Už jde o násilí. Rušení pošt: Češi to vzali do svých rukou

04.04.2023 8:00 | Analýza

Poštu s označením „dům hrůzy“ necháte, tu dobrou rušíte. Špatně pohyblivé babky budou cestovat přes půl města. 3 kilometry za poštou? I těmito slovy berou Češi do svých rukou situaci, kdy má být zrušeno na 300 poboček České pošty. ParlamentníListy.cz zmapovaly ohromující počet těchto ohlasů napříč celým Českem a kromě stížností, výčitek a vulgarismů našly i obavu z násilí. „Předpokládám, že zaplatíte svým zaměstnancům kurzy sebeobrany a psychologickou pomoc, protože nechat pro bezmála 70tisícové sídliště v provozu pouze 2 pobočky, je fakt mimo rozumné uvažování,“ stěžuje si například občan z Prahy. Zmiňován je i ministr Rakušan.

Už jde o násilí. Rušení pošt: Češi to vzali do svých rukou
Foto: Repro FB
Popisek: Česká pošta - ilustrační foto

Anketa

Má vláda zvýšit základní sazbu DPH z 21 % na 23 %?

4%
96%
hlasovalo: 26158 lidí
Česká pošta je instituce, která podle plánů vlády a ministra Rakušana musí projít reformou. Zatím to vypadá tak, že bude zrušeno 300 poboček po celé České republice. A kvůli tomu zruší i 950 pracovních míst.

Seznam zrušených poboček visí na sociálních sítích pošty již od pátku. A od pátku také lidé projevují nad rozhodnutím svou nelibost. Podle tiskové konference hrála při rušení poboček klíčovou roli návštěvnost konkrétní pobočky, počet transakcí, celková ekonomika provozu, ale i vzdálenost od MHD či bezbariérový přístup. Pro další transakce, jako je CzechPoint či bankovní služby, by měly být vyčleněny zvláštní přepážky. A zástupce ředitele České pošty Miroslav Štěpán přiznal, že počítají s tím, že na pobočkách budou fronty.

S docházkovou vzdáleností je to podle pošty nově takto: „Každá obec s počtem obyvatel nad 2500 nemusí mít poštu v docházkové vzdálenosti do dvou kilometrů, ale nově do tří.“ Nebudou také rušeny pošty v obcích, kde je jen jedna. „Pobočky, které budou nově spádové pro klienty, jejichž pošta byla zrušena, zajistí dostatečnou kapacitu pro jejich obsluhu. Všechny pošty, které Česká pošta provozuje, jsou schopné zajistit požadovaný standard služeb,“ slibuje.

Lidem se ovšem kritéria pošty nezdají. „Pochopím tragické pošty v Chebu na Skalce a na Zlaťáku, ale Dragounskou? Ta je nejlepší. Já se s tím poperu, jsou i nestátní doporučovací služby, lepší, ale chudáci důchodci!“ stěžoval si obyvatel Chebu, že byla zrušena pošta, jejíž služby byly kvalitní.

„Jak jste měřili tu vzdálenost. V Jablonci zůstanou dvě pobočky v podstatě v centru, okrajové se ruší. Vzdálenost 3 km k jiné pobočce tady opravdu dodržena není,“ namítala Helena Volfová.

Stížnost přišla také ohledně zrušení pobočky v Třebíči v ulici Demlova. „Byli jste se někdy osobně podívat na tuto pobočku? Jak může být ztrátová, když je tam pořád plno? Chodím posílat balíky každý den, protože to mám kousek a pořád je tam plno,“ vysvětlovala Veronika Václavková a dodala, že pokud se pobočka uzavře, již přes Českou poštu balíky posílat nehodlá.

A měla další otázky: „Proč se nezavře pošta na náměstí, kde není ani výtah? Není tam ani možné zaparkovat. Proč se ruší pošta na sídlištích, to budou všichni jezdit do města? Toto bude vypadat. Co důchodci? Jak se tam budou škrábat s hůlkama?“

„V Ostravě-Jihu, kde žije 100 000 obyvatel, rušíte 5 pošt na základě jaké analýzy? Vždyť na každé této poště jsou neustále fronty a starší spoluobčané budou jako muset čekat v hodinových frontách?“ zmiňovala fronty Radka Teplárková.

„Tak to je pěkná hovadina, Pošta 2 v Mariánských Lázních má být zrušena. Dojíždí sem půl města a okolí. Zastávka MHD je hned u pošty a je bezbariérová. Naproti tomu Pošta 1 je v kopci, vstup po schodech a MHD je 600 m od pošty,“ přidal se Jiří Fajkus.

Obecně byla lidem kritéria podezřelá. „Z vyjmenovaných kritérií jste zapomněli: Zákaznická hodnocení a nemožnost zaparkovat. Ve Slezské Ostravě hodláte zrušit pobočku na Vrbické ul., kde permanentně rotuje 1–5 aut se zákazníky, zatímco necháte 5 km vzdálenou pobočku, kde se nedá dostat ani MHD, ani zaparkovat, protože není kde. Taktéž rušíte jedinou slušnou pobočku s hodnocením 3,3/5 a necháváte dům hrůzy se 1,8/5. Ve Slezské Ostravě rušíte pět poboček z šesti, to mi nepřijde jako přiměřené,“ mínil Lukáš Dziadkowiec.

„Tady někdo házel korunou, když vybíral, co se zavře a co ne. Třeba v Berouně zavřou pobočku uprostřed sídliště, hned vedle domů s byty pro seniory. Špatně pohyblivé babky budou cestovat přes půl města. Nebo v Rakovníku zavřou pobočku na nadraží, kde se dalo dobře zaparkovat, když člověk podával balíky. Teď budou lidé tahat balíky pěšky až na náměstí,“ mínila obyvatelka, která doporučovala raději Českou poštu zrušit celou.

Na tento příspěvek Česká pošta i odpověděla, že v Berouně lze využít čtyři boxy fungující nonstop a sedm poboček Balíkovny. O důchodcích ale mlčela.

Samostatnou kapitolou je pak Praha, kde Česká pošta ruší dohromady 35 poboček. Podle Ireny Vicarové tak zůstane v podstatě nepokryt celý Žižkov a Vinohrady. „Děkuji České poště, že teď už nebudu mít jediný důvod využívat jejích služeb, vyjma naprosto nutných situací. Na CELOU Prahu 3 totiž zbyde po avizovaném rušení z 6 poboček pouze 1. Jedna pobočka na cca 75 000 lidí. Gratuluji, tohle nemohl vymyslet normální člověk,“ stěžovala si Eva Kopecká Sieberová.

Nespokojená byla také obyvatelka Prahy 13, kde se počet pošt smrskne na polovic. „Předpokládám, že zaplatíte svým zaměstnancům kurzy sebeobrany a psychologickou pomoc, protože nechat pro bezmála 70tisícové sídliště v provozu pouze 2 pobočky, je fakt mimo rozumné uvažování,“ odsoudila rozhodnutí.

„Obě rušené pobočky, dostupné do 5 min. od stanice metra, jedna před nedávnem za x milionů zrekonstruována a necháte pobočky, kde jedna je v budově z 80. let bez rekonstrukce s nejhorší pověstí, co se výkonosti týče, a druhou na opačném konci sídliště, kde nejbližší MHD je cca 500 m, a to pouze autobusová zastávka,“ popsala situaci.

Lucii Palečkové se zase nelíbí zrušení pošty u metra na Lužinách.

Z Brna se ozval starosta Líšně Petr Kunc. Se sarkastickou hádankou. „Máme v Židenicích dvě pošty. Jedna dlouhodobě nefunguje, desítky reklamací, stížností. Druhá funguje skvěle. Hádejte, kterou Vít Rakušan zrušil?“

Pošta na některé výtky reagovala. Například, že fronty se dají obejít tím, že se lidé budou moci objednat na konkrétní čas a službu.

Když si lidé stěžovali na management pošty, dostalo se jim odpovědi, že ten byl propuštěn už minulý rok.

A když zjistili, kam budou muset chodit, pro sprosté slovo nešli daleko. „Pošta v Krnově?! A v Ostravě 19 pošt?! Hovada,“ vzkazovala instituci Božena Hodáková a pošta se ohradila, že i přes vypjaté emoce by se nemělo zapomínat na slušné vychování. Podobnou výtku pak dostal i Václav Terynek z Pardubic, který poštu častoval výrazem „zmrdi“ a poslal je „do prdele“ i s vládou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Rakušan?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseKarel75 , 04.04.2023 13:14:48
Na ěj platí moudrá slova Jana Wericha: "Největší katastrofou je iniciativní blb!" Rakšan dělá promyšlené kroky. Co krok, to šlápne do exkrementu....

|  8 |  0

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…