Svědectví, z něhož běhá mráz po zádech: Chystá se likvidace české chemičky?

01.08.2012 17:30

Svědectví, z kterého běhá mráz po zádech - takové se dostalo serveru ParlamentniListy.cz od pracovníků společnosti Explosia Pardubice. Jde o jednu z nejslavnějších fabrik nejen u nás. Podle lidí, kteří jsou dobře seznámení s chodem firmy, se schyluje ke „katastrofě“ a mají tomu pomáhat vlivní lidé z vlády, především ministr financí Miroslav Kalousek.

Svědectví, z něhož běhá mráz po zádech: Chystá se likvidace české chemičky?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Chemička

Pracovnice společnosti, která má poměrně blízko k vedení firmy se o pocity, které ve firmě vládnou podělila s podmínkou, že bude zachována její anonymita.

"Před pár dny došlo u nás ve firmě Explosia ke změně v představenstvu a dozorčí radě. Vlastník, tedy stát, se chystá na "doprivatizaci". Zdmi firmy jdou zprávy, že půjde dělení na tři kusy, jeden oddlužený s progresivní výrobou nitroglycerinových trhavin na prodej - údajně STV Group případně jedné z firem pana Hávy, další část majetkově zajímavá - pozemky atd. na prodej překupníkům spekulantům, třetí část na sebe vezme dluhy a závazky – zůstane státu, ten to zaplatí a zlikviduje,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz zaměstnankyně společnosti, která vyrábí nebezpečné trhaviny, a v níž před více než rokem došlo k tragickému výbuchu, při němž umřeli čtyři lidé.

Tajné operace?

Otázkou prý zůstává, zda Výzkumný ústav průmyslové chemie půjde vlastní cestou, nebo bude též demontován. Zemanova vláda koupila Explosii od Synthesie Andreje Babiše v roce 2002 za 750 milionů korun, přičemž prodejní cena vzhledem ke krizi a velkým závazkům bude pro kupce opravdu velmi zajímavá. Možná prý dokonce podle lidí zainteresovaných v okolí managementu, vše půjde cestou utajení, což nepodléhá veřejné soutěži a dalším zákonným pravidlům.

Kalouskovi lidé?

„Jsou v tom prý zainteresováni kromě Kalouska i další odkláněči prostředků typu Zdeněk Zajíček (náměstek ministra za ODS), dále třeba Libor Antoš - ředitel odboru 45 Realizace dispozic s majetkem státu. A už podle kvality zúčastněných osob je jasné další dění a osud této 90 let existující firmy brzy skončí! Přitom ji do tohoto stavu dostal právě Miroslav Kalousek, který nařídil koupit od Babiše problematický Istrochem Bratislava, který nakonec Explosii do dluhové pasti stáhnul. Jiné vlády se o firmu nijak nezajímaly, už za Topolánka byly tlaky ji přes KDU-ČSL zlikvidovat. Další tunely vedou přes dceřiné společnosti typu Fospol a celý ten velký byznys okolo výzkumu, výroby, prodeje a servisu trhavin,“ míní jak žena pracující přímo v okolí vedení firem, tak i další lidé obeznámení se situací.

„Pracuji tu patnáct let, a to, co se tu děje, se tu nedělo nikdy. Jde to ke dnu, dluží nám peníze, výplaty jsou se zpožděním a většinou ne celé. Stát na to kašle, protože ví dobře proč. Protože je to prostě připravené,“ říká jeden z řadových zaměstnanců.

Podivné hospodaření

Podle lidí z Explosie by měl prý ministr financí Kalousek vysvětlovat kromě toho, proč volal vyšetřovateli případu předraženého nákupu letounů CASA a následně i policejnímu prezidentovi i to, proč se tak špatně on, potažmo stát, stará o jemu svěřený státní majetek. Legendární výrobce trhavin, semtínská Explosia, v níž je ministerstvo financí jediným akcionářem, míří nezadržitelně ke krachu. Dluží, kam se podívá ... Její vedení  dělá prý velmi zvláštní obchodní rozhodnutí a ministerstvo tomu jen nečinně přihlíží.

Firma v krizi?

„Vlastně ani moc nepřihlíží, dozorčí rada, kterou vede úředník ministerstva financí Jaromír Hejda, je už od června de facto rozpadlá. V době, která je pro podnik zcela fatální, nezasedá. Státu přitom hrozí obrovská hospodářská újma. Firma je v naprosté krizi, nyní je přitom doba, kdy je na trhu největší poptávka  po výbušninách, v lomech se přes léto významně střílí. Jenže Explosia spíš řeší, kde vzít peníze na výplaty zaměstnanců. Ty zatím vedení upozornilo, že by mohli dostat pouze zálohu na mzdu v hodnotě 10 tisíc korun. Tato situace se opakuje měsíc, co měsíc,“ zpozorňuje pracovnice firmy, která prý ví daleko více, ale bojí se rozhovořit až do krajnosti.

Problematická je podle lidí z vnitřku společnosti situace s dceřinou firmou Fospol, která provádí mimo jiné trhací práce. Explosia jí mnohdy dodává trhaviny za dumpingové ceny a navíc z konkurenčních důvodů odmítá dodávat některým jiným hráčům na trhu.
Největším věřitelem Explosie je Synthesia, vůči níž už státem ovládaný podnik zastavil i vlastní budovy a pozemky.

Ministerstvo financí přitom nedávno prostřednictvím své další firmy Prisko uhradilo dluh Explosie vůči Synthesii v hodnotě téměř 100 milionů korun. Tiskový zástupce ministerstva financí Radek Ležatka to sice na přímý dotaz některých médií popřel, ale skutečnost je taková, že Prisko poskytlo Explosii výhodnou tříletou půjčku (loni vypomáhal další „Kalouskův“ podnik IMOB) přesně v hodnotě dluhu vůči Synthesii a Explosia peníze věřiteli následně v plné výši poslala. Nyní Synthesii dluží opět kolem 40 milionů a finanční závazky neplní ani vůči jiným dodavatelům výrobního materiálu, jako je například EURO-Šarm. Některé firmy jsou s Explosií ochotny obchodovat už jen po předchozí platbě.

Kdo dostane za málo hodně?

„Ministerstvo financí zřejmě čeká s ráznou akcí, až bude mít jasno, co vlastně s podnikem zamýšlí. Nejpravděpodobnější se jeví snaha kritickou fabriku, co nejrychleji prodat do soukromých rukou. Možná to celé je vlastně i dlouhodobý záměr. Bylo by velkým překvapením, kdyby Explosii nakonec pohltil některý z podniků Kalouskova přítele Richarda Hávy. Myslíme si tu všichni, že ne, a že to není od věci. Spíš tomu vše nahrává. Je to šílené, co se tu děje,“ říkají lidé z vnitřku společnosti. 

Konsolidované výsledky společnosti Explosia (jak se státní firmou hospodaří Kalouskovo ministerstvo)

rok:      tržby:             ztráta:
2008   867 mil. Kč    88 mil. Kč
2009   765 mil. Kč  131 mil. Kč
2010   604 mil. Kč   64 mil. Kč
2011   563 mil. Kč  104 mil. Kč

Aktuální složení vedení firmy:
od 26.7.2012 představenstvo Explosia a.s.:
Ing. Libor Antoš, předseda představenstva
Ing. Ladislav Velehradský, Ph.D., místopředseda představenstva
Ing. Josef Tichý, CSc., člen představenstva

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …