Tohle může mít hořkou dohru! Soukromá galerie prosila ministra Staňka o záštitu akce. Když vyhověl, zrušili mu pozvánku. Hrad je v šoku

14.06.2019 20:23

Španělský sál na Hradě bude v neděli hostit ceremoniál udílení mezinárodních cen Trebbia. Jedná se o ceny za kulturu, umění, tvůrčí činnost apod. Organizátorům se podle zjištění ParlamentníchListů.cz „povedl“ pořádný trapas. Jde o ministra kultury Antonína Staňka. Věc komentuje i Hrad.

Tohle může mít hořkou dohru! Soukromá galerie prosila ministra Staňka o záštitu akce. Když vyhověl, zrušili mu pozvánku. Hrad je v šoku
Foto: MK ČR
Popisek: Ministr Antonín Staněk, který odhalil hospodářské nepravosti v resortu kultury

Mezinárodní ceny Trebbia 2019 za kulturní a umělecké počiny i celoživotní dílo se budou tuto neděli udělovat v prestižních prostorách Španělského sálu Pražského hradu. Záštitu nad akcí převzali prezidenti České republiky a Slovenské republiky, premiéři obou zemí i ministři kultury.

Ministr Antonín Staněk z ČSSD byl před časem pozván organizátory, tedy hlavně šéfem udílení cen a galeristou Miro Smolákem. Ministerstvo mělo podle informací redakce z důvěryhodných zdrojů zhruba na počátku května sdělit, že se ministr akce zúčastní a organizátoři potvrdili, že s účastí šéfa resortu kultury počítají.

ParlamentníListy.cz zjistily, že se resort kultury dotazoval, v kolik hodin by měl ministr Staněk dorazit. Jenže na výzvu prý nikdo nereagoval ani po urgencích a nakonec Smolák měl ministerstvu sdělit, že s účastí Antonína Staňka nepočítají a cenu místo něj předá jeho předchůdce ve funkci Ilja Šmíd.

Anketa

Měl by být prezident Zeman sesazen z úřadu?

10%
90%
hlasovalo: 32592 lidí

Můžeme jen spekulovat, zda organizátoři odmítají ministra Staňka, protože by měl na základě přání šéfa ČSSD skončit ve funkci. Prezident Zeman nicméně jeho rezignaci před časem odmítl uznat a lze očekávat, že nad aktuální kauzou s předáváním cen jen tak rukou nemávne.

V každém případě působí podivně, pokud nejprve Staňka požádali o udělení záštity (čemuž bylo vyhověno), následně dokonce o předání hlavní ceny za celoživotní dílo, aby nakonec jeho účast „škrtli“ bez udání důvodu s pouhým sdělením, že s účastí ministra není počítáno. Přitom v chystané verzi programu slavnostního večera, který mají ParlamentníListy.cz k dispozici je uvedeno, že účast ministra Staňka je potvrzena a počítá se s ním.

Jak jsme již na základě našich zjištění uvedli, bude místo ministra, který je ve funkci, ceny předávat jeho předchůdce, který před rokem v úřadě skončil.

Mezi těmi, kdo budou předávat další ceny v rámci galavečera, je například šéf Havlovy knihovny Michael Žantovský. Pikantní je, že právě Žantovský byl jedním ze známých signatářů petice za Staňkovo odvolání.

Vzhledem k tomu, že se akce koná v prostorách Pražského hradu a prezident udělil předávání cen svou záštitu, se redakce s dotazem obrátila na prezidentskou kancelář. „Účast ministra kultury na takové akci je přece logická,“ sdělil ParlamentnímListům.cz mluvčí hlavy státu Jiří Ovčáček s tím, že Hrad informace o „vyškrtnutí“ ministra Staňka překvapila a nad takovým přístupem se podivil.

ParlamentníListy.cz se s dotazem obrátily rovněž na organizátora galavečera Miro Smoláka a na Ministerstvo kultury. Na obě vyjádření čekáme. O dalším vývoji vás budeme informovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …