Uposlechnout rozkaz, nebo prozřít a nekrýt levárnu? Promluvil policista, co o tom ví své

12.10.2013 18:00

Voják musí být i vizionářem a vědět, zda uposlechnout rozkaz, nebo prozřít a nekrýt levárnu. To je názor Bronislava Schwarze, ředitele mosteckých strážníků a někdejšího policisty, který ve svém nadřízeném viděl zločince a za to se dostal před soud. Měl mít podle něj generál Milan Kovanda, obviněný v případu sledování exmanželky bývalého premiéra Petra Nečase, více vlastního rozumu?

Uposlechnout rozkaz, nebo prozřít a nekrýt levárnu? Promluvil policista, co o tom ví své
Foto: repro ČT
Popisek: Tisková konference PČR

Šéf Vojenského zpravodajství po několika měsících od zatčení mluví v rozhovoru pro Právo o tom, že se cítí nevinen a jen přebral agendu a snažil se plnit úkol, o němž referoval nejvyšší šéfce premiérova kabinetu.

Prošel čtyřmi zahraničními misemi, z nichž nejvýznamnější byla operace Enduring Freedom v Afghánistánu, a dnes je Milan Kovanda propírán za to, že nerozeznal, že se místo ochrany premiérovy ženy dopouštěl jejího šmírování na přání milenky Petra Nečase. Podle některých názorů možná neměl uposlechnout rozkaz. I to je někdy správné a v zájmu státu.

Označil šéfa za zločince. A byl na světě problém

Myslí si to například Bronislav Schwarz, který v minulosti svého někdejšího nadřízeného, krajského ředitele policie Jiřího Vorálka, označil za zločince. „To jsem mu řekl a také to, že nevede dobře policii. Na tom trvám. A on se mi pomstil. Co se týče Milana Kovandy, on dostal rozkaz od nadřízeného, a i když se mu nezdá, tak rozkaz se má splnit. Tak to v ozbrojených silách je a nemůžu si pak stěžovat. A nebo musím rozkaz odmítnout a pak je to neuposlechnutí rozkazu,“ objasňuje Bronislav Schwarz s poukazem, že u něj osobně šlo před lety zcela o jiný problém: „V mém případě dal tehdy krajský ředitel pokyn inspekci, neboť to bylo pod jednou kontrolou, a začalo mé stíhání. Přestože byly moje postupy několikrát prošetřeny jako v pořádku a přestože jsem nepochybil.“

Šlo o kauzu, kdy se u soudu řešilo, zda jako státní policista zneužil pravomoci veřejného činitele a porušil domovní svobodu v místě, kde následně s kolegy objevil varnu drog. Obžaloby byl nakonec zproštěn, což považoval za satisfakci už proto, že ve volbách tento fakt bez ohledu na presumpci neviny jeho političtí rivalové opakovaně vytahovali za účelem jeho diskreditace. „Já jsem jiná povaha. Mně kdyby dal nadřízený rozkaz, tak ho splním, ale přemýšlím, proč mi ho dává. Já odmítl rozkaz splnit a dopadl jsem tak, jak jsem dopadl. Odešel jsem proto od policie, protože takové rozkazy jsem plnit nechtěl,“ připomíná.

Harašilo mu a mělo se to ututlat. Tak to ne!

Podobné dilema, zda uposlechnout či odmítnout nemístné rozkazy, řešila prý u policie dokonce i Schwarzova manželka. „Její kolega zneuctíval policistky, osahával je, prostě měl harašení. Aby v Ústeckém kraji nebyla ostuda, bylo manželce doporučeno, že by tyto její podřízené měly sdělení obvinění stáhnout. Jenže ona řekla: Neexistuje. Tak jako já neuposlechla rozkaz nadřízeného. No a sama to pak odnesla,“ odkrývá. V ozbrojených složkách má prostě člověk vždy dvě možnosti a s nimi se pojí různé důsledky, což se ovšem laikovi velmi těžko vysvětlí několika větami.

Zda mohl Milan Kovanda situaci vyhodnotit jinak, lze v tuto chvíli a s tím, co přes média o případu víme, těžko říci. „Je pravda, že jsou to tak vysoká rozhodnutí, že by člověk o takovém rozkazu neměl pochybovat, pokud ho dá například ministra vnitra, náčelník generálního štábu a podobně. Takže proč by nestřežil paní Nečasovou, pokud jí mohlo něco hrozit. Nebo nemusel znát detail úkolu a prostě ho jako voják zařídil,“ přemýšlí o případu Bronislav Schwarz.

Soucítí s vojákem, který se rovněž cítí nevinen?

Přesto se Bronislav Schwarz, mimo jiné kandidát za ANO a nový předseda hnutí Severočeši.cz, nechce jednoznačně vyjádřit, zda s obviněným šéfem Vojenského zpravodajství soucítí. „Možná mohl něco tušit, ale na to nemám odpovědi. To nejde. Může to být dvousečné,“ uzavírá Bronislav Schwarz, který však zůstává přesvědčen, že ne každý voják se k realitě umí postavit chlapsky. „Musel bych znát i jeho osobně, abych věděl, jakou má inteligenci. Jestli je to voják, který jen plní rozkazy  a nepřemýšlí o nich. Jestli je či není stratégem. A jestli je vizionář, to je hodně důležité,“ analyzuje a zdůrazňuje, že i generál může být natolik jednoduchý, že rozkazy jen plní, což nemusí být vždy v zájmu veřejnosti a státu. „Možná jen plní rozkazy bez ohledu na to, jaké jsou, a pak měl prostě smůlu,“ krčí rameny a podotýká, že pokud ostatní neřeknou pravdu, tak on to odnese. „Možná se na to, že plnil rozkaz, jen vymlouvá,“ nastiňuje variantnost Bronislav Schwarz s tím, že mohlo jít i o promyšlenost s tímto alibi.

Nezávislost soudů? Snad ano

Kovanda sám se vyjádřil, že věří v nezávislost soudů. „Já v mém případu jsem zatím byl osvobozen, státní zástupce se odvolal, takže znovu půjdu k soudu. Ale myslím, že soudy jsou z těch institucí v tomto systému nejspravedlivější,“ uzavírá Bronislav Schwarz, podle kterého by každopádně kauzu vojenských zpravodajců musel s ohledem na své dobré i špatné zkušenosti u vojáků a u policie znát více do detailů, aby k ní měl jasné stanovisko.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…