoven na 31. 5. 2021,“ poukazuje.

309.801.550,50 korun

Za této situace prý nezbylo vedení Středočeského kraje rozhodnout o tom, že původní termín realizace centralizovaného nákupu elektřiny a plynu se jeví jako nereálný a po vzájemné diskuzi se společností POWER EXCHANGE CENTRAL EUROPE a.s. se vedení kraje rozhodlo prodloužit původní termín z 31. 5. 2021 do 30. 9. 2021.

Právě poslední den určený pro realizaci nákupu elektrické energie a plynu, tedy 30. 9. 2021, proběhly dvě aukce na nákup elektřiny a zemního plynu na období od 1. 1. 2022 do 31. 12. 2023.

Obě aukce byly zrušeny proto, že nebyly podány žádné nabídky. Stejně tak se i stalo bezmála o měsíc později dne 22. 10. 2021, kdy opětovně proběhly dvě aukce, které taktéž byly zrušeny z důvodu, že nebyly podány žádné nabídky. Nový termín aukce byl znovu na základě ústní dohody mezi jednotlivými členy vedení Středočeského kraje, kde opět vystupuje náměstek hejtmanky Věslav Michalik, odložen až na konec roku 2021 s tím, že důvodem je očekávané snížení cen.

Všechny příspěvkové organizace Středočeského kraje, které měly sjednány smlouvy na dodávky elektrické energie a zemního plynu od 1.1.2021 do 31.12.2021, tak byly ponechány v nejistotě ohledně podmínek, za kterých budou odebírat elektrickou energii a zemní plyn.

Anketa

Zvládne Petr Fiala krizi cen energií a pohonných hmot?

hlasovalo: 70725 lidí
„Konečně dne 11. 11. 2021, tedy již v samotném průběhu zimní topné sezóny, se Středočeskému kraji podařilo v aukci vysoutěžit dodavatele elektrické energie s tím, že dosažená aukční cena činila 3.385 Kč za MWh bez DPH a následně dne 7. 12. 2021 se uskutečnila aukce pro dodávku plynu s tím, že cena za dodávku plynu byla stanovena jako součet jednotkové ceny za dodané období a sjednané obchodní přirážky ve výši 54,9 Kč/MWh bez DPH,“ vysvětluje Bezděk.

Výsledkem rozhodnutí vedení Středočeského kraje o změně komoditní burzy o realizaci centralizovaného nákupu energií prostřednictvím POWER EXCHANGE CENTRAL EUROPE a.s. je potřeba navýšení rozpočtu Středočeského kraje na rok 2022 v celkové výši 309.801.550,50 korun.

„Nezpochybňuji, že jsme byli a jsme svědky toho, že ceny energií neustále stoupají a v rámci mého hodnocení musím připustit, že je velmi pravděpodobné, že i pokud by se Středočeský kraj rozhodl využít pro centralizovaný nákup Českomoravskou komoditní burzu Kladno, tak by stejně došlo k navýšení cen za dodávanou elektrickou energii a zemní plyn. Lze však důvodně vyslovit domněnku, že pokud by se tak stalo, tak zcela jistě by Středočeský kraj nenakupoval energie v tak nevhodnou dobu, jako se stalo. Jen pro úplnost doplním, že z údajů na webových stránkách Českomoravské komoditní burzy Kladno lze vyčíst, že až do 31. 5. 2021 nepřekročila cena dodavatelů elektrické energie 1.800 Kč za MWh bez DPH pro období dvou let.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …