Světově uznávaný chirurg: Politici mě zklamali. Klause si na stůl ale vzal

15.02.2012 17:59

Ročně zvládne asi čtyři tisíce očních operací. Vrátil zrak i člověku, který neviděl padesát let. Mezi pacienty primáře Pavla Stodůlky ze zlínské oční kliniky Gemini patří i členové rodiny Baťů nebo prezident Václav Klaus. Ten nedávno odešel z jeho ordinace bez brýlí po operaci šedého zákalu.

Světově uznávaný chirurg: Politici mě zklamali. Klause si na stůl ale vzal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus

Pro operaci prezidenta použil primář Stodůlka zvlášť výjimečný přístroj - femtosekundový laser Victus. Operaci šedého zákalu laserem Victus podstoupil Václav Klaus jako jeden z prvních v Evropě. „Pooperační vývoj probíhá normálně,“ uvedl aktuálně po provedení operace Radim Ochvat, mluvčí prezidenta republiky pro ParlamentníListy.cz. A na vývoji se nic nezměnilo. Prezident totiž zamířil do Turecka a brýle už mohl nechat doma. Pavel Stodůlka je mezinárodně uznávaný inovátor oční chirurgie. Několik očních operací provedl jako první oční chirurg na světě a řadu zákroků jako první v České republice.

Mezi lidmi, kteří se svěřili do Vaší péče, jsou významné osobnosti. Nemáte obavy, že zrovna u těchto operací dojde k nějakým komplikacím, pak by to pro Vás mohlo znamenat problémy?

Mám na to jednoduchý recept. Snažím se každý den dělat každou operaci co nejlépe a dělám jich vlastníma rukama každý rok několik tisíc. Pak mám poměrně snadný úkol. Udělat operaci u někoho známého nebo důležitého stejně dobře, jako to dělám pokaždé. Chce to jen pevné nervy a ve složitějších situacích využít praxí nabyté zkušenosti a znalosti.

Ani prezident Vás nerozhodil?

Pan prezident je naším pacientem již několik let a za tu dobu jsme si, troufnu si říci, na jeho občasnou přítomnost na klinice trošku zvykli. Jeho oči jsem také za tu dobu dosti poznal a proto jsem byl poměrně dobře připraven. Pan prezident díky svému zaneprázdnění operaci poměrně dlouho odkládal. Při operaci byl velmi trpělivý a dodržoval i pooperační léčbu a doporučení. Myslím, že teď zvládne většinu svých běžných povinností i bez brýlí.

Gemini si oblíbily významné osobnosti. Nedávno absolvoval korekci zraku televizní hlasatel Primy Roman Fojta, co když se pak "obyčejní" lidé budou bát k Vám přijít? Co když si řeknou: ten operuje jen celebrity, co Vy na to?

Jak jsem na začátku uvedl, operuji každoročně a vlastnoručně několik tisíc lidí. Tolik celebrit naštěstí v ČR nemáme (smích). Všechny pacienty však také operovat nemohu. Naštěstí mám na klinice Gemini tým skvělých spolupracovníků.

Zajímáte se o politiku? Ovlivňuje nějak i Váš život?

Vzhledem k pracovnímu nasazení se o politiku téměř vůbec nezajímám. Po práci si jdu raději zasportovat. Ale chci zdůraznit, že politika ovlivňuje život každého občana. Pokud jsou veřejné peníze využívány neefektivně, tak tato země ztrácí. Nefungují pak dobře služby, dopravní infrastruktura apod. A to všichni potřebujeme k práci i k životu. Vezměme si například dálnice. Pokud by byla dobudována severní část dálnice spojující Hradec Králové s Olomoucí a opravena D1,  bylo by mé časté cestování mezi klinikami Gemini o moc příjemnější, rychlejší a bezpečnější. Také rychlovlaky spojující rychlostí 300km/h krajská města by se mě líbily.

Jste příznivce nějaké politické strany? 

Nejsem politicky činný a zklamaly mě svými výkony a občasnými aférami už snad všechny tuzemské strany.

Kterým politikům fandíte a proč? Můžete být konkrétní?

Fandil bych těm, kteří to myslí se svým mandátem a s touto zemí dobře a poctivě. Čím dál více lidí ale říká, že takoví politici u nás nejsou. Je to smutné. Když to parafrázuji jako oční chirurg, tak fandím těm politikům, kteří vidí dál než jen do své kapsy.

Jak se díváte zpětně na akci Děkujeme odcházíme, myslíte si, že postavení lékařů v republice je dobré? Měl by stát nasypat do zdravotnictví víc peněz?

Přestože jsem majitelem soukromé oční kliniky a lékaře zaměstnávám, tak jsem lékařům v jejich akci fandil, protože platy mnohých lékařů hlavně v nemocnicích mimo Prahu byly velmi nízké a trpělivost je po letech už opravdu opustila. Zasloužili si přidat. A více peněz do zdravotnictví? Peníze jsou určitě potřeba. Nicméně je také nutno zpřehlednit hospodaření hlavně velkých nemocnic, ale i zdravotních pojišťoven a přehodnotit lékovou politiku. Například v očním oboru existují injekce na léčbu sítnice, které jsou desetkrát dražší než alternativa, ale pojišťovny proplácejí ty dražší.

Vracíte tisícům lidí zrak, jak jste na tom Vy? Měl jste někdy problém s očima? 

Já mám drobnou vadu do dálky asi jednu dioptrii. Díky tomu jsem i v pokročilém věku skoro padesáti let schopen číst a pracovat na operačním sále bez brýlí a to navleču i tu nejjemnější jehličku. Brýle používám jen na řízení auta. Naštěstí jsem žádné jiné problémy s očima neměl.

Pokud byste měl problém s očima, do rukou kterého lékaře byste se svěřil? Využil byste znalostí českých lékařů nebo zamířil spíš do zahraničí?

Pokud bych si to nemohl odoperovat sám, tak s největší pravděpodobností bych se svěřil některému z tuzemských kolegů. Oční chirurgie má u nás velmi vysokou úroveň. Kromě vlastního chirurgického zákroku je pak velmi důležitá komunikace s pacientem a vstřícnost jeho potřebám. Je potřeba si uvědomit, že téměř každý člověk se před operací bojí.

Stává se z Vás velmi populární osoba. Neobáváte se negativních stránek úspěchu, bulváru nebo třeba ztráty soukromí?

Vzhledem k tomu, že jsem pět až šest dnů v týdnu na operačním sále, tak mě tam bulvár asi nedostihne. Myslím, že všechna sláva polní tráva a že bulvární novináři mají na mušce jiné celebrity než chirurgy, kde kromě workoholismu není dost různých excesů a pikantností.

Dost zákroků jste provedl poprvé v Evropě nebo dokonce na světě. Odkud čerpáte sílu a osobní odvahu, která Vám dává energii takové věci zvládnout?

Mnohé zákroky oční chirurgie jsou dnes velmi precizní a téměř dokonalé. Já se ale nikdy nepřestanu ptát, zda by to nešlo udělat ještě lépe, šetrněji nebo bezpečněji. Touha zlepšovat mě žene kupředu. Podařilo se nám vybudovat skvělou oční kliniku, kde máme téměř všechno, co si k práci přejeme. A to je moc pěkný pocit. Na přelomu ledna a února jsme zavedli jako první v Evropě operace čočky femtosekundovým laserem Victus, což je nová a revoluční operace. Byl to pěkný pocit, když jsme o tom na evropském kongresu přednášeli. No a po práci se snažím sportem načerpat nové síly. Poslední dny jsem například večer po práci chodíval téměř denně bruslit na zamrzlou přehradu.  Je to nádhera jezdit sám po obrovské ploše téměř bez jakéhokoliv omezení. Po operaci pana prezidenta jsem šel bruslit také. Přeci jen to byl stres a bruslením jsem ho z těla krásně vypotil. V noci jsem pak tvrdě a dá se říci sladce spal, což je pro chirurga důležité.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Čunková

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…