Tak Okamura usadil Romy, co na něj řvali. Slova, která nečekali

25.05.2023 12:54 | Reportáž

Na Tomia Okamuru řvali v Liberci Romové. Předseda SPD však příslušníky menšinového etnika, kteří mu nadávali do rasistů, při hojně navštíveném mítinku usadil slovy, že on sám byl terčem rasismu. Použil slova, která nejspíš nečekali. „Já vím, co je to rasismus, vy jste úplně vedle, tak tady přestaňte dělat šaškárnu. Já si nikdy nestěžoval, šel jsem do práce, vyšlapal jsem si to sám, vypracoval jsem se, takže tady teď nemusím pískat,“ sdělil jim. „Ty prachy budou chybět nám i vám, tak tady neřvěte takový hovadiny,“ připojil se s odkazem na vládní balíček poslanec Jaroslav Foldyna.

Tak Okamura usadil Romy, co na něj řvali. Slova, která nečekali
Foto: SPD
Popisek: Pódium demonstrace SPD v Liberci

Lidé proti vládě nesla název demonstrace SPD, která se ve středu od půl čtvrté konala v Liberci. „Přišli jsme si sem popovídat, co se děje v České republice, co na nás chystá naše vláda,“ pozdravil shromáždění několika stovek na úvod Radim Fiala, předseda poslaneckého klubu.

Na náměstí Na Rybníčku před libereckým domem kultury hovořili i další zástupci SPD, jako místopředseda Radim Fiala, poslanec Jaroslav Foldyna nebo europoslanec Ivan David.

SPD v poslední době navazuje spolupráci s Trikolorou, kterou na pódiu reprezentovala předsedkyně Zuzana Majerová.

Vystoupil i Zdeněk Jandejsek, bývalý předseda Agrární komory ČR. Ten by měl SPD zastupovat v příští vládě jako ministr zemědělství. „SPD chce vládnout, po příštích volbách,“ ujistil Radim Fiala.

„Ivan Noveský, expert v oblasti energetiky, vám řekne, co je blbě a proč máme ty energie tak drahé,“ byl představen další řečník.

Demonstraci už při úvodním projevu předsedy hnutí narušila skupina Romů. Tomio Okamura je z pódia nejprve nabádal, ať si udělají vlastní mítink. „Teď bohužel ukazujete, jak to soužití může být obtížné,“ litoval do mikrofonu.

Na výkřiky „rasisto“ je vyzval, ať se podívají na jeho obličej a doplnil, že jemu se kvůli vzhledu celý život smáli. „Já vím, co je to rasismus, vy jste úplně vedle, tak tady přestaňte dělat šaškárnu. Já si nikdy nestěžoval, šel jsem do práce, vyšlapal jsem si to sám, vypracoval jsem se, takže tady teď nemusím pískat,“ zvýšil podrážděně hlas.

Později skupinové skandování „rasista, rasista“ nazýval jako „kulturní vložka“.

Po uklidnění přešel k hodnocení Fialovy vlády, pro jehož úvod si vypůjčil slova ekonomky Ilony Švihlíkové „lhali ráno, lhali v poledne, lhali večer“. Z osobních rozhovorů prý může potvrdit, že politici Fialovy koalice nejen ujišťovali, že nechtějí zvyšovat daně, v čemž se ze lži usvědčili sami, ale také že nechtějí masovou migraci nebo Green Deal. „A už vůbec nehovořili o tom, že tu budou chtít americkou základnu, nebo že budou jednostranně podporovat zemi, která není ani členem NATO, ani Evropské unie,“ dodal.

Jaroslav Foldyna hovořil o omezování svobody slova, neboť už máme první politické rozsudky. Foldyna skupinu Romů s píšťalkami umravnil: „Chlapi, neřvěte tam, do prdele,“ a ujistil je, že všichni jsme na stejné lodi, kterou řídí opilý kormidelník, jenž si ani nevšiml, že najel na mělčinu.

„Ty prachy budou chybět nám i vám, tak tady neřvěte takový hovadiny,“ komunikoval dále s odpůrci.

Fialova léčba ekonomiky podle něj spočívá v tom, že se padesát miliard vezme lidem a dá zbrojovkám. „Ta válka, to je válka USA a Ruska prostřednictvím Ukrajiny. Nikdo to nechce říct nahlas, ale je to pravda,“ pálil poslanec.

„Akce proběhla ve skvělé atmosféře. Děkuji všem lidem, že přišli vyjádřit svůj názor,“ uvedl po demonstraci předseda SPD Tomio Okamura.

Pak se předseda SPD ještě jednou vrátil k incidentu s Romy. Podle Okamury se jim nelíbí, že SPD chce bojovat proti zneužívání dávek nepřizpůsobivými. „Já se samozřejmě odradit nenechám a budu nadále tento zákon prosazovat,“ ujistil předseda SPD.

„Šokující pro mě bylo, že i při české národní hymně někteří z těchto Romů ukazovali zdvižený prostředníček,“ dodal Okamura.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Cikáni se všeobecně,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseViktor12 , 25.05.2023 13:17:00
až na výjimky , 600 let neuměli zařfit do většinové společnosti. Takže jde, bez rasových předsudků, o většinově nepřizpůsobivé etnikum. Něco jako Fiala, nebo Rakušan….

|  21 |  0

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …