Válková pronesla u Jílkové mrazivou větu. Řeč byla o psychicky nemocných vrazích na svobodě

14.11.2014 4:40

Odpovědnost za duševně choré, kteří páchají trestnou činnost, nese systém, jenž se za posledních dvacet let rozpadl. Navíc je péče o psychicky nemocné vrahy zaostalá. Na tom se shodli hosté čtvrtečního pořadu Máte slovo s Michaelou Jílkovou.

Válková pronesla u Jílkové mrazivou větu. Řeč byla o psychicky nemocných vrazích na svobodě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně spravedlnosti Helena Válková

Psychicky nemocní vrazi na svobodě. Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) chce právě takovéto případy eliminovat a spolu s Ministerstvem zdravotnictví chystá reformu psychiatrické péče. Jenže ochrání nás nový systém před psychicky nemocnými jedinci? To bylo tématem čtvrtečního pořadu Máte slovo s Michaelou Jílkovou.

Českem totiž před nedávnem otřásl tragický případ ze Žďáru nad Sázavou, kde vraždila schizofrenička, která již před dvěma lety ohrožovala děti a pobodala učitelku. A není to pouze tento případ, kdy psychicky nemocný člověk opakovaně někoho napadl.

Spolu s ministryní přišli do studia diskutovat Růžena Hajnová – vedoucí zvláštní komise Ministerstva spravedlnosti a emeritní primářka v oboru psychologie a sexuologie, Libor Vávra – čestný prezident Soudcovské unie, Martin Hollý – ředitel Psychiatrické léčebny Bohnice a předseda Psychiatrické společnosti ČLS JEP, Pavel Novák - ředitel Fokusu Praha, jenž hájí zájmy duševně chorých.

Stížnost pro porušení zákona

„Nejde říct, kdo je odpovědný, může za to systém, který se za posledních 20 let rozpadl,“ řekla v debatě Hajnová. A právě tento argument spolu s tím, že následná péče o pacienta neexistuje, padal v pořadu Máte slovo celé jeho trvání.

Čestný prezident soudců Vávra tvrdí, že se samotným aktem propuštění pacienta jeho následek nemůže souviset. „Příčina a souvislost tady není,“ řekl. „Myslím si, že nemáte pravdu!“ reagovala ihned ministryně Válková a zopakovala kriminální historii pachatelky ze Žďáru nad Sázavou. Vávra ale zopakoval své tvrzení, že automaticky vyslovit spojitost kriminální historie s propuštěním nemocného pacienta je předčasné. „Nevěřím, že se tomu dá vždycky předejít,“ dodal.

Ministryně tento počáteční spor s čestným prezidentem Soudcovské unie ukončila zobecněním, že tato praxe není v Česku typická. Tedy, že i u nás existují soudci, kteří jednotlivé případy nemocných důkladně hodnotí. „Chystám stížnost pro porušení zákona. To ale chlapci již nepomůže,“ prozradila ministryně za ANO.

Péče je zaostalá

Co se ale změní, aby k podobným událostem již nedošlo, se zeptal občan s názorem Dominik Ivanič. Podle ministryně je velice důležitý znalecký posudek, aby se bralo v potaz to, že měl pacient problémy již dřív. Tak jako pachatelka ze Žďáru nad Sázavou.

Podle Martina Hollého, ředitele Psychiatrické léčebny Bohnice, by měli soudci mít na tyto případy speciální vzdělání. Toto tvrzení doplnila i sexuoložka Hajnová. Ta vidí řešení v situaci, kdy by soudci docházeli do léčeben a poznávali pacienty a prostředí osobně. „A být s tím celým týmem terapeutů v kontaktu,“ popsala svou ideu, na kterou ihned přikývl i čestný prezident soudců Vávra. „Máte naprostou pravdu!“ řekl s tím, že však máme o 700 soudců míň, než je na takovou praxi třeba.

Ředitel Fokusu Praha Pavel Novák potvrdil teze diskutujících. „Z hlediska péče jsme zaostalí,“ přiznal s tím, že v Česku chybí služby v komunitě, například týmy odborníků, které vyjíždí dohlížet na situace do terénu. Hajnová upozornila na další příčinu takového stavu. Podle ní je ambulantní léčba takového pacienta jako galeje. „Soudní znalci ubývají, mladá generace do toho nechce jít, je to příliš zodpovědná práce a není honorovaná. Tak jak to vypadá, psychiatrie je někde na konci zájmu!“ řekla.

To potvrdila i ministryně, podle které by si i rezort zdravotnictví měl uvědomit, že je tato oblast podfinancovaná. Moderátorka Jílková tento fakt uvedla na pravou míru, kdy prý jdou z rozpočtu zdravotnictví na takovou léčbu necelá tři procenta.

Sociální vazby nemocného? To je základ

V souvislosti s psychicky nemocnými vrahy se vynořil i další problém, a to váha rodiny. Podle Vávry je sociální zázemí u nemocných pacientů klíčový argument. „Součásti terapie je navázání kontaktu s rodinným zázemím. Jestli funguje, nebo ne, je jiná věc,“ řekla Hajnová. Ministryně jen pokývala s tím, že zkrátka nejsou sociální pracovnice, aby v terénu zjišťovaly, co se děje. Podfinancované sociální služby potvrdil i Pavel Novák.

Na závěr pořadu se Válková zavázala, že jako ministryně udělá vše pro to, aby se situace zlepšila. „Rozjeli jsme systém opatření a proběhlo jedno kolo školení pro odborníky,“ řekla a dodala: „Stoprocentně vám však nemůžeme zajistit, že se to už nikdy nestane."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Novotný

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …