Takový bordel! Změna v ČT: Případ Jakuba Železného strhl lavinu

20.08.2020 10:32

Zametá někdo stížnosti v Radě České televize pod koberec? Proč radní dostávají některé materiály až těsně před jednáním? ParlamentníListy.cz pátraly v tom, jaká byla dosavadní praxe a jak se to do budoucna změní. Zdá se, že spouštěčem ke změnám je kauza kolem moderátora Jakuba Železného.

Takový bordel! Změna v ČT: Případ Jakuba Železného strhl lavinu
Foto: hns
Popisek: Venkovní studio České televize v areálu stadionu Děkanka nedaleko Kavčích hor

Nedávno jsme přinesli názory členů Rady České televize na poslední veřejná vystoupení moderátora Jakuba Železného z poslední doby. Dle mnohých se totiž známá televizní tvář pustila na velmi tenký led.

Významná část radních, kteří pro redakci PL reagovali, byli vůči Železného kauze do značné míry neutrální. Nelze ovšem spoléhat na to, že si onu možnou neutralitu zachovají i na jednání Rady ČT příští středu. Podle toho, co jsme slyšeli v kuloárech, bude na zasedání patnáctičlenného orgánu velmi živo.

Ještě se ale vraťme ke zmiňované anketní otázce, kterou ParlamentníListy.cz zaslaly všem radním České televize. Článek sice vyšel v úterý, nyní jsme ale obdrželi značné rozšíření odpovědi na otázku od radního Jiřího Kratochvíla. Ten míní, že by Jakuba Železného měla ČT přísně potrestat. Radní se naštval hlavně kvůli Železného výrokům na adresu prezidenta a generála Ludvíka Svobody.

Anketa

Měl by se omezit či zdanit odtok zisků nadnárodních firem z České republiky?

98%
2%
hlasovalo: 21634 lidí

„Pan Železný jako zaměstnanec ČT nemá právo hodnotit historickou osobnost, která pomohla svojí armádou osvobodit ČSR a takovou osobností je a bude vždy v našich dějinách. Touto osobností je také generál a prezident Československa Ludvík Svoboda. On a tisíce našich vojáků na obou stranách fronty prolévali krev a nasazovali své životy, zatímco pan Železný odloží mikrofon a má po pracovní době. Že se nestydí za své výroky. Takového zaměstnance by mělo vedení ČT přísně potrestat. Ničí pověst ČT. Jeho chování je přinejmenším drzé a nehorázné,“ rozohnil se radní. 

Doporučuje Železnému, aby se seznámil s profesními zásadami novinařiny. „Měl by si přečíst rezoluci Rady Evropy, tuším, že je to číslo 1003, která jasně definuje etický kodex každého novináře. K této rezoluci se přidaly všechny složky Českého svazu novinářů. Doporučuji ji k prostudování,“ dodal pro ParlamentníListy.cz člen Rady ČT Jiří Kratochvíl.

Nejbližší zasedání Rady ČT se koná příští středu 26. srpna a je prakticky jisté, že kauza kolem Jakuba Železného bude patřit mezi hlavní témata a určitě nelze očekávat žádnou poklidnou diskusi. Mnozí radní s tím počítají a na jednání se pečlivě připravují

„Čekám, že se tam kvůli Železnému rozpoutá peklo, protože co si za poslední měsíc všechno dovolil, překročilo veškeré možné i nemožné meze veřejnoprávního novináře. Jeden hodnotící soud za druhým, a aby toho nebylo málo, ještě udává policisty kvůli nějakému logu na roušce. Podle mě půjde na Radě ČT o největší střet od doby doplnění nových členů,“ řekl nám pod podmínkou anonymity zdroj velmi dobře obeznámený s děním ve vedení ČT a v Radě ČT.

Zajímalo nás, proč by onen velký střet měl přijít. „Železný není žádná neznámá figurka, patří k hlavním tvářím, ale především patří do té ‚správné party‘ na Kavčích horách. Jinak řečeno, někteří radní budou zuby nehty bránit svého miláčka,“ dozvěděli jsme se od uvedeného zdroje.

Krom jiného, na chování Jakuba Železného přistála na Radě ČT minimálně jedna stížnost. Obsáhle ji sepsal mediální analytik Štěpán Kotrba. Její text ParlamentníListy.cz přinesly hned po jejím odeslání koncem července.

Kotrba se odvolává na článek o diskusních pořadech a pluralitě v Kodexu České televize, v němž se nachází tato často zmiňovaná věta: „Moderátoři diskusních pořadů České televize jsou povinni zachovávat nestrannost. Divák by neměl z jejich vystupování v pořadu poznat, jaký k diskutovanému problému nebo diskutujícím zaujímají postoj.“

„Dovolím si konstatovat, že Českou televizi platí solidárně koncesionáři s různými, často protichůdnými názory na řadu témat veřejného a politického života. Platí ji komunisté i antikomunisté a Česká televize je povinna, slovy Rady Evropy v preambuli Kodexu, vytvářet svými pořady orientační bod pro všechny členy společnosti a podporovat soudržnost společnosti a integraci všech jednotlivců, skupin a společenství; zvláště se pak musí vyvarovat jakýchkoli forem kulturní, sexuální, náboženské či rasové diskriminace a společenské segregace,“ uvádí vysvětlení své stížnosti mediální analytik.

Jenže tady přichází problém, kolem kterého bude na příští, ale nejspíš i na dalších schůzích Rady ČT hodně živo. Jak nám řeklo hned několik radních, o Kotrbově stížnosti vědí z médií, ale sami ji ještě neobdrželi.

„Podle dostupných informací byla vámi zmiňovaná stížnost na sekretariát Rady doručena už koncem července, ale já ji v poště doteď nemám. Totéž mi řekli i další kolegové. Předpokládám, že ji spolu s desítkami další korespondence dostaneme až den nebo dva před zasedáním, což je naprosto nepřijatelné. Je to rozsáhlejší problém, kdy je zřejmě zvykem snažit se zametat nepříjemné věci pod koberec až do poslední chvíle a vše rozeslat těsně před jednáním, abychom se nestihli na to důkladně připravit,“ prozradil nám jeden z radních, kterého tato praxe pořádně štve.

To potvrzují i další, s nimiž naše redakce v minulých dnech měla možnost hovořit. Podle našich zjištění se připravuje menší revoluce v tom, jak by Rada ČT do budoucna měla fungovat. „Byl tam strašný bordel, žádný systém, stížnosti se nijak pořádně neevidovaly, prostě je měli v šuplíku. S tím je konec. Máme hájit zájmy koncesionářů, a ne si tam chodit sednout a držet hubu. Budeme chtít nastavit jasná pravidla, abychom mohli pracovat a plnit svou roli dle zákona. Rada už nesmí dále být jakási stafáž, která vedení a panu generálnímu řediteli vše odklepne,“ řekl nám další z členů Rady ČT. Ani jeden pochopitelně nechtěl mluvit veřejně, čemuž jsme vyhověli.

ParlamentníListy.cz budou situaci v kontrolním orgánu i nadále bedlivě sledovat, stejně jako v minulých měsících. O dalším vývoji budeme informovat. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

12:25 Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

Pražská firma řešící moderní technologie, která spadá do gesce Pirátů, utratila více než 23 milionů …