V Přerově jde o život: Romské ghetto je zdemolováno. Ale jen napůl

24.04.2012 20:36

Romské ghetto v Přerově na Škodově ulici má být během tohoto roku srovnáno se zemí. Společnost, která tuto lokalitu vlastní, zde má vybudovat moderní čtvrť s obchody a byty. Kromě toho se firma zavázala, že zajistí náhradní bydlení všem nájemníkům ghetta. To se ale zatím nepodařilo, termín výstavby se blíží a vlastník čtvrti již v tuto chvíli ví, že nezačne stavět včas.

V Přerově jde o život: Romské ghetto je zdemolováno. Ale jen napůl
Foto: Petr Kupka
Popisek: Romské ghetto v Přerově

Když čtvrť ve Škodově ulici, kde dnes žijí převážně Romové, v roce 2007 přerovský magistrát prodal společnosti Immofin CZ (dnes Opera Bohemia), jevil se tento prodej jako výhodný pro obě strany. Nový vlastník získal čtvrť o rozloze 4 886 metrů čtverečních a osm zchátralých objektů za pouhý jeden a půl milionu korun. Hlavním důvodem prodeje byl pak ze strany města údajně fakt, že dojde ke zatraktivnění lokality v centru města. Teď to však vypadá, že proměna ghetta ztroskotá. Výstavba nezačne včas. Alespoň to předpokládá bývalý jednatel slovenské společnosti Opera Bohemia Bohumil Chodil, který by měl mít podle svých slov osud nájemníků a zchátralé čtvrti i nadále ve svých rukou.

Chodil: Ve výstavbě nám brání město

„Dohodl jsem se s majitelem panem Hudcem, že se postarám o vystěhování zbývajících nájemníků a dobourám lokalitu Škodova ulice,“ uvedl pro server ParlamentníListy.cz bývalý prokurista Opery Bohemie Bohumil Chodil.

Údajně dnes ghetto obývá asi devět převážně romských rodin, které žijí v posledních čtyřech domech z původních sedmi obytných budov. Tři z celkem osmi objektů ghetta již byly zbourány. Na dotaz redakce, zda započne výstavba včas, tedy do letošního 13. září, Chodil odpověděl: „Myslím si, že do termínu s výstavbou nezačneme. Není totiž zatím vybudovaný vnitřní dopravní průtah městem a zahájení výstavby také komplikuje stavební uzávěra v okolí. Je proto nemyslitelné sem investovat další miliony,“ řekl Chodil.

Podle vedoucího oddělení stavebního úřadu na přerovském mgistrátu Jiřího Justa však  byla firma informována o stavební uzávěře v okolí lokality, kterou koupila. Společnost tedy  věděla, do čeho jde. „Území je dotčeno stavební uzávěrou, která byla vyhlášena územním rozhodnutím v roce 1997 pro propojení ulic Velké Novosady a Tovární. Pan Chodil to tedy koupil s tím, že tam stavební uzávěra je,“ vysvětluje Just. 

Dění kolem proměny zchátralého ghetta v luxusní čtvrť navíc provází řada nejasností a podivných okolností. V březnu se v katastru nemovitostí objevil zřejmě kvůli dluhům investora návrh zástavního práva ve prospěch jiné slovenské společnosti Remedies. Zástupci této bratislavské firmy nebyli k zastižení. Jednatelem společnosti je však údajně stejný člověk, který figuruje jako jednatel firmy Opera Bohemia, tedy Martin Hudec. Navíc v ghettu dochází k fiktivním výměnám bytů, kdy se pan Bohumil Chodil snaží donutit Romy k opuštění bytů bez náhrady, a to prostřednictvím různých kliček a za přispění samotného města, na což před nedávnem upozornily ParlamentníListy.cz jako první.

Zácha: Vázne komunikace

To ale není všechno. Město redakci také přiznalo, že má problémy se zástupci majitele ghetta vůbec komunikovat. I proto je na nejbližší dny naplánována schůzka investora s náměstkem primátora Michalem Záchou (ODS). „Zástupce společnosti jsem pozval na poslední jednání zastupitelstva. Nepřišli a ani se neomluvili. Byl bych tedy velmi rád, kdyby na další schůzku tentokrát dorazili,“ řekl redakci Zácha s tím, že má zájem na tom, aby se dění kolem plánované proměny romského ghetta v moderní lokalitu s byty a obchody co nejdříve vyjasnilo.

Jde i o životy kolemjdoucích

Kromě toho má již Opera Bohemia na krku dvě pokuty v souvislosti s nebezpečnou demolicí objektů přerovského ghetta. Nejen, že není jasné, kdo vlastně demolici provádí, ale navíc není ani staveniště zabezpečeno. Lidé, kteří tu denně procházejí, jsou tak ohroženi na životech. I stavební úřad si stěžuje na ignoraci ze strany firmy. „Firma se nechová podle našich výzev. Když někdo bourá, tak má oplotit staveniště, aby bylo zabráněno ohrožení života a zdraví osob a zvířat. Dvakrát jsme firmu proto vyzvali, aby místo staveniště oplotila, což neudělala, a tak dostala pokutu. Společnost jsme také pokutovali za to, že nechodí na povinné kontrolní prohlídky,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz vedoucí oddělení stavebního úřadu Jiří Just.

Šlechta: Podepsat takovou smlouvu byla šílenost

Stávající obyvatele ghetta proto sužuje nejistota. „Dům, který nedávno začali bourat, je zbouraný jen do půlky. Asi demoliční firma nedostala zaplaceno.  Nevíme, co bude dál. Máme ale smlouvy na dobu neurčitou, tak nás nemůžou jen tak vystěhovat. Je to zmatek,“ popsal náladu, která teď panuje za zdmi ještě stojících domů ghetta, jeden z nájemníků s tím, že podle něj je celý prodej od začátku podvod. „Majitel dal Škodovku do zástavy, takže s ní teď město nemůže hnout. Přitom na tom jistě vydělal dost peněz,“ doplnil.

V případě, že majitel oblasti nezačne do 13. září stavět, hrozí mu půlmilionová pokuta a odstoupení města od kupní smlouvy. Město pak získá pozemky zpět. To však nebude nikterak jednoduché. Firma bude chtít vyčíslit stavební práce, což se může soudně táhnout i roky. Opoziční zastupitel Richard Šlechta (SPP) k tomu dodává: „Hlavně je problém, že smlouva nebyla dodržována už v průběhu. To znamená, že měl být do dvou let po podpisu předložen projekt, radní se měli více zajímat o financování a záruky. Podepsat smlouvu na prodej území v hodnotě několika desítek milionů za jeden a půl milionu je něco šíleného,“ uzavřel Šlechta z opozičního uskupení Společně pro Přerov.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …