Uhelný revír se raduje: Těžaři dostanou uhlí, počeradská elektrárna nepadne

23.03.2013 22:52 | Zprávy

Po několika měsících čekání, jak dopadnou jednání mezi severočeskou těžební společností Vršanská uhelná ze skupiny Czech Coal a energetickým gigantem ČEZ, se v tomto týdnu vše rozseklo. Primátor města Mostu, jehož okresu by se neuzavření dohody těchto subjektů dotklo z hlediska nezaměstnanosti nejvíce, se raduje. Těžaři dostanou uhlí, počeradská elektrárna nepadne. Ještě stále jsou tu však limity těžby.

Uhelný revír se raduje: Těžaři dostanou uhlí, počeradská elektrárna nepadne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Severočeská elektrárna

Jednání kolem počeradské elektrárny byla zejména koncem loňského roku velmi ostře sledována. Jedna ze dvou nejvýkonnějších uhelných elektráren v zemi, která patří skupině ČEZ, měla zajištěné uhlí od Czech Coal jen do začátku příštího roku a zároveň uvažovala o prodeji jedné ze svých elektráren. Kromě Počerad k prodeji nabídl ČEZ také čtyři další elektrárny - o Počerady projevil zájem Czech Coal a Energetický a průmyslový holding (EPH). Ve hře byla také varianta, že by si ČEZ zkusil poradit a získat uhlí ze svých zdrojů (vlastí Severočeské doly), ty jsou již však odebírány jinými odběrateli.

Primátor z okresu s nejvyšší nezaměstnaností: Uff, oddychli jsme si

ČEZ a těžební společnost, která koncem roku podávala nabídku s hodnotou 16,5 miliardy korun, dnes svým podpisem finálně stvrdily smlouvu, která zabezpečí dodávky uhlí pro elektrárnu Počerady, a to eventuálně až na téměř 50 let. Je tím uzavřeno jedno z vůbec nejsložitějších jednání vedených v oblasti energetiky v České republice. „Jednoznačně dobrá zpráva pro region,“ reagovala na to stručně primátor města Mostu Vlastimil Vozka, podle kterého dohoda dává určitou jistotu v dnešní nejisté době a složité energetické situaci. A ta je nezbytná pro naše občany, naše město, náš region, pracovníky Vršanské uhelné a další navazující firmy a profese.

„Dohoda může trvat až za rok 2060, proto v dnešním - pro energetiky velmi nejistém - období představuje významný stabilizační prvek. A to nejen pro obě společnosti, ale i pro celý region, kterému zajistí dostatek pracovních míst a také s tím související rozvoj. Zároveň se tím otevírá prostor pro rozsáhlejší investice do zlepšování provozu elektrárny Počerady i dolu Vršany,“ uvedl Daniel Beneš, předseda představenstva a generální ředitel ČEZ.

„Nad regionem postiženým dlouhodobě vysokou mírou nezaměstnanosti se dosud vznášel strašák rušení dalších pracovních míst. Smlouva mezi oběma subjekty ho naštěstí zažehnala,“ uvedl k tomu pro ParlamentníListy.cz ještě první muž Mostu. „Smlouva zakládá dlouhodobou perspektivu pro 1300 zaměstnanců přímo ve skupině Czech Coal. Dalších přibližně 3200 lidí bude mít práci mimo skupinu ve službách a dodavatelských firmách. Je to ojedinělá garance pracovních příležitostí na mnoho desítek let,“ doplnil jeho slova konkrétními čísly ještě také generální ředitel Vršanské uhelné Vladimír Rouček.

Dohodnou se i na prodeji elektrárny?

Elektrárnu Počerady čeká první rozsáhlejší modernizace do roku 2016. To je také první termín, kdy se může společnost ČEZ dohodnout s Czech Coal na jejím prodeji. Druhou takovou možnost smlouva stanovuje na rok 2024. Cena je předem sjednaná a pohybuje se na úrovni nabídek z loňského roku, kdy ČEZ nabídl v rámci podmínek dohody o narovnání s Evropskou komisí k prodeji několik svých elektráren.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je podle vás příčinou vašeho neúspěchu?

Podle mě to souvisí i s tím, že se jste chytli papalášské manýry. Už jsem to třeba psala panu Fialovi, když tvrdil, jak je neetické někomu odebrat náhrady, když nepracuje a co myslíte, odpověděl mi alespoň? Ne. Vám už také většina z nás nestojí ani za odpověď. Dřív jste byli mnohem otevřenější. Naví...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Přestaňte se honit za přízraky Putina.“ Verze Fialy o žháři vyslaném Rusy zpochybněna

20:57 „Přestaňte se honit za přízraky Putina.“ Verze Fialy o žháři vyslaném Rusy zpochybněna

Bylo Česko terčem ruských tajných služeb, které chtěly prostřednictvím španělsky mluvícího cizince z…