Sudetoněmecká kancelář mlčí. Podle "Bobo" je pátou kolonou

29.02.2012 20:02

Nemáme, nedáme. Tak z devadesáti procent odpovídá ředitel kanceláře Sudetoněmeckého krajanského sdružení v Praze Peter Barton na žádosti ParlamentníchListů.cz o informace.

Sudetoněmecká kancelář mlčí. Podle "Bobo" je pátou kolonou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Bobošíková

Kancelář Sudetoněmeckého krajanského sdružení (SKS) v Praze na své internetové prezentaci uvádí, že slouží jako kontaktní kancelář pro Čechy a sudetské Němce, kteří mají zájem o smíření mezi oběma národnostními skupinami. Na žádosti o informace a o kontakty, které jí v posledních měsících ParlamentníListy.cz poslaly, však z devadesáti procent nereagovala. Podle politiků, kteří její vznik v roce 2003 ostře kritizovali, se i tímto způsobem potvrzují obavy, že jde jen o provokaci.

Je to expozitura

Na loňský požadavek o kontakty na některé česky hovořící sudetské Němce, jejichž příběhy chtěly ParlamentníListy.cz sepsat, ředitel kanceláře Peter Barton nejdříve dlouho nereagoval a po další komunikaci poskytl redakci pouze jeden. „Tak hnusné titulování sudetských Němců jako v Parlamentních listech, tedy Sudeťáci, se najde v českém tisku jen zřídka,“ napsal nyní Barton do redakce s tím, že požadovaný kontakt na bývalého předsedu Sudetoněmeckého krajanského sdružení nemá. „My máme teď akci, takže se s vámi nemohu o ničem bavit. To spojení nemám,“ dodal.

Podle kritiků vzniku kanceláře SKS v Praze to jen potvrzuje jejich slova o provokačních účelech kanceláře. „Protestovali jsme proti kanceláři. Má plnit úlohu jejich expozitury v Česku a ke zprostředkovávání různých kontaktů. Vaše zkušenosti to ověřují,“ řekl Stanislav Grospič z KSČM.

Chyba premiéra Topolánka

„Vadí mi pořád, že zde působí. Udělali to ale velmi šikovně, protože status kanceláře je právně nenapadnutelný. Nemá totiž status politické nadace či organizace, ale jde o informační kancelář. Pokud jsem si mohl všimnout, stopy po nějaké činnosti jsou mizivé. Mám pocit, že se celá sudetoněmecká agenda po našem vstupu do Evropské unie vypařila z evropských témat,“ sdělil Jan Zahradil z ODS s tím, že s ředitelem kanceláře Bartonem se nikdy nesetkal.

„V momentě, kdy se s někým setkáte, tak zpoza rohu vyskočí fotograf, udělá fotku a oni si to pak dají na webové stránky a dělají kolem toho mediální kampaň. Každý rok posílali na úřad vlády za všech premiérů pozvánku na Sudetoněmecké dny. Tehdejší premiér Topolánek udělal tu chybu, že odpověděl, že nepřijede. Posselt tam s tím pak mával, že časy se mění a ledy se prolamují, protože mu český premiér odpověděl na pozvání. Vysvětlení, proč nepřijede, ale už neventiloval. To jsou drobné neférovosti, kterých se dopouštějí, proto nemám v úmyslu se s nimi kontaktovat,“ doplnil.

Podle Bobošíkové Pátá kolona

Podle předsedkyně Suverenity Jany Bobošíkové nejde o informační kancelář, ale o Pátou kolonu, což je vžitý termín pro označení politické skupiny tajně působící proti svému státu a pro ideologii či politiku protivníka.„Hlavně v době mého působení v Evropském parlamentu vycházely v tiskovinách této kanceláře časté útoky na mou osobu. Považuju gesta Sudetoněmeckého landsmanšaftu, který nepředstavuje sudetské Němce a už vůbec ne občany Německa, jako pláč na hrobech v Lidicích a podobně za naprosto falešná. Opět opakuji, že má ve svých stanovách jako jeden z cílů návrat do jazykových hranic Československa z roku 1938. Nemám proto, co bych na svých stanoviscích měnila,“ prohlásila.

S Peterem Bartonem má své zkušenosti. „Psal o mně lživé články. Vydával cizí auto za mé s tím, že špatně parkuju. Říká se, že orel much nelapá, ale to byly často trapnosti, jichž se v Sudetendeutsche Zeitung dopouštěl a byl pod nimi podepsán. Sedmička na Nově podle něj byla jedovou chýší a tak,“ dodala Bobošíková.

Nejde o propagandistickou centrálu

Naopak předseda Sudetoněmeckého krajanského sdružení Bernd Posselt je s činností kanceláře zcela spokojen. Dříve prohlašoval, že by kancelář měla mimo jiné pomáhat českým novinářům. Když se na něj ParlamentníListy.cz obrátily se svými zkušenostmi, zdůraznil: „Tehdy jsem řekl, že je to něco na způsob sudetoněmeckého vyslanectví. Bylo to špatně pochopeno. Myslel jsem tím, že jde o nástroj pro porozumění a usmíření. Nejde o žádnou propagandistickou centrálu. Nejde však ani o žádnou informační kancelář. Pracuje prakticky jako vyslanectví. To lze pozorovat ve třech bodech. Každý den ráno dostanu zprávu o tom, co stojí v českých novinách. Když chci navázat kontakt s českými politiky činnými v kultuře nebo žurnalisty, mohu to udělat přes tuto kancelář. Třetí oblast je humanitární. Když třeba sudetský Němec hledá českého souseda, protože s ním chce před smrtí hovořit, pomůže mu a naopak. Dělá to dobře, diskrétně, slušně. Kancelář se těší úctě mnoha lidí.“



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…