V pravoslavné církvi to vážně smrdí podvody. Už se o ně zajímá i policie

22.06.2013 6:58

Pravoslavná církev čelí dalšímu možnému skandálu. Po převzetí moci v církvi se má tentokrát jednat o podezření z manipulace likvidačního řízení a ze snahy ovládnout daňové účetnictví a zmocnit se majetku církevní společnosti Ikonostas s. r. o. Kauzou, v níž figuruje bývalý místopředseda Věcí veřejných Tomáš Jarolím, se již zabývá policie.

V pravoslavné církvi to vážně smrdí podvody. Už se o ně zajímá i policie
Foto: red
Popisek: Zleva bývalý místopředseda VV Tomáš Jarolím a vedle něj správce pražského arcibiskupství Marek Krupica

Firma Ikonostas s. r. o. se od roku 1999 zabývala správou majetku pravoslavné církve. Tato společnost je od 5. 3. 2013 v likvidaci. Stalo se tak údajně poté, co se vladyka Kryštof (občanským jménem Radim Pulec) jako její jednatel rozhodl firmu zrušit, když budova v pražském Karlíně, v níž měl být církví zřízen diagnostický ústav pro válečné veterány, nebyla převedena z Ministerstva vnitra, které objekt vlastní.

Novým likvidátorem se stal bývalý véčkař Jarolím

Novým jednatelem a likvidátorem společnosti Ikonostas s. r. o. se stal 2. 5. někdejší místopředseda Věcí veřejných Tomáš Jarolím, kterého jmenoval Marek Krupica, jenž společně s Jarolímem kandidoval v loňských krajských volbách v Ústeckém kraji za politický subjekt Nespokojení občané. Krupica se stal 18. 4. správcem pražského arcibiskupství po rezignaci Kryštofa z pozice pražského arcibiskupa a metropolity českých zemí a Slovenska. Stalo se to poté, kdy byl vladyka Kryštof v TV Nova, Blesku a dalších médiích křivě obviněn z porušování mnišských slibů.

Den nato byl tedy Marek Krupica jmenován dočasným správcem pražské eparchie, který má církev přivést k vyřešení situace nebo k volbám. A o další den později se Krupica stal také statutárním zástupcem celé Pravoslavné církve v českých zemích, což neodpovídá dosavadní praxi, kdy statutárním zástupcem celé církve mohl být jen metropolitní arcibiskup. Nicméně na základě této změny ve vedení celé církve se Marek Krupica rozhodl, že získal také práva změnit vedení společnosti Ikonostas s. r. o.

Porušení církevních předpisů, a dokonce...

Jarolímovým asistentem v rámci Ikonostasu se stal Vlastimil Tichý, který byl v minulosti pravomocně odsouzen k osmi letům vězení za podvody. Jenomže likvidátora může podle obchodního zákoníku jmenovat jen valná hromada společnosti, v tomto případě Metropolitní rada Pravoslavné církve v českých zemích anebo soud. To se však zřejmě nestalo. Jak vyplývá z dokumentu, který má redakce k dispozici, Jarolím byl jmenován pouze Markem Krupicou,  jakožto statutárním zástupcem církve. Zároveň tímto způsobem, tedy vlastním rozhodnutím, Krupica odvolal dosavadního jednatele a likvidátora Radima Pulce.

„Z výpisu na justice.cz není zřejmé, byla-li změna likvidátora učiněna se souhlasem Metropolitní rady pravoslavné církve, protože pravoslavná církev se řídí sborovostí, to znamená, že vždy rozhoduje daný kolektivní církevní orgán a ne jednotlivec, jako je to v tomto případě, kdy Krupica s Jarolímem provedli změny bez patřičného souhlasu metropolitní rady a tím hrubým způsobem porušili církevní předpisy,“ míní nejmenovaný zdroj redakce. Kryštofova abdikace také o změně vztahů ve firmě Ikonostas s.r.o. nic neříká, takže nelze vyvozovat, že Radim Pulec svojí abdikací automaticky ztratil funkci jednatele firmy Ikonostas s. r. o. a bylo nutné jmenovat někoho jiného.

Navíc se v této souvislosti hovoří také o nátlaku na řádně, podle zákona ustanoveného likvidátora firmy Radima Pulce (vladyku Kryštofa) ve snaze získat účetnictví a další dokumenty, které jsou součástí likvidačního procesu. Krupicou jmenovaný likvidátor Jarolím údajně podal trestní oznámení na Radima Pulce kvůli tomu, že mu jako likvidátorovi Ikonostasu s. r. o. odmítá tyto materiály vydat.

Jarolím: Řídím se zákony ČR

Jarolím se však hájí: „Jako likvidátor se řídím zákony této republiky, které hovoří jasně ohledně statutu a jmenování likvidátora. Likvidace společnosti Ikonostas, s. r. o. se musí a bude řídit právem světským a ne církevním. Alespoň z mé strany,“ reagoval někdejší místopředseda Věcí veřejných s tím, že se již dále nebude naší redakci vyjadřovat, mimo jiné kvůli svým podnětům k orgánům činným v trestním řízení a možnému propojení aktivit v Ikonostasu na podnikatele a média za účelem legalizace špinavých peněz a jejich krytí.

TÉMA: Skandál v pravoslavné církvi   

Anketa

Má vladyka Kryštof znovu stanout v čele církve?

74%
14%
hlasovalo: 7802 lidí
 

Hospodaření firmy a pochybní společníci

Jak je patrné z obchodního rejstříku, firma Ikonostas, s. r. o. hospodařila s miliony korun. Do této firmy vložil 250 000 korun i Jaroslav Barták, kterého nedávno soud poslal na 14 let do vězení za sexuální zneužívání svých asistentek. Barták se tak stal společníkem. Kromě něj byl společníkem také František Fencl, ředitel Polikliniky Modřany, kde působil Barták jako jednatel a prezident. Fencl vložil do Ikonostasu 240 000 korun.

Kvůli podezření z příprav zmocnit se majetku společnosti, možné manipulaci v likvidačním řízení a nátlaku na Radima Pulce, už bylo podáno trestní oznámení. Hovoří se také o tom, že Tomáš Jarolím chtěl firmu využít pro další projekty nebo ji výhodně prodat. Jarolím však tato podezření v nedávném rozhovoru pro ParlamentníListy.cz odmítl a zdůraznil, že je bojovníkem proti korupci. Marek Krupica nechce k celé záležitosti hovořit vůbec.

Nejde o první případ

Současný případ převzetí firmy Ikonostas a převzetí moci nad celou církví formou získání statutárního zástupce není první kauzou, v níž se objevuje jméno Marka Krupici. Kauza firmy Ikonostas se podobá jednomu staršímu případu. Dnešní statutární zástupce pravoslavné církve Marek Krupica, který nyní prosazuje arcibiskupa Juraje na post pražského arcibiskupa a metropolity a svému příteli Tomáši Jarolímovi předal správu nad společností Ikonostas, totiž už dříve jednal podle několika na sobě nezávislých zdrojů neoprávněně.

Marek Krupica, tehdy ještě jako duchovní správce mostecké farnosti, vystavil potvrzení pro duchovního z Chomutova Martina Slavíka, že Slavík je řádným duchovním v Chomutově a má právo zastupovat farnost. Tento dokument však Krupica nebyl oprávněn vystavovat, protože takové rozhodnutí může učinit pouze eparchiální biskup, kterým Krupica nebyl ani tehdy a není jím ani dnes. Na základě tohoto dokumentu od Krupici potom Slavík zastavil v Chomutově farní budovu bez vědomí vedení církve. Následovalo deset let soudních procesů, aby se budova vyjmula z konkurzního řízení. Nakonec bylo vloni v červenci soudem potvrzeno, že se jednalo o podvod, protože zástava majetku nebyla schválena příslušným úřadem a byla v rozporu s církevní ústavou, jelikož pravoslavná církev při svém rozhodování musí dbát svých vlastních předpisů, které si zaregistrovala na ministerstvu kultury. Po soudním řízení byl Slavík propuštěn do civilu a případ se dále neřešil. 

Diskreditace vladyky měla zřejmě odpoutat pozornost

Pravoslavná církev v poslední době čelí především kritice kvůli patrně účelové diskreditaci vladyky Kryštofa, který po medializaci křivých obvinění z toho, že má několik milenek a s nimi děti, což se nakonec ukázalo jako nepravdivé, neboť samotní svědci svá původní svědectví odvolali, rezignoval pro jednotu církve. Podle informací ParlamentníchListů.cz se právě Marku Krupicovi mohla hodit skandalizace tehdy nejvyššího představitele místního pravoslaví, protože Krupica měl čelit kanonickým žalobám z porušování mnišských slibů, což bylo zastíněno případem vladyky, a dosud se tyto stížnosti neprojednávaly.

Skandalizace bývalého pražského arcibiskupa byla podle důvěrných zdrojů redakce připravena za účelem získat kontrolu nad 1, 2 miliardami korun z restitucí. To však Pavel Milko, tajemník pražské eparchie, který médiím poskytl informace o vladykových milenkách a dětech, v reakci pro ParlamentníListy.cz odmítl a označil za lež.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…