Tlustý o Tluchořovi: Nečas likviduje ODS a někdo se tomu postavit musí

20.09.2012 21:11

ROZHOVOR Bývalý ministr financí Vlastimil Tlustý, který byl i dlouholetým šéfem poslaneckého klubu ODS, se pro ParlamentníListy.cz vyjádřil k aféře s metylalkoholem. Jeho příčinou jsou podle něj vysoké daně. Vítá iniciativu Petra Tluchoře proti vysokým daním, i když podle něj přichází dost pozdě. Petr Nečas a Miroslav Kalousek jsou levičáci a Nečas likviduje ODS.

Tlustý o Tluchořovi: Nečas likviduje ODS a někdo se tomu postavit musí
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Ekonom a exministr financí Vlastimil Tlustý

Kdo je podle vás odpovědný, nebo co je příčinou otrav způsobených metanolem?

Černý trh je vždy důsledkem buď zákazů, nebo vysokých daní. To znamená, že když je něco zakázáno, tak si to najde svou ilegální cestu. A když má něco vysokou spotřební daň, stane se totéž. Obchodování s nelegálním alkoholem v takové míře je samozřejmě výsledkem vysokých daní.

Dá se tedy vystopovat, kdo může za tak vysoké daně?

Já myslím, že to zvyšovaly všechny vlády tak od roku 2002. Deset let neustále zvyšovaly vlády spotřební daň v bláhové naději, že vyberou více peněz. Nic nevybraly a jenom pomohly k rozkvětu černého trhu. To samé je i u pohonných hmot či u cigaret.

A co říkáte prohibici?

Ta je jenom podporou dalšího černého obchodu a nakupování alkoholu v zahraničí. Skoro mě v případě prohibice napadá píseň Jiřího Suchého: „Usedla vosa králi na nose. Král se naštval a bouchl rukou do stolu: "Zavolejte na tu vosu Škrholu!" Škrhola si řekl, že vosu prožene, mohutně se sukovicou ožene. A jak ta vosa sedí králi na nose, v tom bum a v té chvíli je po vose. Dovolte abychom k tomu dodali, že v té chvíli je po vose i po králi.“ Tak tohle je prohibice (smích).

Čili řešením by podle vás bylo snížení spotřební daně. Lze hovořit o nějakých číslech?

Mělo by se to snížit přinejmenším tak, abychom neměli vyšší daň než okolní země. Ve chvíli, kdy jsou daně dostatečně nízké, tak nestojí za to je obcházet. To byl mimochodem princip všech daňových reforem, které jsem kdy navrhoval.

A jak lze komentovat to, že ministr údajně pravicové vlády vyhlásí prohibici?

Tak já mám radost, že po šesti letech konečně velká část veřejnosti chápe, že ani Kalousek, ani Nečas žádní pravicoví politici nejsou a že dělají strašlivou věc tím, že realizují typickou levicovou politiku, ale sami sebe nazývají pravičáky. Tím pádem opravdovou pravici a její pověst úplně likvidují. Pravicový volič je pak nespokojen s touto v uvozovkách pravicovou politikou, která je ve skutečnosti levicová.

Co říkáte tomu, že premiér zvyšování daní spojuje s hlasováním o důvěře vládě?

Je to vydírání, je to hysterie a je to hra vabank. Může to vyjít, a také to nemusí vyjít.

Kdyby vy jste byl nyní poslancem ODS, ustoupil byste a překousl byste zvýšení daní?

Ne, já bych to nepřekousl. Toto je likvidace pravice na dlouhé roky dopředu. Já nevím, jestli ti lidé, co tam sedí, si uvědomují, že právě končí angažmá většiny zastupitelů ODS v krajích, starostů, primátorů. Za opuštění pravicové politiky ODS zaplatí. Je to tunelování ODS, na které jsem začal upozorňovat, když začalo, tedy před šesti lety.

A když vláda argumentuje tím, že udržuje dobrý rating a státní dluh a schodky na relativně nízké výši?

Chlubit se tím, že deficit je jenom 110 nebo 130 miliard, to je opravdu výsměch. Vzpomeňme si na rok 1996, kdy kvůli deficitu 10 miliard padla vláda. Vláda může říkat, že jsme ráj jenom kvůli tomu, že v Evropě jsou země, které jsou na tom mnohem hůře.

V čele odpůrců zvyšování daní je nyní Petr Tluchoř. I s ohledem na to, jaké s ním máte vy zkušenosti, myslíte si, že je jeho postoj autentický? Nemá postranní motivy?

Jeho reakce je o mnoho let opožděná. Lze vystopovat, v kolika desítkách případů hlasoval proti programu ODS a dosud proti posunu ODS doleva neprotestoval. Nicméně musím přiznat, že byť pozdní vystřízlivění a prozření je chvályhodné. A není to za pět minut dvanáct, ale tak ve 13.20. Ideové důvody jsou zjevné, i když můžou existovat i další. To, že je ničena ODS a bude-li to ještě chvilku pokračovat, tak už nemusí nikam kandidovat, je fakt. Kam to Nečas s Topolánkem dovedli, ukážou krajské volby. Probíhá likvidace ODS a někdo se tomu postavit musí.

A když se podíváte na současnou ODS, je tam ještě někdo, kdo by ji mohl vrátit k pravici?

Já myslím, že i hlasy, které přicházejí od těchto vyděšených členů ODS, napovídají, že už nevidí nikoho jiného než Václava Klause, kdo by mohl ODS ještě spasit. Ve stávajících řadách ODS už nemají osobnost, která by byla tak zřetelná, aby tuto katastrofu, jejíž hloubka je nepředstavitelná, dokázala vykompenzovat. To by musel být někdo, kdo by dokázal ten levicový příkop, který Nečas s Topolánkem vykopali pod hlavičkou takzvaného rozkročení, zasypat. To by musela být mimořádná osobnost a taková v ODS nyní není.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …