Střílel na Romy, jednoho zabil. Lidé mu ale fandí

26.05.2012 22:36

Už 650 občanů z Chotěbuze a okolních obcí podepsalo petici za zastavení trestního stíhání devětatřicetiletého Jaroslava Šebesty z obce Chotěbuz na Karvinsku.

Střílel na Romy, jednoho zabil. Lidé mu ale fandí
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Romové tančí během pochodu DSSS na sídlišti Chanov

Jaroslav Šebesta ve čtvrtek 26. dubna 2012 vystřelil z kuše na čtveřici Romů. Stalo se to ve staré budově, kde provozoval posilovnu a opravoval motocykly, a kterou mu už někdo několikrát vykradl. Protože mu nikdo neuměl pomoci, pořídil si kuš. I když tvrdí, že střílel níže, šíp se zabodl jednomu z Romů za levé ucho. A i když o jeho život svedli boj lékaři v ostravské fakultní nemocnici, devětatřicetiletý Rom po týdnu zemřel.

Šebestovi hrozí až 16 let vězení

Díky tomu Šebestovi, který byl obviněn z úmyslného ublížení na zdraví s následkem smrti, hrozí nově ve zpřísňujícím třetím odstavci až šestnáct let vězení.  To se nelíbí místním občanům, kteří jsou přesvědčeni, že Jaroslav Šebesta se skutečně jen bránil. Proto začali podepisovat petici, kterou žádají překvalifikovaní Šebestova činu na nutnou obranu.



„Petici vytvořili spontánně občané, naše DSSS ji jen podporuje a pomáhá šířit,“ řekl pro ParlamentniListy.cz Pavel Matějný předseda místní organizace DSSS a dodal: „Z politických stran a organizací, které se mají zaobírat lidskými právy (AI, ČHV, apod.) se doposud nevyjádřil nikdo, asi proto, že v kauze opět figurují cikáni a pan Šebesta tím pádem žádná lidská ani jiná práva nemá, ty mají jenom oni...,“ uvedl Matějný.

Tvrdí, že se všemi lidmi, kteří petici podepsali, mluvili. „Všichni stojí za panem Šebestou. On sám nám vyjádřil vděk za podporu, kterou mu poskytujeme. Jsme však jediní v této zemi. Jiní mají důležitější problémy, než je bezpečí a klid obyvatel,“ rozhořčil se Matějný.

DSSS: Občané se bojí šikany karvinské policie

DSSS pořádala také mítink na podporu Jaroslava Šebestu. „Bylo to minulou sobotu odpoledne a přišlo asi 50 lidí. Přičítám to konkurenci hokeje Česko versus Slovensko. Ale také hlavně tomu, že málokdo z obyvatel je ochoten se nechat natáčet po celou dobu karvinskou kriminálkou, či se nechat šikanovat policií při příchodu či odchodu z mítinku. I proto považuji účast na sobotním mítinku za přiměřenou. Ale i proto nebyl nikdo z obyvatel Chotěbuze ochoten promluvit do mikrofonu, panu Šebestovi to doporučil jeho právník. Myslím si ale, že 650 podpisů pod peticí hovoří za vše, vždyť Chotěbuz má zhruba „jen“ 1100 obyvatel.  A podpisy pořád přibývají. Petici denně podepisují další občané z okolních obcí, které trápí úplně stejné problémy,“ uvedl pro ParlamentniListy.cz Matějný, který se boje o spravedlivé posouzení případu střelby kuší Jaroslavem Šebestou nechce vzdát.


„Co k tomu dodat. Víte, kdyby v Chotěbuzi, ale i kdekoliv jinde, bylo vždy tolik policistů jako v sobotu, byli bychom asi nejbezpečnějším státem na světě,“ řekl na závěr pro ParlamentniListy.cz. Oslovení lidskoprávní aktivisté odmítají případ komentovat s tím, že neznají podrobnosti celého případu.



V posledních dnech vzbudil hodně emocí případ chlapce z Břeclavi, který tvrdil, že byl napaden Romy a následně přišel o ledvinu. Posléze přiznal, že si celý útok vymyslel, protože se bál hněu rodičů. Jeho matka se romské komunitě omluvila.

Pro senátora ODS Jaroslava Kubero z toho plyne poneučení, brát podobné zprávy s velkou rezervou. "Pro nás všechny z toho plyne poučení, že je nutné číst všechny zprávy opravdu s řádnou rozvahou, přemýšlet o nich. Lidé a bohužel ani mnozí novináři, totiž neumějí rozlišovat to, co je komentář - tedy pouze někoho názor na něco. A to, co jsou fakta - tedy podložené skutečnosti," vyjádřil se pro ParlamentníListy.cz Kubera.



Také chlapec, který si zranění způsobil sám a jeho případ odvysílala televize Nova, což vedlo i k následné demonstraci občanů v Břeclavi, se za svoují lež omluvil. "Řekl jsem to v šoku, bylo to jediné, co mě napadlo. Mohl jsem to přiznat dřív, ale najednou kolem toho byla spousta novinářů a moc veliký hluk. Bál jsem se to zastavit, aby se to neobrátilo proti mně," řekl chlapec na Nově.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Anna Vidiševská

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…