Tak si žije přeběhlík: Dům za 9 "mega", herec Zounar a pan Mustafa

13.02.2012 11:21

Někteří čeští poslanci měnili před časem dresy bez uzardění, přičemž po ochodu ze sněmovny pak zázračně zbohatli. Někomu s podnikáním pomohli uhlobaroni, další si zase za kšefty se zlatem a kořením pořídil domek za devět milionů. Tak hodnotí časopis Týden podnikání některých poslanců, jimž se říkalo „přeběhlíci“. Mezi ně patří například unionista Marián Bielesz, jenž kromě jiného podniká ve zlatě s kosovským Albáncem.

Tak si žije přeběhlík: Dům za 9 "mega", herec Zounar a pan Mustafa
Foto: Hans Štembera
Popisek: Přestávka ve sněmovně

Někdejší poslanec Josef Wagner byl vždy považován za přeběhlíka. On by ale takto rozhodně sám o sobě mluvit nechtěl. Jednal prý ve sněmovně vždy podle svého přesvědčení. Jenže časopis Týden zjistil, že si po odchodu z dolní komory velmi polepšil. Tak například spoluzaložil akciovou společnost Top Credit zabývající se dražbami nemovitostí. Držel v ní kdysi dokonce 25 procent. Ale z funkce místopředsedy představenstva odešel, bylo to v roce 2009.

„Většinu ve Wagnerově firmě ale přes svou dceřinou firmu MV Invest držela Mostecká uhelná a figurovali v ní její manažeři Vasil Babela, Antonín Koláček, Oldřich Klimecký nebo Luboš Měkota,“ uvedl Týden.

Jména Koláček, Klimecký i Měkota jsou dnes přitom spojována s vyšetřováním švýcarské prokuratury ohledně privatizace tohoto těžařského podniku. Ta se odehrála v roce 1998 – záhy po Wagnerově odchodu ze sněmovny. Švýcaři podnikatele viní z praní špinavých peněz, Mosteckou uhelnou si navíc údajně pořídili přes zahraniční nastrčenou firmu Appian z jejich vlastních peněz.

Wagner: Mostecká uhelná a já? S tím nemám nic společného

Jozef Wagner, který v roce 1996 podpořil rozpočet Klausovy vlády, za což byl později vyloučen z ČSSD, ale Týdnu důrazně oponoval, že on s Mosteckou uhelnou nemá nic společného.

„Do čeho se mě to snažíte zatáhnout? Já jsem s privatizací Mostecké uhelné neměl nic společného. A vůbec, nebudu se o tom s vámi bavit,“ utnul pro týdeník rázně debatu někdejší mocný poslanec a předseda rozpočtového výboru sněmovny.

Týden ale podotknul, že o privatizaci těžařského kolosu se jednalo již před nástupem opoziční smlouvy a příchodem Miloše Zemana jako premiéra a Bohuslava Sobotky coby ministra financí do Strakovy akademie.

„S Wagnerem začali Koláček a spol. spolupracovat v roce 1999 a vydrželi to další čtyři roky. Ani oni ale nejsou – pokud jde o Švýcary vyšetřovanou kauzu, v současné době příliš sdílní," podotknul dále Týden s tím, že ale Wagner nechtěl nijak komentovat ani své někdejší podnikání ve firmě na zpracování tabáku.

Úplatek 15 milionů korun se nikdy nepotvrdil

Další z někdejších „přeběhlíků“, unionista Marián Bielesz, který nechtěl podpořit koaliční vládu Stanislava Grosse a nakonec na post rezignoval, dnes šéfuje Pohraniční veterinární správě na Ruzyňském letišti. O svých majetkových poměrech se také s novináři nechtěl bavit. Připomeňme, že Bielesz byl kdysi prověřován policií, zda ke svému činu ve sněmovně nebyl motivován úplatkem 15 milionů korun. Podezření se ale nikdy nepotvrdilo.

I Bielesz se po odchodu ze sněmovny pustil do podnikání. „Je třeba spolumajitelem ostravské společnosti Gold Spice, která se zabývá výrobou koření. Jejím hlavním tahákem je populární Superveget Zounarka. Směs na ochucování polévek, pojmenovanou podle populárního herce Martina Zounara, zná skoro každá hospodyňka,“ napsal k tomu Týden.

Bielesz prý ale spolupracuje i s kosovským Albáncem Arbenem Mustafou, jehož iniciály tvoří název společné firmy AM Gold, která má podle svých webových stránek provozovnu například v obchodním domě Kotva. Jestli mu tento "džob" vychází? O tom se Týden nezmínil, jen připomenul, že si tento někdejší unionista s jakousi Mariolou Wyrgysovou pořídil řadový domek v jen několik kilometrů vzdáleném Újezdě. Prý si ale na pořízení domku hypotéku brát nemusel.

Týden se dále zaobírá někdejším poslancem za ODS Petrem Kottem, který proslul svými opileckými výkony ve sněmovně, exposlanci Tomášem Teplíkem, či Evženem Snítilým.

Zubová nastoupila k Bobošíkové

Bývalá poslankyně za Stranu zelených Olga Zubová se může řadit k dalším přeběhlíkům. Zubová, která si po odchodu od zelených založila Demokratickou stranu zelených, s kterou ovšem při posledních volbách propadla, nyní bude její jméno stát na prvním místě kandidátky Suverenity Jany Bobošíkové. Navíc se chce ucházet o post středočeské hejtmanky.

Zubová je proslulá tím, že svým hlasem pomohla svrhnout kabinet Mirka Topolánka.

„Topolánkova vláda padla díky kauze exposlace Wolfa, která byla onou pomyslnou kapkou, kdy pohár trpělivosti přetekl. Vývoj tohoto případu, jehož dohra nyní vrcholí u soudu hrozbou několikaletého trestu odnětí svobody a několikamilionovou pokutou, dává jasně za pravdu všem, kteří našli odvahu vyjádřit vládě nedůvěru,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz letos v lednu Zubová.

V té době už byly vyhrocené její vztahy s tehdejším šéfem SZ Martinem Bursíkem. „Někteří zelení do něj vkládali naději, když jako bývalý lidovec vstoupil do strany a stal se jejím předsedou. Někteří ale vyjadřovali už od začátku obavu, že to není šťastná volba. Jeho strategii zválcovat oponenty v SZ „silou, Kaťuško, silou“ a bez ohledu na program prosadit svou, straníci nepřijali,“ připomněla Zubová Bursíkova slova z mailu, který poslal omylem jí místo své partnerce Kateřině Jacques.

Zubová však nepříliš dobře vychází nyní s TOP 09. Dobře v jejích očích nevychází ani tehdy ještě nestraník, kterého zelení katapultovali do vládní funkce. „Pohyb Karla Schwarzenberga na naší politické scéně je hektický. Nejprve byl senátorem za ODA, poté zničehonic ministrem zahraničí za zelené, jejichž program, jak sám přiznal, nikdy nečetl. Nakonec se stal šéfem TOP 09. Myslím, že je příkladem mediálně uměle vytvořené popularity,“ dodala pak Zubová k dalšímu údajnému přeběhlíkovi Schwarzenbergovi, jehož postoje zejména směrem k postavení ČR v Evropské unii nejsou podle ní v zájmu naší země.

Tlustý: Vím, kdo ve sněmovně loví přeběhlíky

Dá se s nadsázkou říci, že někdejší poslanec a ministr financí Vlastimil Tlustý také zběhl. Kdysi byl ministrem financí za ODS, nyní je ekonomickým expertem Suverenity (SBB). Nebojí se veřejně kritizovat Miroslava Kalouska. Podle něj totiž církevní restituce v podobě, v jaké je schválila vláda, jsou absolutně nepromyšlené. Nejvíce mu vadí finanční vyrovnání, které dle něj stojí naprosto na vodě. „Kalousek vymyslel perpetuum mobile. On totiž říká, že ty peníze někde ušetří a nebudou nikde chybět, ale to jsou absolutní nesmysly,“ řekl Tlustý nedávno v pořadu České televize Politické spektrum.

Tlustý byl navíc mužem, který pomohl "sestřelit" Topolánkovu vládu. Je však přesvědčen, že vláda slabého premiéra Petra Nečase se udrží. Tlustý považuje současnou situaci ve vládě za velice jednoduchou a celkem jasně pochopitelnou. Podle něj si mocní intrikáni pohráli s poslankyní Kristýnou Kočí.

„Naivní slečna Kočí a nenaivní Tluchoř připravili premiéra Nečase na to, že nebude potřebovat Věci veřejné. Proto začal také mluvit tak, jak nejdříve mluvil. Ostře proti Věcem veřejným. Jenže pak se ukázalo, že ten jejich kavárenský klub se sedmi hlasy nevznikne, tak musel Nečas začít couvat," řekl pro ParlamentníListy.cz Tlustý loni v dubnu.  

„Nakonec premiér zjistil, že Bártové a Johnové nejsou zase tak špatní kluci, aby stálo za to kvůli nim položit vládu. Kočí mluvila o nějakých sto dvaceti milionech na založení nové strany. Ona ty peníze sama pochopitelně neměla, ale Tluchoř ano. Jen mě překvapuje, proč je teď nedá do pokladny ODS," zmínil tehdy také Tlustý.  

O tom, kdo stál v pozadí celé kauzy, ale nechtěl Tlustý hovořit. „Nemám pro to důkazy a jsem si jist, že to byli stejní lidé, kteří lovili v roce 2006 přeběhlíky. Ti 120 milionů celkem bez problému dokáží sehnat," dodal pro naši redakci Tlustý.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…