VIDEO Velká tlama s tykadlama. Píseň o odsouzeném plakátovém čmáralovi

24.02.2012 11:57

Lidová tvořivost nikdy nespí. Čmárající řidič olomouckého dopravního podniku Roman Smetana, který si má jít do vězení odsedět sto dní kvůli tomu, že na předvolební plakátky politikům přikresloval tykadla, si získal další podporu od lidí. Folkovou skupinu Žamboši totiž Smetanova kauza inspirovala k vytvoření písňového klipu, který zesměšňuje některé politiky. Ti mají totiž na hlavách také tykadélka a text k tomu vysvětluje: "Republiky dojení, způsobilo rojení". Odsoudí soud i skupinu Žamboši?

VIDEO Velká tlama s tykadlama. Píseň o odsouzeném plakátovém čmáralovi
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Folková skupina Žamboši vytvořila novou písničku a klip "Ohledvá tykadel, aneb Basamá s fixama."

Tykadla v písni mají totiž přimalovány kromě exministra vnitra Ivana Langera (ODS) i například socialista Vítězslav Jandák, prezident Václav Klaus – ten je v klipu vyveden jako včelička, dále ministr obrany Alexandr Vondra (ODS), poslanec ODS Marek Benda, ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS),  expředseda KSČM Miroslav Grebeníček, ministr školství Josef Dobeš (VV), ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), šéf poslaneckého klubu Věcí veřejných Vít Bárta, či ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Tvůrci nezapomněli ani na sociálně demokratického poslance a středočeského hejtmana Davida Ratha. Ten v klipu vypadá jako Ferda mravenec.

Jaký je ale text písně? I ten pobaví

„Díky fixu v Olomouci začali se rojit brouci, vylézají z plakátů… Republiky dojení, způsobilo rojení a kam nám prachy mizí, ví jen ti kluci hmyzí… Aspoň sranda zbyla lidu, ta nenechá brouky v klidu…Policejních sil hordy, musí střežit billboardy, jinak každá velká tlama, skončí s tykadlama… Nenecháme brouky v klidu, ještě sranda zbyla lidu, autobusák možná vandal, každopádně jim to nandal, ptá se celé vězení, za co je tvé sezení.“

Soudkyně změnila rozsudek na vězení

Otázkou je, zda i proti této lidové tvořivosti se ozvou politické strany a budou celou věc - pododně jako u řidiče Smetany - hnát k soudu. Připomeňme, že soudkyně Markéta Langerová, která je zároveň manželkou exministra za ODS Ivana Langera, nedávno Smetanu odsoudila za to, že před volbami v roce 2010 pokreslil nejméně 30 reklamních plakátů různých politických stran. Nejprve Langerová vynesla rozsudek sto dní obecně prospěšných prací, což ale nedávno změnila. Smetana se totiž trestu nechtěl podvolit a ona proto rozsudek změnila na sto dní vězení.

Šofér přitom na plakáty politikům přikresloval jen tykadla. K tomu však dopisoval slogany, v nichž politiky označoval za lháře, zloděje, korupčníky a prostitutky. Když se skandál zmedializoval, tak se u veřejnosti a koneckonců i u politiků stal Smetana jakousi celebritou, která se nechce rozsudku podvolit. „Odsuzování někoho za vyjádření se proti politickým elitám v době, kdy je zjevné, že tyto elity rozkrádají státní, tedy společný majetek ve velkém, je samo o sobě přinejmenším zarážející. Osoba paní Langerové tomu pak dodává ten krásně absurdní, fraškoidní nádech,“ uvedl pak na svou obranu řidič.

Podle mnohých odborníků se ale měla soudkyně ze soudního řízení vyloučit a to pro podjatost, když je manželkou exministra vnitra Ivana Langera. Soudní řízení se konalo totiž proto, že se se žalobou vytasila ODS, která chtěla, aby jí řidič zaplatil škodu 15 tisíc korun.

Škromach si přimaloval tykadla sám

„Vystrčil jsem tykadýlka,“ napsal pár dní po zveřejnění rozsudku pro Smetanu na Facebooku místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach a zveřejnil jako první svou oficiální stranickou fotku vyzdobenou tykadly. Na podporu Smetany posléze vznikl fanklub, sdružení Přátelé Romana Smetany, ale třeba i petice za trest smrti pro něj. Ani horkokrevné reakce od politiků nenechaly na sebe dlouho čekat. Například poslanec z ČSSD Stanislav Křeček naznačil, že Smetana trpí obsedantní poruchou a navíc vědomě způsobuje někomu jinému škodu, a proto by měl nést následky svého jednání. Rozsudek soudkyně Langerové tak je dle něj v pořádku.

Je zajímavé, že písnička od skupiny Žamboši se šíří médii právě nyní, kdy má do vězení nastoupit trest odnětí svobody na jeden měsíc jiný šprýmař a to výtvarník Roman Týc, vlastním jménem David Hons. Trest by si měl jít odsedět právě dnes, kdy má nastoupit do pankrácké věznice. Odsouzen byl za svoji akci s pražskými semafory, kdy panáčky na světlech vyměnil za figurky v různých žertovných pozicích.

Poprvé od roku 1989 umělec skončí za mřížemi

Časopis Respekt v souvislosti s touto kauzou připomněl, že pokud Týc do vězení nastoupí, bude to poprvé od roku 1989, kdy umělec skončí za mřížemi kvůli své práci. „Až Týcovi začne trest odnětí svobody, půjde malý kousek české demokracie do vězení s ním,“ napsal Respekt.

Umělec navíc je známý tím, že nechce zaplatit pokutu určenou soudem, protože odmítá, že by jeho jednání bylo trestným činem. Proto si raději zvolil měsíční vězení. I na jeho podporu ale vzniklo několik iniciativ. Lidé mu například nahrávají skladby, které by mu chtěli předat na cestu do cely. Píší prezidentovi republiky, aby zvážil udělení milosti. Podle policie však Týc tuto středu večer napadl strážníka a ještě v noci byl obviněn z trestného činu násilí proti úřední osobě, za který mu hrozí až čtyři roky vězení.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

reklama

autor: Olga Böhmová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …