TOPka chce snížit platy politiků. V oranžovém Senátu bude spoléhat na hlasy ČSSD

19.07.2012 22:45

Politici TOP 09 se opět snaží získat důvěru svých voličů. Třeba kontroverzním návrhem na snížení platů politiků, kteří vykonávají víc funkcí. Ve čtvrtek slíbili, že udělají vše pro to, aby prošel. I za cenu toho, že v oranžovém Senátu bude potřebovat hlasy ČSSD.

TOPka chce snížit platy politiků. V oranžovém Senátu bude spoléhat na hlasy ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stanislav Polčák

TOP 09 se potápí. Vypadá to tak alespoň podle posledních výzkumů volebních preferencí, v nichž nedosahuje ani deseti procent. Příliš popularity jí nepřidala ani kauza CASA, ani ta kolem telefonátů ministra financí Miroslava Kalouska.

A tak se strana snaží kladné body získat, kde to jde. Třeba návrhem, aby politici nemohli při výkonu funkce ústavního činitele brát plat i za uvolněnou funkci na úrovni kraje či obce. Právě k tomuto návrhu zákona uspořádali poslanci Stanislav Polčák a senátorky Jana Juřenčáková a Soňa Paukrtová ve čtvrtek brífink.

Na tom byla účast nižší než malá. Kromě čtyř redaktorů a několika fotografů se o návrhu na snižování platů politiků nezajímal nikdo. To zřejmě zaujalo i přítomné řečníky, kteří se se zaujetím rozhlíželi po téměř prázdném sále.

Místo půl hodiny pár minut 

Hrstce zájemců pak místo půl hodiny, kterou měli na tiskovku vyhrazenou, přednesli svůj návrh během sedmi minut. Víc nebylo třeba.

Na návrhu na snížení platů se TOPka v Senátu shodne zřejmě s oranžovou ČSSD, která má v horní komoře parlamentu většinu. "Spoléháme na to, že nás ČSSD podpoří," řekl na brífinku Polčák. Senátorka Paukrtová pak upozornila na to, že návrh na odstranění souběhu platů některých politiků bude kontroverzní i pro část TOP 09. Právě díky sociálním demokratům ale může mít šanci projít. Minimálně tedy v Senátu.

Drábek chce zvyšovat, Polčák snižovat

Pikantní na celé věci ale je, že právě ve čtvrtek předložil ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek, který kope rovněž za TOP 09, vládě návrh na zvýšení platů politiků a soudců. Vláda návrh postoupila poslancům. Mzdy by měly výrazně vzrůst už od ledna. 

ParlamentníListy.cz pátraly přímo na tiskové konferenci po tom, zda právě souběh těchto dvou návrhů nemůže být pro TOPku vražedný. První je populistický, druhý naopak podporu u lidí bude hledat jen stěží.

Kontroverzní Drábek?

"Ten návrh mi připadá kontroverzní," řekl ParlamentnímListům.cz Polčák k návrhu ministra Drábka na zvýšení platů politiků. Nutno říci, že Drábek k návrhu přistoupil po rozhodnutí Ústavního soudu. Není tedy z jeho hlavy.

Redakci také zajímalo, jaký má Polčák názor na kauzu CASA a výroky Miroslava Kalouska. Kdyby mlčel, udělal by možná lépe, neboť by se pozornost soustředila na ODS, Martina Bartáka a podobně. "Vím, k čemu míříte. Ale vyjadřovat se nebudu," řekl výmluvně redakci.

Z červencového výzkumu společnosti SANEP vyplynulo, že preference TOPky spadly až na 7,9 procent. To je dokonce o pět desetin procenta méně, než kolika dosáhli neparlamentní lidovci.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

5:30 Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

Sněmovnou schválená senátní novela má umožnit, aby stomatologové ze zemí mimo Evropskou unii měli je…