Ušili na mě prasárnu, naříká Hašek. Seznam zlodějů mu špiní kariéru

30.01.2012 13:54

Jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) čelí obvinění z napojení na exšéfa ŘSD Michala Halu, podezřelého z korupčního jednání. Sám Hašek vazbu kategoricky popírá. Ti, kdo informaci šíří, na něho prý zcela cíleně ušili "prasárnu". Jeho stranický kolega, Vladimír Dryml, je ale jiného názoru.

Ušili na mě prasárnu, naříká Hašek. Seznam zlodějů mu špiní kariéru
Foto: Hans Štembera
Popisek: První místopředseda ČSSD Michal Hašek

Kvůli údajnému napojení jihomoravského hejtmana Michala Haška (ČSSD) na zatčeného exšéfa ŘSD Michala Halu se možná uvnitř strany schyluje k rozkolu. Stejně jako řada dalších veřejně činných osob měl být totiž právě na Halu, který je podezřelý z mnohamilionových úplatků, velmi úzce navázán právě i Hašek.  Celý seznam osob, které měl Hala dokonce platit, je přitom přísně tajný.

Konec stínového ministra?

Právě Hašek je přitom považován za jednu z nejčelnějších postav strany. Kromě toho byl také označován za hlavního z potenciálních soků stávajícího šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky. Vtipálci jej dokonce označovali za stínového ministra strany.

Poté, co se však provalilo, že Haškovi blízcí lidé, případně on sám, by mohli figurovat na takzvaném "Halově seznamu", je však nasnadě, že jeho pozice napříč ČSSD oslabuje.

Sociální demokracie například podle MF Dnes už řeší, zda by se do budoucna od Haška coby jedné z lídrovských postav strany neměla distancovat. V případě, že by došlo ke zveřejnění "Halova seznamu", vyšla by totiž najevo jména těch, která měl exmanažer platit. Řada z nich se přitom má rekrutovat právě z Haškova křídla sociální demokracie. Podle deníku ve straně dokonce v souvislosti s finanční podporou zavládla panika.

Hašek: Konstrukce a prasárna

Sám Hašek propojení svého jména se zatčeným manažerem popírá. "Považuji to za umělé spojování mého jména s panem Halou a kauzou ŘSD za neuvěřitelnou politickou prasárnu, at už za ní stojí kdokoliv a má sloužit čemukoliv," řekl ParlamentnímListům.cz. "Několik let jsem jej (Halu, pozn. red.) neviděl, nebyl ani mým blízkým spolupracovníkem, jak se snaží naznačit MF Dnes," dodal. 

Politika? Tam je možné vše

"V české politice už se ale nelze divit ničemu, účel světí prostředky," pokračuje hejtman pro redakci. Na "umělou konstrukci" ale prý on sám nenaskočí a bude se dál věnovat své práci. A také kritizovat kroky "hloupé vládní koalice."

Dryml: Hala měl spoustu přátel. Haška, ale i Sobotku
 

Senátor za ČSSD, Vladimír Dryml, ale kontruje. "Musí dojít k očistě ČSSD, ti lidé, kteří jsou na Halově seznamu, o jehož existenci jsem přesvědčen, ví, že na něm jsou, a měli by z toho vyvodit politickou odpovědnost. Je známo, že přítelem Haly byl nejen Hašek, ale třeba i Sobotka, nebo další regionální politici ČSSD," řekl ParlamentnímListům.cz s tím, že pokud se jeho strana od podobných živlů neočistí, ve volbách ji  předstihnou jiní "sekáči."

Benešová nic neví

Soudě dle vyjádření místopředsedkyně strany Marie Benešové ale situace rozhodně není tak horká, jak se zdá. "O Vámi naznačovaném propojení nic nevím. Halu vůbec neznám a pokud spáchal trestnou činnost, nebudu ho bránit," odvedla pozornost od problému, který zřejmě bude ČSSD trápit hlavně v budoucnu.

Jiří Dientstbier z pražské ČSSD potvrzuje, že potvrdilo-li by se úplatkářství ze strany Haly, ať už ve prospěch hejtmana Haška či jiného politika sociální demokracie, je pro jeho okamžitý odchod.

Korupčníci pryč, volá Dienstbier

"U kohokoliv by se prokázalo, že se podílel na korupčním jednání, měl by z politiky, i ze sociální demokracie, odejít," řekl ParlamentnímListům.cz senátor. V době, kdy však nebyl dosud "Halův seznam" vůbec zveřejněn, považuje prý za předčasné zabývat se tím, "co by bylo, kdyby". 

"V sociální demokracii jsme se věcí zabývali jen v souvislosti se zatčením pana Haly, když jsme v souvislosti s událostmi kolem něho řešili pozastavení jeho členství v ČSSD," dodal pro redakci politik.

Michal Hala byl zatčen protikorupční policií před koncem loňského roku. Stejně jako další bývalí manažeři byl podezřelý z mnohamilionových úplatků při pronájmech dálničních odpočívadel. Stát měl připravit až o 264 milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …