Váleční veteráni bijí na poplach. Vadí jim Vondrova "trafika". A nejen to

12.08.2013 22:05

EXKLUZIVNĚ Nemálo válečných veteránů a pozůstalých po obětech německých a rakouských okupantů je zklamáno z toho, že Rusnokova vláda nezískala v Parlamentu důvěru. Obávají se, že za této situace nebude mít odvahu zrušit politické trafiky pro politiky vládní ODS a TOP 09.

Váleční veteráni bijí na poplach. Vadí jim Vondrova "trafika". A nejen to
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandr Vondra.

A zdá se, že mají pravdu - ministr financí (v demisi) Jan Fischer už stačil zpochybnit své předchozí sliby, že z dozorčích rad státních podniků vymete mimo jiné i exministra obrany Alexandra Vondru. Za ním se táhne hned několik skandálů se stamiliónovými škodami pro daňové poplatníky. Naopak ministr dopravy Zdeněk Žák chce nadále v případě zjištění pochybení okamžitě jednat. „Mám povinnost být dobrým hospodářem státního majetku,“ tvrdí Žák.

Podle odbojářů je toto jediný správný a možný přístup. Ale nejen pro ně. „Přece pokud zjistím, že existuje nebezpečí spáchání trestného činu, nemohu mlčet a strkat hlavu do písku s tím, že už jsem v demisi! To bych se sám mohl dopustil trestného činu,“ říká pro ParlamentníListy.cz bývalý elitní kriminalista a vyšetřovatel pražské hospodářské kriminálky Jaromír Kubec, podle kterého se může jednat o trestný čin i v případě, když někdo obdrží neoprávněnou výhodu- oproti svým prokazatelným schopnostem- a stihne pak za sebou udělat pořádné dluhy.

Známý odbojový expert Jiří Jaroš ho doplnil: „Zastávám názor, že žádné politické trafiky nejsou v souladu s klasickou parlamentní demokracií. Tak se kupčilo jen v císařském Římě, když si pretoriáni kupovali hlasy senátu nebo výnosné funkce. Tam to dokonce došlo tak daleko, že se kupčilo i o císařský trůn. Nejhorší pak bylo, když pretoriány ovládaly jejich kurtizány. Přesněji řečeno kurtizány ovládaly jejich pyje a tím i jejich názory. Ve středověku se tomu říkalo simonie - kupovaly se prebendy. Nechápu, jak politik toto může omlouvat nebo vymlouvat poukazy na to, že je to prý „běžná praktika“. Běžná kde a kdy?“ pokládá otevřenou otázku celé české politické „elitě“ Jaroš.

Schwarzenberg odsoudil Beneše a Vondrovi to nevadilo

Ten navíc na adresu exministra a exsenátora Vondry, který dostal od státu, resp. TOP 09 a ODS lukrativní trafiku v dozorčí radě Českého aeroholdingu, tvrdí: „Takový činitel spadá do okruhu veřejně činných osob, kde se předpokládá pojetí presumpce viny. Bohužel, to u nás zjevně nefunguje. Viz kauza pana expremiéra Nečase, který útočil na vyšetřovatele a nazýval je nectnými jmény. Vyšetřovatelé přece konají svou práci tak, jako ostatní, a nebyl důvod nazývat pány návladní obecně tak hrozně, jak činil pan Nečas. Vondra jako veřejný činitel měl hájit zájmy republiky. Jeho spojenectví a obdiv pana zahraničního knížete - u nás občana Schwarzenberga - jen symptomaticky dokazuje, že něco nebylo v pořádku,“ říká Jaroš ParlamentnímListům.cz. „Jestliže pan kníže veřejně hanobil dekrety a jejich signatáře prezidenta Beneše posílal symbolicky před mezinárodní soud v Haagu, kam přitom patří váleční zločinci, a pan Vondra přesto neustal ve stycích a podpoře tohoto pána, pak je to neuvěřitelně špatně. Každý veřejný činitel státu místo mlčení nebo dokonce souhlasu či obdivu ke Schwarzenbergovi měl toto počínání veřejně odsoudit a distancovat se od něj. Máme přece zákon o presidentu Benešovi, že se zasloužil o stát! Veřejně hanobení jednoho ze zakladatelů a obránců republiky nemůže ani spadat do pracovní náplně veřejného činitele, ani do obdivu či podpory takového konání,“ tvrdí Jaroš a jedním dechem dodává, že veřejnost ani odbojáři doposud nemají přesné a pravdivé informace o údajném zapojení Vondry do globálního spolku Bilderberg.

Odbojáři bijí na poplach

„O šikaně důstojníků za protisudetství my odbojáři bohužel nemáme žádné přesné informace, aspoň my tady ne - v Praze možná ano. Kdybychom ale měli v rukou přesné informace, tak je to zrůdnost a vedení Svazu by mělo řvát jako polnice z Jericha a zbořit šikanátory a ministerstvo obrany,“ bije na poplach Jaroš, předeseda okresní organizace ČSBS.

Zmíněný Vondrův sudetský skandál i jeho další kauzy podle Jaroše nijak nezmenšují odpor, který k němu vlastenci mají. „A také nedůvěru, kterou k těmto činitelům nutně po všech zveřejněných kauzách kriticky uvažující veřejnost musela nutně nabýt. To se netýká jen skupiny jejich fandů, kteří je budou adorovat až za hrob bez jakékoli úvahy,“ vrtí nad zaslepeností některých částí společnosti Jaroš.

Schwarzenberg jako ze Švejka

Kromě Vondry ale Jarošovi i mnohým dalším veteránům a členům ČSBS - jak informovala naše redakce v minulých dnech - vadí i bývalý šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg. Důvodem není ani tak fakt, že neúspěšný kandidát na úřad prezidenta České republiky je kmotrem jednoho z Vondrových legálních dětí, ale spíše jejich oboustranné sympatie pro tzv. sudetské Němce, kritika jejich odsunu, lobbování za jejich majetkové vyrovnání a šikana českých vlastenců (Vondra např. osobně nechal v rozporu s Ústavou České republiky z armády pro jejich antisudetské postoje vyhodit několik důstojníků- pozn. red.). „Pan Schwarzenberg u nás i ve světě reprezentoval vše možné i nemožné, avšak snad nikdy ochranu českých národních zájmu. Možná jedinou jeho čestnou výjimkou byl jeho postoj k dostavění Temelína, kterou vysvětloval Rakušanům asi jako plukovník Bedřich Kraus von Zillergut ve Švejkovi. Ale přece jen vysvětloval,“ glosuje Schwarzenbergovi postoje vůči jedné z jeho dvou vlastí expert na československou historii Jiří Jaroš.

Zeman hrází proti sudeťákům?

Podle Jaroše se příchodem Zemana na Hrad ochrana národních zájmů zcela určitě zlepší. „Pan president představuje zájmy širokých vrstev národa a jeho poctivá a přímá obrana tzv. Benešových dekretů je velmi důležitá proti neutuchajícím útokům našich sousedů, kteří se nepatřičně vměšují do této vnitřní záležitosti našeho státu. Uměle vyvolávaný takzvaný sudetský problém, který byl přitom dávno uzavřen odsunem, naši nepřátelé republiky otevírají bez ohledu na všechny mezinárodní smlouvy a právní stav,“ říká tvrdě Jaroš. Podle něj je neustále nutné dokola opakovat odpůrce České republiky, že Benešovy dekrety jsou plně platné. „Platí ale také, a to hlavně, Pařížská reparační dohoda, která stanoví, že žádný zabavený německý majetek se nesmí navrátit zpět do německých rukou. Toho jsou si pánové Schwarzenberg a Vondra jistě dobře vědomi, ale soustavně to zamlčují. Dále se zamlčuje skutečnost, že takzvaní sudetoněmci byli jako skupina žalováni i na Norimberském soudu, tato žaloba byla přijata a skupina takzvaných sudetoněmců byla kolektivně odsouzena za zločiny proti ČSR,“ pranýřuje postoje exministrů zahraničí a obrany expert Jaroš. „ A konečně se stále zamlčuje, že Postupim určila odsuny Němců nejen z Československé republiky, ale i z jiných evropských států, Němci okupovaných. Pan president měl pravdu, když v Rakousku prohlásil, že odsun byl lepší než smrt i to, že Rakousko nebylo první Hitlerovou obětí, ale prvním spojencem. Napadat jej za tato konstatování mohou jen političtí ignoranti,“ je rezolutní Jaroš. I podle něj je nyní nutné přejít od slovní ochrany českých národních zájmů k praktickým krokům. To se podle něj třeba týká i prezidentem tlačené spolupráce mezi resorty zahraničí a průmyslu. „Naše zastupitelství je potřeba rozšiřovat, nikoli likvidovat. Především z obchodních důvodů. Ale nejen pro ně,“ myslí si Jaroš.

Tajná minulost Schwarzenberga staršího

Expert ČSBS Jaroš také upozornil na dosud málo známé stíny života otce exministra zahraničí. „Otec pana Schwarzenberga za protektorátu vydal v roce 1941 v nakladatelství Vyšehrad knihu Heraldika, ve které vychválil Adolfa Hitlera jako největšího génia a heraldika všech dob, protože správně blasonoval říšskou vlajku. Byl také členem fašistické Vlajky a psal agresivní články s příklonem k Mussolinimu do časpisu Vlajka pod pseudenymem Bojna,“ dodal ParlamentnímListům.cz Jaroš. Proti tomu podle Jaroše stojí jen to, že v posledních květnových dnech války měl Schwarzenberg dát odbojářům pár svých loveckých pušek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Blahuš

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …