Svobodní spustili akci před Babišovým podnikem. Podívejte se, jak dopadli

04.10.2013 20:11

REPORTÁŽ Strana svobodných občanů v pátek ve dvě hodiny odpoledne uspořádala akci před společností DEZA a. s. ve Valašském Meziříčí, která patří Andreji Babišovi. Snažili se zde oslovit zaměstnance, kterým tou dobou končila směna.

Svobodní spustili akci před Babišovým podnikem. Podívejte se, jak dopadli
Foto: Petr Kupka
Popisek: Svobodní před firmou Andreje Babiše

Ještě než s tím ale začali, žena z ochranky přišla přítomné vykázat z prostranství před podnikem s tím, že jsou na soukromém pozemku, jinak zavolá policii. Po chvíli dorazil mluvčí společnosti Jaroslav Obermajer a znovu zástupce strany vyzval, aby se přesunuli od hlavní brány podniku asi o 150 metrů na veřejné prostranství „Byl to neohlášený politický mítink na soukromém pozemku. Proto jsme reagovali tímto způsobem,“ vysvětlil později ParlamentnímListům.cz Obermajer.

Svobodní pak dávali lidem do rukou letáčky se svými programovými prioritami. Lidé také mohli podepisovat petici za zrušení některých daní, například daně z příjmů fyzických osob a jiných. K vidění byly také transparenty s nápisy jako „Chcete vydělávat pro politiky a úředníky, nebo pro sebe a svoje děti?“ či informační tabule s vysvětlením, proč je drahý benzín nebo pivo. Strana tím zahájila turné před branami průmyslových podniků, aby mimo jiné zaměstnancům její členové vysvětlili, že jejich program je výhodný právě pro ně.

Pajonk: Podnikatelé, zaměstnanci a živnostníci by měli spolupracovat

„Chtěli jsme upozornit na to, že zaměstnanci, podnikatelé a živnostníci by měli spolupracovat, ne jít proti sobě, ať už politicky nebo jakkoliv jinak. Jsou to totiž lidé, kteří v této republice vytváří bohatství, které máme. Bohužel jim ale komplikují situaci různé předpisy, s nimiž musí bojovat,“ uvedl předseda Strany svobodných občanů ve Zlínském kraji a lídr zdejší kandidátky Tomáš Pajonk s tím, že tato akce nebyla namířená proti Babišovi.

„To, co ale uvedl před pár dny, že malé a střední podniky jsou více méně zbytečné, že pouze velké firmy vytváří větší část HDP, není pravda, protože malé a střední firmy vytváří zhruba 40 procent HDP,“ doplnil Pajonk.

Svobodným vadí také podpora podniků formou dotací, což podle nich brání konkurenci a zvýhodňuje jedny na úkor druhých. A právě Andreje Babiše považují za „krále“ dotací především v souvislosti s přidáváním biosložek do pohonných hmot. Vyčítají mu, že si tento zákon takzvaně vylobboval u české vlády a bohatne na úkor občanů, kteří mají kvůli tomu dražší paliva.

Babiš: Biopaliva vymyslela EU

Babiš to však odmítá a říká: „Biopaliva zavedl v Evropě prvně pan Lux a tehdy byl premiér pan Klaus a předseda Svobodných pan Mach byl v té době Klausovou pravou rukou v CEPu (Centrum pro ekonomiku a politiku - pozn. red.). Biopaliva vymyslela následně Evropská unie v roce 2004 a my jsme jejím členem a já jsem už xkrát řekl, že povinné přimíchávání není dotováno a že jsou dotována jen vysokoobsahová biopaliva,“ zopakoval Babiš na čtvrtečním mítinku hnutí ANO v Praze, a to v reakci právě na dotaz lídra Svobodných v Královéhradeckém kraji Víta Jedličky, kterého nakonec ze sálu vyvedla ochranka za potlesku posluchačů poté, co se s Babišem opakovaně snažil diskutovat.

Dnešní akce před valašskomeziříčskou firmou DEZA a. s., která zpracovává surový dehet a benzol, skončila asi po hodině. Další budou následovat v Otrokovicích či Vsetíně.

  • Další reportáže ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE
     

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…