Svérázný ruský vědec: Lidé nemakají, jen chlastají a čumí na televizi. Je to tak v USA, skončí tak i Evropa. A u nás...

06.08.2014 8:01

PŘÍBĚH V dobách Sovětského svazu lidé pracovali, dnes si všichni hrají na intelektuály. Zapomněli makat. Vědci z USA mě zklamali. Ameriku čeká totální rozvrat a jestli se Evropa nepoučí, tak i ji. My v Rusku máme ještě spousty přírodních zdrojů, nás to snad nepotká. Takhle mluví zoolog Viktor Judin, jenž má doma malou zoologickou zahradu. Tygra ussurijského, medvědy himalájské a hodně dalších zvířat.

Svérázný ruský vědec: Lidé nemakají, jen chlastají a čumí na televizi. Je to tak v USA, skončí tak i Evropa. A u nás...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ruská vlajka

Anketa

Který politik se nejvíc zasloužil o dobré věci v České republice?

hlasovalo: 108142 lidí
„Pozor na něj, někteří návštěvníci se odtud nevrátí. Tygři a medvědi potřebují občas maso, jedno jaké," směje se řidič autobusu, který mě jako jediného ranního turistu veze ze Spassku Dálného do vesničky Gavoron u jezera Chanka. Tam chci navštívit vyhlášeného zoologa Viktora Judina. Má doma úplnou zoologickou zahradu. Sám je specialistou na tygry a vlky.

Nostalgie po SSSR

Ve vesničce zrovna svítá. Nicméně od řidiče mám jasné instrukce. Druhý obchod a od něj doleva. Tam nápis nekouřit, nekřičet a pokračovat. Nicméně jdu mimo návštěvní hodiny, takže před brankou ještě chvíli čekám, abych místní nenaštval. Pak se objeví hospodář. Po rychlém seznámení mě pozve dál. Hned dostanu výtečnou snídani. Při ní se Viktor Judin nebojí projevit svou nostalgii po SSSR.
 
„Když sem tehdy přijeli studenti zoologie pozorovat tygry nebo jiná zvířata, říkal jsem jim, že to bude bolet. První týden naříkali. Vyváželi hnůj, starali se o králíky, kterými krmím šelmy, pozorovali svá zvířata. Když se jim nachýlil čas odjezdu, moc se jim nechtělo. A pak napsali nejlepší práce v celém Sovětském svazu. Dnes se ale už nikomu fyzicky makat nechce," stěžuje si Judin.
 
„Pravda, lidé tehdy neměli tolik peněz a někdy bylo dost bídy. Na druhou stranu téměř všichni uměli pracovat. Mezi lidmi vládlo přátelství a družná nálada. Všichni jsme si navzájem pomáhali. Dnes hraje každý jen na sebe, každý hrabe peníze. Ano, doba SSSR měla své chyby, ale podle mě měla víc předností. Vím, že tím lidi štvu, ale je to pravda," doplňuje.

Vynášení hnoje

Hned po snídani se hospodář vrhne do práce. Pomáhám. Nejdřív je třeba vyčistit místa pod klecemi himalájských medvědů, na kompost přenést exkrementy a obnovit podestýlku z čistých pilin. Občas to „voní" dost nesnesitelně. To samé pod klecemi lišek a rysů. Pak spatřím jediného tygra, který nyní Judinovi v oboře zůstal. Jmenuje se Almar.
 
„Američané mě hrozně zklamali. Měli jsme dohodu, že já tygra připravím na vypuštění do volné přírody a oni budou sponzorovat vše ostatní. Nedali ani korunu, na internetu se honosili, jak pomáhají a tygr skončil v zoologické zahradě v Novosibirsku. Byl připraven na přírodu, takže tam ze stromu přeskočil mříže a pobíhal po ulicích. No a policajti ho odstřelili," stěžuje si Judin na to, jak ztratil tygřici.
 
Veškeré organizace starající se o ohrožená zvířata hází do jednoho pytle. Prý se jen holedbají cizím peřím. Stejně ale nadává i na ruské vědce. Prý zapomněli na to, že se o zvířata musí chovatel každý den starat a chtěli by jen diskutovat a pozorovat. S takovými je Viktor Judin hned hotov. „Lidé přestali makat. Jen by čuměli na internet, televizi a chlastali. Na tom skončí zanedlouho USA, ty jsou v rozvratu už dlouho. Jestli se z těch chyb nepoučí Evropa, tak bude druhá v pořadí. No a Rusko, to je tak veliké, že nám to bude ještě dlouho trvat. Snad tady u lidí převáží normální rozum," dodává. Přestože ho jedna tygřice dost zle pokousala, tygrů se nebojí. V současnosti se je podle něho nejvíc třeba bát člověka a jeho macešského chování k přírodě.

Reportážní cestu redaktora ParlamentníchListů.cz sponzorovaly firmy: 

CZ CAR International s.r.o., Česká východní a.s., Kilián-Lipno s.r.o. a  Zdeněk Zbytek - hotel Kilián.

Loga partnerů reportážní cesty ParlamentníListy.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …