Tohle může mít hořkou dohru! Soukromá galerie prosila ministra Staňka o záštitu akce. Když vyhověl, zrušili mu pozvánku. Hrad je v šoku

14.06.2019 20:23

Španělský sál na Hradě bude v neděli hostit ceremoniál udílení mezinárodních cen Trebbia. Jedná se o ceny za kulturu, umění, tvůrčí činnost apod. Organizátorům se podle zjištění ParlamentníchListů.cz „povedl“ pořádný trapas. Jde o ministra kultury Antonína Staňka. Věc komentuje i Hrad.

Tohle může mít hořkou dohru! Soukromá galerie prosila ministra Staňka o záštitu akce. Když vyhověl, zrušili mu pozvánku. Hrad je v šoku
Foto: MK ČR
Popisek: Ministr Antonín Staněk, který odhalil hospodářské nepravosti v resortu kultury

Mezinárodní ceny Trebbia 2019 za kulturní a umělecké počiny i celoživotní dílo se budou tuto neděli udělovat v prestižních prostorách Španělského sálu Pražského hradu. Záštitu nad akcí převzali prezidenti České republiky a Slovenské republiky, premiéři obou zemí i ministři kultury.

Ministr Antonín Staněk z ČSSD byl před časem pozván organizátory, tedy hlavně šéfem udílení cen a galeristou Miro Smolákem. Ministerstvo mělo podle informací redakce z důvěryhodných zdrojů zhruba na počátku května sdělit, že se ministr akce zúčastní a organizátoři potvrdili, že s účastí šéfa resortu kultury počítají.

ParlamentníListy.cz zjistily, že se resort kultury dotazoval, v kolik hodin by měl ministr Staněk dorazit. Jenže na výzvu prý nikdo nereagoval ani po urgencích a nakonec Smolák měl ministerstvu sdělit, že s účastí Antonína Staňka nepočítají a cenu místo něj předá jeho předchůdce ve funkci Ilja Šmíd.

Anketa

Měl by být prezident Zeman sesazen z úřadu?

10%
90%
hlasovalo: 32592 lidí

Můžeme jen spekulovat, zda organizátoři odmítají ministra Staňka, protože by měl na základě přání šéfa ČSSD skončit ve funkci. Prezident Zeman nicméně jeho rezignaci před časem odmítl uznat a lze očekávat, že nad aktuální kauzou s předáváním cen jen tak rukou nemávne.

V každém případě působí podivně, pokud nejprve Staňka požádali o udělení záštity (čemuž bylo vyhověno), následně dokonce o předání hlavní ceny za celoživotní dílo, aby nakonec jeho účast „škrtli“ bez udání důvodu s pouhým sdělením, že s účastí ministra není počítáno. Přitom v chystané verzi programu slavnostního večera, který mají ParlamentníListy.cz k dispozici je uvedeno, že účast ministra Staňka je potvrzena a počítá se s ním.

Jak jsme již na základě našich zjištění uvedli, bude místo ministra, který je ve funkci, ceny předávat jeho předchůdce, který před rokem v úřadě skončil.

Mezi těmi, kdo budou předávat další ceny v rámci galavečera, je například šéf Havlovy knihovny Michael Žantovský. Pikantní je, že právě Žantovský byl jedním ze známých signatářů petice za Staňkovo odvolání.

Vzhledem k tomu, že se akce koná v prostorách Pražského hradu a prezident udělil předávání cen svou záštitu, se redakce s dotazem obrátila na prezidentskou kancelář. „Účast ministra kultury na takové akci je přece logická,“ sdělil ParlamentnímListům.cz mluvčí hlavy státu Jiří Ovčáček s tím, že Hrad informace o „vyškrtnutí“ ministra Staňka překvapila a nad takovým přístupem se podivil.

ParlamentníListy.cz se s dotazem obrátily rovněž na organizátora galavečera Miro Smoláka a na Ministerstvo kultury. Na obě vyjádření čekáme. O dalším vývoji vás budeme informovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …