Už natvrdo: Babiš, Pavel, Nerudová. Největší nebezpečí odhaleno

11.01.2023 14:11 | Analýza

PL.cz se ptaly: Zvolení kterého z kandidátů na Hrad je největším nebezpečím pro Českou republiku? Pro někoho je to Andrej Babiš, pro jiné Jaroslav Bašta, pro další Danuše Nerudová či Petr Pavel, nebo Pavel Fischer. Někdo to bere s nadsázkou. Například Roman Šmucler: „V zábavné show Hledá se prezident někdo vyhraje job na Hradě a já doufám, že z něj nakonec bude i prezident,“ uvedl.  

Už natvrdo: Babiš, Pavel, Nerudová. Největší nebezpečí odhaleno
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace spolku Milion chvilek pod heslem Dotáhneme změnu: Demokrat na Hrad

Anketa

Koho nejvíc chcete ve 2. kole volby prezidenta?

hlasovalo: 33861 lidí
„Pokud se bavíme o těch třech favoritech, nebezpečí žádné nevidím, jen snad v nekompetentnosti paní Nerudové bez politické zkušenosti, kdy by se musela vždycky na všechno někoho zeptat,“ vysvětlil Vadim Petrov, člen Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, hudebník, manažer, pedagog a konzultant.
 
„Bašta Jarda,“ myslel si Roman Joch, ředitel Občanského institutu.
 
„To asi závisí na tom, kdo to posuzuje, jakou ČR chce, jaký z kandidátů a proč mu je sympatický. Pokud by otázka směřovala k tomu, který z kandidátů by byl pro ČR výhrou, pak já nikoho takového mezi kandidáty nevidím,“ neviděl Roman Kříž, zakladatel Libertariánského institutu. 
 
„Jaroslav Bašta,“ konstatoval Ondřej Neff, spisovatel, publicista, vydavatel internetového deníku Neviditelný pes. 
 
„Osobně nevolím právě proto, abych se odpoutal od negativních emocí vůči komukoliv. V zábavné show Hledá se prezident někdo vyhraje job na Hradě a já doufám, že z něj nakonec bude i prezident,“ doufal Roman Šmucler, prezident České stomatologické komory.
 
„Jaroslav Bašta,“ sdělil Patrik Kunčar (KDU-ČL), senátor za Zlínsko, místopředseda Výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Senátu České republiky. 
 
„Nerudová a Pavel,“ zareagoval Jiří Paroubek, bývalý předseda vlády České republiky a předseda České strany sociálně demokratické. 

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)
 
„Největším nebezpečím je pochopitelně Babiš. Totální a přímé napojení Agrofertu na Hrad by hrozilo dalším zneužíváním státu ve prospěch holdingu. Představa, že se Česká republika zase stane dojnou krávou pro oligarchu a mediálního magnáta Babiše, je skutečnou hrozbou. Babiš od začátku této zemi jen škodí ve svůj prospěch. Koupil třetinu médií, a tím si zajistil třetinovou podporu voličů. Ti pak nevědomky sekundují pokusu o ukradení státu ve prospěch jednoho muže,“ okomentoval Martin Šmída, radní Olomouckého kraje za Piráty.
 
„Tentokrát můžu být velmi stručný a konstatovat, že takřka každý z kandidátů, a o těch favorizovaných to platí dvojnásob, je svým originálním způsobem nebezpečný pro tuto republiku. Poměřovat vzájemně jejich schopnost naší zemi škodit má asi stejný smysl, jako rozmýšlet, zda je pro lidský organismus více nebezpečný tyfus nežli cholera. Na žádném z kandidátů navíc nespatřuji nic pozitivního, co by mohlo potenciál jeho nebezpečnosti nějakým zásadním způsobem snižovat,“ objasnil svůj pohled Luboš Zálom, místopředseda Svobodných. 
 
 
„Pokud za největší nebezpečí považuji válku, potom jediný kandidát, který se proti válce postavil, je Jaroslav Bašta. Z toho vyplývá, že nebezpečím pro republiku bude kdokoliv z ostatních sedmi kandidátů, kteří se ke konfliktu na Ukrajině nevyhranili, a naopak chtějí podporovat další válku dalšími dodávkami zbraní a munice. Špatný mír je totiž lepší než válka,“ uvedl Jiří Kobza, poslanec SPD, místopředseda výboru pro životní prostředí. 
 
„Zvolení takového kandidáta, který nemá zkušenosti a je jen pěknou marketingovou tvářičkou, která nikdy neudělala chybu, protože neudělala nic. Anebo takového kandidáta, který kandiduje sám a neví, kdo je v jeho týmu. Nebo takového, za kterého musí často mluvit a bohužel i lhát jeho předseda. Přesně všechny tyto typy budou ve vleku lobbistických skupin a advokátních kanceláří. Za mě odborně i zkušenostmi obklopen zkušeným a odborným týmem disponuje pouze jediný kandidát. Andrej Babiš,“ má jasno Marek Novák, poslanec ANO, člen Hospodářského výboru Poslanecké sněmovny.  
 
„Do výběru, kdo je rizikem v případě zvolení prezidentem, bych nominoval především všechny tři předlistopadové komunisty a Baštu. Posledně zmíněného z důvodu, že to má nějak všechno popletené (asi záměrně kvůli voličům). Ostatní z prostého důvodu jejich členství v KSČ proto, že kdo ví, co tam všechno vyváděli, čím je mohou druhé osoby nebo státy vydírat. Jejich vstup do KSČ je fatálním selháním těchto lidí, je vidět, že jim chybělo elementární morální ukotvení. Za velkou hrozbu tudíž podle šancí považuji Babiše a Pavla. Na polepšené komunisty nevěřím,“ okomentoval František Laudát, předseda Klubu angažovaných nestraníků, bývalý předseda poslaneckého klubu TOP 09 a STAN.   
 
„Nerudová,“ stručně zareagoval Zdeněk Škromach, bývalý ministr práce a sociálních věcí, místopředseda vlády i Senátu ČR a také místopředseda ČSSD.
 
„Petr Pavel,“ toho by se na Hradě obávala Jana Bobošíková, moderátorka, redaktorka, bývalá europoslankyně a předsedkyně strany Politika 21/Hlavu vzhůru – volební blok a Suverenita – blok Jany Bobošíkové.
 
„Myslím, že nikdo z kandidátů není nebezpečím pro Českou republiku,“ myslel si Marian Keremidský, první místopředseda Strany práv občanů. 
 
„Za největší zlo považuji pana Baštu, těsně následovaného Andrejem Babišem a panem Zimou v tomto pořadí,“ prozradil svůj žebříček Lukáš Černohorský, bývalý poslanec a předseda České pirátské strany. 
 
„Za největší nebezpečí považuji zvolení Danuše Nerudové. V těsném závěsu je Petr Pavel. U obou kandidátů se totiž obávám odříznutí od problémů občanů, rozdělování společnosti a přílišné servilnosti vůči současné vládě,“ obával se Matěj Gregor, člen republikového výboru Svobodných, předseda spolku Odchod z. s.
 
„Podle mého názoru představuje největší ohrožení zájmů naší země a jejích občanů prezidentský kandidát Pavel Fischer. Domnívám se, že tato osoba je napojena na některé cizí země, které usilují o mocenskou dominanci v ČR. Stejně tak ve Fischerovi spatřuji bigotního představitele tzv. pražské kavárny, tedy skupiny extrémně netolerantních lidí k názorům jiným než vlastním,“ sdělil Jiří Valenta, bývalý poslanec KSČM.
 
„Danuše Nerudová,“ uvedl Miloslav Bednář, filozof, spoluzakladatel a bývalý místopředseda Svobodných. 
 
„Reálným nebezpečím, s ohledem na ústavou dané pravomoci prezidenta, není asi žádný z nich. Trochu bych se ale bál generála na Hradě. Nejsme banánová republika v Jižní Americe,“ myslel si Milan Šarapatka, bývalý poslanec za Úsvit a diplomat.
 
„Po zhlédnutí první velké předvolební debaty bych navrhl zrušit dosavadní volbu a vypsat volby nové s podmínkou deseti tisíc podpisů pro kandidáta a začít znovu,“ navrhoval Leo Luzar, bývalý poslanec a místopředseda KSČM.
 
„Nebudu střílet silnými slovy, spíš než nebezpečí cítím jen obavy. Bez ohledu na mé vlastní názory mám největší obavy z chaotického chování Andreje Babiše, neschopnosti porozumět otázce Jaroslava Bašty a nediplomatickému chování Karla Diviše,“ vysvětlil Radim Smetka, bývalý místopředseda Svobodných.
 
„Neshledávám rozdíl mezi těmi, kteří lezou do Brusele s nadšením, a těmi, co tam lezou bez nadšení. Přeji si, aby prezidentem ČR byl ten, kdo má Českou republiku a její občany na prvním místě,“ přál si Vlastimil Tlustý, bývalý ministr financí a předseda poslaneckého klubu ODS.
 
„1. Pavel, 2. Nerudová,“ takové negativní pořadí má Margit Balaštíková, poslankyně hnutí ANO, členka rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny. 
 
„Danuše Nerudová, která je bez politických zkušeností a znalostí v mezinárodní politice. Musela by se spoléhat pouze na poradce. Jedinou její devízou je, že je žena. To opravdu na prezidentský post nestačí,“ domníval se Otto Černý, politický vězeň minulého režimu, oceněný účastník třetího odboje, člen Trikolory.
 
„Omlouvám se, ale vzhledem k ‚výběru‘ se tentokrát vyhnu přímé odpovědi. Snad jako reakce postačí, že současnou situaci považuji za jasný důkaz naprosté nevhodnosti prosazení přímé volby prezidenta této země. Byl to pouhý populismus. Odporuje to jak ‚masarykovské‘ tradici, tak současným kompetencím hlavy státu. Mělo se to nechat na Parlamentu. Ostatně není snazší nadávat jim než sami sobě?“ otázal se Jiří Koskuba, primář II. interního oddělení Fakultní nemocnice Na Bulovce v Praze, bývalý poslanec ČSSD.
 
„Váhám mezi generálským kandidátem Langley a Sorosovou blondýnou,“ prozradil Petr Štěpánek, první místopředseda Trikolory, hudebník, spisovatel.

Doufám, že žádného, doufala Alena Gajdůšková, bývalá 1. místopředsedkyně Senátu ČR a ČSSD.

PaedDr. Alena Gajdůšková

  • SOCDEM
  • Vždy na Vaší straně!
  • krajská zastupitelka

„Největším nebezpečím pro Českou republiku je zvolení kandidáta na Hrad, který je členem Aspenu,“ myslela si Alena Vitásková, bývalá předsedkyně Energetického regulačního úřadu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…