Tvrdá ruka a nulová tolerance. Takhle tady zvládají tisíce Romů

13.02.2012 4:33

Padesát policistů speciální pořádkové jednotky, která byla stažena ze Šluknovska, už před několika dny dorazilo do Karviné. Náměstek karvinského primátora Petr Bičej (ČSSD) očekává výrazné zklidnění situace. „Budou samozřejmě nasazováni v celém regionu, nejen v Karviné, ale každopádně budou přínosem. Na zhodnocení je zatím příliš krátká doba, ale policie určitě situaci průběžně sleduje a vyhodnocuje,“ uvedl pro ParlamentniListy.cz Bičej.

Tvrdá ruka a nulová tolerance. Takhle tady zvládají tisíce Romů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pochod proti Romům

Kriminalita v Karviné se za poslední rok zvýšila o neuvěřitelných 33 procent. Podle statistik ve městě vzrostla jak majetková, tak násilná trestná činnost. Podle Bičeje se jedná o nejvyšší nárůst za poslední roky, přitom v roce 2010 se karvinským podařilo zásluhou takzvané Nulové tolerance kriminalitu dokonce mírně snížit.



„Příčiny této velmi neutěšené situace vidíme zejména ve finančních škrtech u Policie ČR. Našim dvěma obvodním oddělením chybí 22 policistů. Pokud vláda nepřestane likvidovat policii, tak nás mohou čekat ještě horší scénáře. Dalším faktorem je neuspokojivá ekonomická a sociální situace v našem městě,“ uvedl Bičej s tím, že k momentálnímu zhoršení bezpečnostní situace v Karviné přispívá také zpackaná reforma vyplácení sociálních dávek, která spíše přispěje k momentálnímu zhoršení situace.

Největší přínos - policisté jsou v ulicích Karviné vidět

Zatím to tedy v praxi vypadá tak, že se policisté speciální pořádkové jednotky domlouvají se strážníky karvinské městské policie a policisty obvodních oddělení na spolupráci, kdy vyjíždí do konkrétních ulic. Společně provádějí akce zaměřené na kontroly osob, věcí, vozidel, budov, sklepů, restaurací apod. „Nejviditelnějším výsledkem přesunutých policistů je, že jsou vidět v ulicích,“ hodnotí Bičej.

„V lokalitě Karviná-Nové Město máme vysokou koncentraci romského etnika, ze kterého se rekrutuje značná část našich nepřizpůsobivých občanů. Nejsou to samozřejmě jen Romové, kteří páchají trestnou činnost. Ale v tak vysokém počtu dosti zásadně přispívají k vysoké kriminalitě. Jen v takzvané vyloučené lokalitě části Karviná-N.Město bydlí něco kolem dvou tisíc Romů,“ řekl Bičej, který má kromě jiného na starosti také bezpečnost ve městě.

V Karviné funguje několik romských terénních pracovníků, kteří komunikují s problémovými skupinami občanů. Do této komunikace jsou zapojeni také strážníci okrskáři, asistenti prevence kriminality, provozovatelé ubytoven. „Hodně informací se také dozvídáme od pedagogů, asistentů pedagoga a pana ředitele Základní školy Družba. Tato škola je umístěna ve vyloučené lokalitě a z celkového počtu žáků je 91 procent romského etnika,“ uvedl Bičej  s tím, že velmi dobrou zkušenost mají s akcemi Nulové tolerance.

Akce Nulové tolerance mají efekt

Jedná se o společné kontroly za účasti policie, městských strážníků, sociálních pracovníků a dalších zúčastněných, zaměřené na některé nájemníky v činžovních domech, a nenadálé kontroly prováděné v inkriminovaných částech zatížených vysokou kriminalitou a častým narušováním veřejného pořádku.
Výhodou akcí v rámci Nulové tolerance je psychologický efekt, který vyvolává přítomnost většího počtu uniformovaných strážníků a policistů a dalších zúčastněných osob. „Řádní občané mají větší pocit bezpečí, vidí na vlastní oči, že máme snahu se touto problematikou zabývat. Při akcích získáváme velké množství poznatků, kterými se dále zabýváme. Velkým přínosem je také intenzivní styk s občany, kteří následně ochotně spolupracují se strážníky a předávají jim další poznatky z okolí svého bydliště,“ řekl Bičej.

Radnice si hlídá stěhování nepřizpůsobivých do města

Reakce karvinských občanů na tyto akce jsou pozitivní a podle náměstkových slov radnici žádají o zintenzivnění a větší razanci. Zároveň si však karvinská radnice hlídá stěhování dalších nepřizpůsobivých lidí do města. „Situaci neustále sledujeme a vyhodnocujeme. Zaznamenali jsme jedinou rodinu z Kladna, která se již vystěhovala. V této chvíli nevíme o jediné rodině, která by se přistěhovala ze severu Čech,“ řekl Bičej.

Bezpečnost občanů je pro nás prvořadá

Bezpečnost občanů Karviné je pro vedení karvinské radnice prvořadá, proto se snaží neustále něco vylepšovat. „V současnosti se u městské policie zřizuje kynologická jednotka čtyř psovodů se psy. Sázíme na projekty, kdy každoročně žádáme peníze jak na situační prevenci (kamery, bezpečnostní řetízky apod.), tak prevenci sociálního charakteru. Investujeme peníze do romských terénních pracovníků. Spolupracujeme se společností RPG, která vlastní většinu domů ve vyloučené lokalitě Karviná-Nové Město. Například minulý týden jsme se s představiteli RPG domluvili, že na své náklady zřídí dva kamerové body, jejichž obraz bude napojen na městskou policii. Těch aktivit je celá řada a popis by zabral spoustu řádků. Zkrátka mohu garantovat, že se snažíme dělat maximum ke snížení kriminality,“ uzavřel Bičej s tím, že situace v Karviné se zásadně zlepší až po zavedení systémových opatření, která budou zaměřena na integraci Romů.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Anna Vidiševská

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …