V Holešovské výzvě padají hlavy: Už nejsme hloupí a naivní

18.04.2012 13:43

AKTUALIZOVÁNO V Holešovské výzvě, tedy původně volné neregistrované občanské iniciativě vzniklé vloni v prosinci, dochází k radikálním změnám. A dá se usuzovat, že k nim popostrčila i nepříjemná záležitost s Dělnickou stranou sociální spravedlnosti, která si název Holešovská výzva nechala počátkem dubna zaregistrovat ke svým iniciativám jako občanské sdružení. Původní vedení Holešovské výzvy proto oznámilo v úterý, že se profesionalizuje a zakládá nově strukturovaný a profesně zdatný tým na základě žádosti mnohých sympatizantů. Vystřídán bude možná i Slávek Popelka.

V Holešovské výzvě padají hlavy: Už nejsme hloupí a naivní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo Holešovského hnutí 2012

Když se sejde velká skupina lidí, které spojuje jeden možný cíl, ale stojí za tím celá řada nepojmenovaných vlastních pohnutek a motivů k tomu, jak cíl naplnit, vždy je to na pováženou a vždy hrozí názorové střety. To je případ i původní Holešovské výzvy, která má za sebou za několikaměsíční dobu svého trvání několik krizí a několik odštěpených osobností. 

A to, jak známo ze života i z politiky, není nikdy dobře a působí to spíše zkázonosně. To, že ani Holešovská výzva není v tomto ohledu výjimkou, potvrdily minulé dny, kdy využila nejednotnosti v názorech Vandasova Dělnická strana sociální spravedlnosti (DSSS) a zaregistrovala si název Holešovská výzva (HV) s tím, že veškeré iniciativy přebírá. I demonstrace, která pak v neděli proběhla na Václavském náměstí,  je na nově vzniklých stránkách HV prezentována jako aktivita s pozadím DSSS. To samozřejmě nemohlo zůstat bez reakce a odvetného jednání. A také bez vyvození důsledků.

„Začala jednání o tom, kdo to způsobil a vyplynulo z toho, že vedení zklamalo, když nesplnilo tuto svoji povinnost a zanedbalo registraci. Proto se rozhodlo o tom, že stávající vedení dá k dispozici své funkce,“ sdělil ParlamentnímListům.cz Jaroslav Petr.  

V tuto chvíli je tedy jasné, že z Holešovské výzvy vznikne v nejbližších dnech Holešovské hnutí, jež bude zaregistrováno jako politické hnutí. Vše je v tomto případě již i právně a legislativně ošetřeno ochrannou známkou a značkou. Jako první vám ParlamentníListy.cz představují také nové logo tohoto staronového hnutí. Jak redakce také zjistila u dobře informovaného zdroje, do čela nového hnutí by se měl postavit jeden ze dvou kandidátů. Jedním z nich je dosavadní manažer pro strategii a komunikaci (a také mluvčí) Jaroslav Petr, druhým z nich veterán války v Zálivu Vlastimil Růžička. To se v podvečer potvrdilo. Výsledek jednání totiž zní: předseda petičního výboru - Růžička, výkonný místopředseda Jaroslav Petr. Dosavadní centrální koordinátor Holešovské výzvy Vlastibor Čermák se své funkce ze zdravotních důvodů vzdal. Slávkovi Popelkovi byla nabídnuta za zásluhy v uplynulém období funkce čestného předsedy. To zda ji přijme, zatím nekomentoval.

K závěru, který byl nakonec ve středu v podvečer učiněn, prý dospěli členové původní Holešovské výzvy po odborném vyhodnocení všech stávajících mediálních výstupů  Slávka Popelky i Vlastibora Čermáka. S ohledem na nutnost průhledného řízení i stanovení jasných programových cílů si nově připravované vedení Holešovského politického hnutí vyhradilo do budoucna právo přehodnotit další spolupráci s některými členy stávajícího vedení.

Jenomže – jak ParlamentníListy.cz zjistily u Slávka Popelky – původního zakladatele Holešovské výzvy, situace zřejmě tak lehká nebude. „Já se tak lehce nevzdám. Původní rada zakladatelů Holešovské výzvy je na mé straně a podpoří mě. Jedeme dál, bojovat za to, aby se někteří lidé zodpovědní za stav v naší zemi dostali do tepláků, nepřestanu. Jak se to vše vyvine a zda budeme dál pokračovat jako Holešovská výzva či Holešovské hnutí, budu vědět až po středečním jednání. Rozhodně však nekončím,“ řekl Popelka. To, zda by svůj boj byl byl ochotný vést nadále i z pozice „pěšáka“ nikoli vůdčí, však komentovat nechtěl.

Z jednání však vyplynuly další novinky. Například, že od čtvrtka bude zprovozněn nový web Holešovského hnutí 2012. Byly schváleny rovněž stanovy politického hnutí, protože jsou podmínkou pro registraci (stejně tak jako petiční archy). "Vytvořili jsme také nové programové prohlášení. Je však spíše staronové, protože je totožné z původní Holešovskou výzvou. Naše sympatizanty ujišťujeme, že se bude dál pokračovat ve stanoveném programu," sdělil po jednání nově vzniklého Holešovského hnutí Jaroslav Petr ParlamentnímListům.cz.

Poslední dny před „koncem“ původní Holešovské výzvy….

Shrňme si nyní uplynulých několik dnů, které vedly k tomuto zásadnímu zvratu.

Již v neděli se na adresu strany Tomáše Vandase vyjádřilo vedení původní Holešovské výzvy v oficiálním prohlášení následovně: „Zavrženíhodné jednání DSSS poškodilo Holešovskou výzvu a má charakter velké společenské nebezpečnosti. Holešovská výzva používá zmiňovaný název oficiálně od prosince roku 2011. Tento název volného občanského sdružení je použit i v Deklaraci Holešovské výzvy, která byla přijata dne 8. února 2012. Již z těchto skutečností je patrno, že název je spojován s jinou skupinou lidí – občanů, kteří neměli, nemají, ani nikdy nebudou mít nic společného s DSSS. Podle názoru vedení Holešovské výzvy mohlo dojít v tomto případě k naplnění skutkové podstaty – porušení zákona, a to ve smyslu nekalosoutěžního jednání, byla výrazně poškozena politická soutěž a dále se může jednat o parazitování na dobré pověsti jiného subjektu, kterého zneužívá jiný soutěžitel s cílem získat pro sebe prospěch, jehož by jinak nedosáhl.“

Ale DSSS se také bránila s tím, že prostě nebylo jiné cesty. V oficiálním stanovisku zaslaném médiím informovala, že jí vadila nesourodost názorů a zklamání lidí z očekávání, jež nakonec HV nenaplnila kvůli své údajné nejednotnosti.

„Proto jsme do toho vstoupili. My jsme Holešovskou výzvu a její vývoj dlouho sledovali a s celou řadou věcí, jež uvádí, jako důvody své nespokojenosti, se ztotožňujeme. Bod po bodu to asi probírat netřeba, snad jediné nesplnitelné je to, aby se uskutečnil další vývoj bez politických stran. Lidé na to hodně slyšeli i v našich různých regionálních organizacích například v Kadani, i jiných městech. Jenomže když viděli to, jak se vedení Holešovské výzvy není schopné na čemkoli shodnout, jak jdou proti sobě, byli z toho ti lidé otrávení a ptali se, proč to takhle končí. Rozhodli jsme se, že tu myšlenku nenecháme padnout a podpoříme ji. Proto jsme se nechali  zaregistrovat jako občanské sdružení s tímto názvem,“ sdělil ParlamentnímListům.cz Jiří Štěpánek, prezentující se v tomto ohledu jako zmocněnec.  Důrazně se také  ohradil proti výrokům Slávka  Popelky a dalších lidí z okruhu tzv. Holešovské výzvy, v němž útočil prý na toto občanské sdružení a označují jeho registraci u ministerstva vnitra jako podvod.

Nejsme žádný podvod, brání se Štěpánek

„Holešovská výzva je řádně registrovaným občanským sdružením, které vzniklo na popud mnoha nespokojených občanů. Impulsem k tomuto kroku byla i velká dávka neschopnosti a amatérismu, jak se pan Popelka a jiní zástupci vyjadřovali v médiích a prezentovali náhledy na změny ve společnosti. Pan Popelka se tedy evidentně nemůže smířit se skutečností, že ho část občanů považovala za brzdu v kvalitní protirežimní práci a požadovala pevnou strukturu a řádnou registraci sdružení,“ uvedl Štěpánek ve svém prohlášení v této záležitosti médiím v minulých dnech.

Sdružení nyní již pod taktovkou DSSS si podle internetových stránek klade za cíl organizovat společenské a politické aktivity, jejichž úkolem je upozorňovat na současný zkorumpovaný systém vládní garnitury, která rozkradla a zdevastovala zemi. Píseň Karla Kryla Demokracie provází také úvodní webovou stránku. Tajemstvím v tuto chvíli není už ani to, že DSSS oznámila, že někteří krajští koordinátoři Holešovské výzvy budou uvedeni na kandidátkách za jejich stranu do krajských voleb.

Nové začátky?

Jaroslav Petr si od nového posunu Holešovské výzvy směrem k Holešovskému hnutí slibuje, že vychází vstříc žádosti mnoha sympatizantů.

„Jdeme do boje s korupcí a dalšími negativními jevy ve společnosti s ještě větší intenzitou a chutí, tím, že zakládáme politické hnutí! Věřím, že řady těchto sympatizantů i členů nového politického subjektu se rozhodně rozrostou. Dosavadní amatérismus a idealismus nás výrazně poškodil a všem, které jsme dosud nepřesvědčili, se omlouváme. Nyní jsme otevřeni všem, kteří chtějí demokracii a spravedlnost pro všechny občany... a chtějí odvádět opravdu profesionální práci,“ uzavřel pro ParlamentníListy.cz Jaroslav Petr.

{relatedarticles title="Psali jsme:" articles=&

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

reklama

autor: Alena Hechtová

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …