Upřímné vystoupení reportéra Českého rozhlasu o Sýrii a islámu. Kdo čeká to, co se běžně říká, zažije šok

18.05.2016 13:55

Válku v Sýrii rozpoutaly Katar, Turecko a Saúdská Arábie. Ta šíří radikální islám. Kvůli tomu může dojít ke konfliktu mezi západní civilizací a islámem. Ostrá slova zahraničního zpravodaje Českého rozhlasu Roberta Mikoláše na besedě v liberecké knihovně.

Upřímné vystoupení reportéra Českého rozhlasu o Sýrii a islámu. Kdo čeká to, co se běžně říká, zažije šok
Foto: Markéta Kutilová
Popisek: Islámští teroristé zcela zničili syrské město Kobaní, kde žijí především Kurdové.

Anketa

Kvitujete fakt, že ministr Daniel Herman vystoupil na sněmu Sudetoněmeckého krajanského sdružení?

7%
93%
hlasovalo: 10850 lidí

 
„Bohužel Západ zaspal a nechal to v Sýrii rozjet tak, jak si to přáli ti hlavní hráči, kteří to rozpoutali a dál podporují zbraněmi a průchodem džihádistů. A to jsou Turecko, Katar a Saúdská Arábie,“ zcela jasně poukázal na hlavní viníky syrské války rozhlasový zpravodaj Robert Mikoláš na debatě v Liberci. Ostře se pustil zvláště do Saúdské Arábie. „Chce vytvořit ze Sýrie sunnitský radikální stát. Šíří nejnetolerantnější formu islámu. Má peníze na to, že nasazuje imámy od Tuniska přes Francii, Británii po Kosovo. Většinou to dělají pod rouškou humanitárních organizací, které jsou přímo řízené královskou rodinou. A to pokud nezastavíme, tak se to bytostně dotýká evropské civilizace,“ zdůraznil. A proč? „Jak je možné, že kromě Tunisanů a Maročanů je nejvíc bojovníků Islámského státu ze států Evropské unie? Kde je ta příčina? Dostaneme se k saúdské královské rodině, která šíří radikální islám; chtějí docílit toho, že nakonec může dojít ke konfliktu mezi západní civilizací a islámem,“ pronesl a přidal ještě perličku, která je v závěru tohoto textu. 
 
Asad by vyhrál volby i bez falšování. Podporují ho hlavně všechny menšiny
 
O svých cestách do Sýrie – poslední byla před 14 dny – vyprávěl v liberecké knihovně, dosti zaplněné, zahraniční zpravodaj Českého rozhlasu Robert Mikoláš. Doplňovali ho liberecký Syřan – fotograf Ibrahim Al Sulaiman – a moderátor David Hamr.
 
V první části pořadu Mikoláš promítal fotky a komentoval je. Například z kavárny ze syrského Damašku, kde chtěl ukázat, jak žila Sýrie před válkou, kdy byla sekulární zemí. A také otřesné snímky z Homsu, zničeného města vypadajícího jako Drážďany či Varšava koncem druhé světové války. Vyfotil i plakáty s prezidentem Asadem těsně před volbami. „Vyhrál by je i bez falšování. Podporují ho hlavně menšiny – šíité, alavité, Drúzové, především pak křesťané a také značná část sunnitů, kteří jednoznačně říkají – nechceme tady žádné džihádisty. Situace v zemi je taková, že nevidí jinou alternativu, respektive je to pro ně menší zlo. Asad je parchant, ale je to stejný diktátor jako saúdský král, možná menší,“ konstatoval. „Bohužel totiž většina skupin bojujících proti Asadovi jsou islamistické skupiny, které chtějí radikální sunnitský stát,“ povzdechl si.
 
Zásah Ruska v Sýrii je naprosto skvělá věc
 
Mikoláš jako zpravodaj ČRo možná překvapí názorem na vojenské angažmá Ruska v Sýrii. „Zásah Ruska v Sýrii je naprosto skvělá věc a souhlasím s tím. Když mě lidi napadají, že jsem putinovec, tak jim říkám – přijel jsem na ukrajinský Krym a vrátil se z Ruska, aniž bych opustil poloostrov,“ vysvětlil ve chvíli, kdy se mu do promítání syrských fotek omylem připletl jeden snímek z Krymu. „Když začaly ruské údery na Sýrii 30. září loňského roku, tak jsme mnoho týdnů mohli číst a slýchat obvinění, že neútočí na Islámský stát, ale na umírněnou opozici v provincii Latákíja. Ano, útočili na rebely v této provincii. Ale proto, že v řadách turkmenských islamistů bojovali největší hrdlořezové z Čečenska a Dagestánu,“ vysvětlil.
 
Zrůdy z Islámského státu zničily Palmýru. Divadlo zůstalo jen proto, že ho používali jako popraviště
 
Vzpomněl na kuriózní historku z roku 2014. „Jel jsem po silnici. Na jedné straně byla vesnice obsazená An-Nusrou, odnoží Al-Káidy, protější vesnice zase Syrskou svobodnou armádou a hlavní komunikaci kontrolovaly vládní jednotky. Střílely mezi sebou všechny tři strany navzájem. Uprostřed silnice stál policista ve sněhobílé uniformě a měřil rychlost. Každý řidič měl samozřejmě snahu dupnout na plyn a projet tento úsek co nejrychleji. Ale byla to ukázka toho dokázat, že ten stát funguje.“
 
Při fotkách ze zničené Palmýry plné památek Mikoláš na adresu bojovníků Islámského státu říká: „To jsou zrůdy. Dvacet procent těch památek je nenávratně zničených.“ Antické divadlo zůstalo zachováno v původní podobě díky tomu, že ho islamisté používali jako popraviště...
 
Proč Rusko zasáhlo?
 
Po skončení promítání se moderátor David Hamr zeptal, jaká je role Rusů či jiných zemí v syrském konfliktu. „Rusové chtějí mít základnu na Blízkém východě, takže je to jasný strategický cíl. Důležitá věc, proč se ten konflikt rozpoutal, je role Kataru. Chce se stát světovým dominantním hráčem, co se týče obchodu se strategickými surovinami a především se zemním plynem. Katar chce zbudovat plynovod, který by vedl přes Saúdskou Arábii a Sýrii do Turecka. Což je průšvih pro Rusko, které řeklo Asadovi, ať to nepovolí. Pak se to rozpoutalo. Rusko si tady také perfektně cvičí své zbraňové systémy v plné zátěži. Z těchto důvodů to dělají. Ale v tomto případě to vidím jako pozitivní věc,“ uvedl rozhlasový zahraniční zpravodaj.
 
Sýrie má podle něj za spojence kromě Ruska i Írán. „Obyčejní Syřani mají radši Rusy, souvisí to s náboženstvím. V Íránu vládnou náboženské skupiny. Na druhé straně říkají – Rusové jsou světoví hráči, mají svoje zájmy. Když se domluví s Amerikou, tak se stáhnou a nás nechají být. Kdežto Írán je důležitý regionální hráč,“ prozradil.
 
Západ zaspal. Ale hlavními hráči jsou Katar, Turecko, Saúdská Arábie
 
Jaký má Západ podíl na syrské válce? „Mrzí mě, že Evropská unie zaspala a všechno nechala na Američanech. A ti už jsou dohodnuti s Ruskem. Včera Lavrov a Kerry jednali o Sýrii bez účasti Syřanů,“ domníval se fotograf Ibrahim Al Sulaiman, původem ze severní Sýrie, která je teď pod nadvládou Islámského státu. „Souhlasím s tím, že Západ totálně selhal na začátku, v době, kdy to šlo nějakým způsobem řešit. Dal se vyvinout tlak na Asada. Bohužel Západ zaspal a nechal to rozjet takovým způsobem, jak si to přáli ti hlavní hráči, kteří to rozpoutali a dál podporují zbraněmi, průchodem džihádistů. A to jsou Turecko, Katar a Saúdská Arábie. Turecko si chce vytvořit nový sultanát, Erdogan co dělá, to je něco neuvěřitelného. A Saúdská Arábie a Katar, ty nevědí co s penězi. Podle toho vypadá i informační válka. Al-Džazíra je dnes horší než ruský Sputnik, co se týče války v Sýrii. Ještě ji překonává Al-Arábia,“ zdůraznil Mikoláš. 
 
Skupina podporovaná Saúdy před Vánocemi uřízla hlavy křesťanům
 
„Když jsem byl v roce 2013 v Sýrii, v té době tam operovalo 2500 džihádistických skupin. Některé o deseti členech, jiné jich mají tisíc. Střídavě spolupracují, nebo spolu bojují. Jde o peníze a o moc. Jde o to, kdo zaplatí víc. Dříve platil nejvíc Islámský stát, teď An-Nusrá, syrská odnož Al-Káidy. Vezměte si, kdo dnes také reprezentuje takzvanou umírněnou opozici. Dvě wahábbistické nebo salafistické skupiny financované Saúdskou Arábií. Jedna z nich vyvraždila před Vánocemi křesťanskou obec, uřízli jim hlavy a napíchli je na stromy. Tady máte Vánoce,“ sdělil.
 
Nebo další příklad uvedl z historického města Aleppa. „Tady bomba zasáhla nemocnici v části města ovládané opozicí, konkrétně An-Nusrou. Což je obrovský průšvih. Hned o tom věděl celý svět. Ale že předtím bojovníci An-Nusry ostřelovali civilisty v druhé části města, kontrolované vládními jednotkami, to už se nedozvíte. Nic není černobílé a v případě Sýrie už vůbec ne,“ zdůraznil Mikoláš. „O budoucnosti Sýrie dnes nerozhodují Syřané. Oni by se byli možná schopni dohodnout. Ale je to v rukou velmocí, ať už světových, nebo regionálních,“ doplnil. 
 
Zastavte spolupráci se Saúdskou Arábií, zavřete hranice s Tureckem a do půl roku je hotovo
 
Po přestávce zadal moderátor David Hamr klíčovou otázku, kdy válka skončí? „Zastavte spolupráci se Saúdskou Arábii, uzavřete hranici s Tureckem a za půl roku je hotovo,“ má jednoduchý návod Mikoláš. Proč? „Přes Turecko prošly tisíce džihádistů s evropskými pasy, a to by nás mělo zarážet. Do Islámského státu přišlo deset tisíc bojovníků pocházejících ze zemí Evropské unie. Proto jsem říkal zavřít hranici s Tureckem,“ vysvětlil.
 
Nyní probíhají rozhovory o situaci v Sýrii. „Největším problémem těch rozhovorů je, že na straně takzvané opozice jsou džihádisté nanominovaní Saúdskou Arábií, která chce vytvořit ze Sýrie sunnitský radikální stát. Šíří nejnetolerantnější formu islámu, která je státním náboženstvím. Má peníze na to, že nasazuje imámy od Tuniska – které je už dneska ztracené – přes Francii, Británii po Kosovo. Většinou to dělají pod rouškou humanitárních organizací, které jsou přímo řízené královskou rodinou. A to pokud nezastavíme, tak se to bytostně dotýká evropské civilizace,“ zdůraznil. A proč? „Jejich cílem je ukázat západnímu světu, že všichni muslimové jsou teroristi. Jak je možné, že kromě Tunisanů a Maročanů je nejvíc bojovníků Islámského státu ze států Evropské unie? Kde je ta příčina? Dostaneme se k saúdské královské rodině, která šíří radikální islám a chtějí docílit toho, že nakonec může dojít ke konfliktu mezi západní civilizací a islámem,“ pronesl s tím, že Saúdové nepodporují Islámský stát, ale jiné džihádistické skupiny.
 
Když člen NATO spolupracuje s teroristy
 
Pak se řeč stočila i k Turecku. Mikoláš upozornil, že napsal text – vyšel v Hospodářských novinách – s názvem „Když člen NATO spolupracuje s teroristy“. „Turecko je druhá nejmocnější země NATO. Když bude chtít, neproklouzne mu ani špendlík. A nejenom ten, ale ani migrant. Nebo se podívejte na Kurdy. U Kobani bojovali s Islámským státem, podporovali je Američané – a Turci jim stříleli do zad. Tak co s tím?“ upozornil.
 
K tomu přidal svou zprostředkovanou zkušenost Ibrahim Al Sulaiman. „Ptal jsem se svého známého, který se dostal do Německa, proč se vydávají na strastiplnou cestu přes překupníky, kteří je převážejí za spoustu peněz z Turecka na přeplněných nekvalitních člunech. Proč se vás třeba šest nedohodne a sami si nekoupíte kvalitnější motorový člun? Vyjde vás to levněji a nebude se vás na něm tísnit čtyřicet. Odpověděl mi, že takové pokusy byly. Ale Turci je vůbec nepustili k moři,“ zmínil fakt, který ukazuje na to, že pašerácký byznys je propojený se státní mocí. 
 
Saúdská Arábie má tisíc kilometrů dlouhý plot 
 
„Polovina obyvatel Sýrie kvůli válce opustila své domovy. Celkem 12 milionů lidí. 4 miliony odešly do zahraničí, 8 milionů je v rámci Sýrie. A utekli na území ovládané Asadem. Jak to?“ zeptal se Mikoláš. A upozornil, že z bohatých monarchií jedině Emiráty přijaly tisícovku nejmovitějších Syřanů. „Například Saúdská Arábie má tisíc kilometrů dlouhý plot. Přitom v Evropě máme obrovské problémy s migrací. Loni sem přišlo přes milion lidí, z toho bylo Syřanů 400 tisíc, což je oficiální číslo řecké policie. Je to problém, který se nás bytostně dotýká,“ sdělil zahraniční zpravodaj Českého rozhlasu. 
 
Máme se bát. Že se k moci dostanou hnědí extremisté. Protože evropské elity o tom nediskutují
 
Dotaz na závěr patřil ženě. „Máme se bát lidí přicházejících do Evropy? Kdo sem přichází?“ „Máme se bát. Pominu-li fakt, že kromě 400 tisíc Syřanů sem přicházejí lidé ze všech možných koutů Afriky, Afghánci. Přicházejí do společností, kde se mohou těžko adaptovat. Tak to je. Bát se musíme i proto, že evropské elity o tomto problému nediskutují. Mlčí. Kdo se zmocní tohoto tématu? Neonacisti, ultrapravicové strany. Toho se bojím, že se toho chopí a lidi za nimi půjdou. A k moci se s podporou veřejnosti budou dostávat opravdu hnědí extremisti. Podívejte na Švédsko, společnost dlouhá desetiletí dávaná za vzor. Kdo dnes vede švédské průzkumy? Švédští demokraté. Ultrapravicová strana. Naprosto jednoznačně,“ zdůraznil.
 
„Evropa se sama žene do záhuby. V Norsku měli imáma, ultraradikála, který verboval pro Islámský stát. Tak ho odsoudili a vyhostili. Ale nechali si ho tam, protože v Iráku, odkud pochází, dostal trest smrti. Ve Francii máte stovku salafistických mešit. V Německu máte 78 tisíc salafistů, to samé v Belgii. Zavřeli po teroristickém útoku nějakou salafistickou mešitu? Ne. Poslali několik stíhaček na Sýrii,“ konstatoval Robert Mikoláš.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…