Včera mu to nestačilo: Miloš Zeman i dnes píchl do vosího hnízda jménem zdravotnictví

16.02.2017 13:01

Prezident Miloš Zeman se při svém druhém dni tráveném v Královéhradeckém kraji setkal s vedením a se zaměstnanci společnosti Saar Gummi Czech v Červeném Kostelci.

Včera mu to nestačilo: Miloš Zeman i dnes píchl do vosího hnízda jménem zdravotnictví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

„Průměrná mzda včetně benefitů a přesčasů je zde 37 tisíc korun. Blahopřeji těm, co to mají, i těm, co mají víc. Těm, co mají zklamaný obličej, přeji, aby si brzy polepšili a dostali se na tuto úroveň,“ řekl úvodem Zeman.

„Velmi mě potěšilo, že je tady čínský vlastník, který společnosti dodal peníze a zabránil insolvenci. Jsem našimi milovanými médii označován za čínského agenta a někdy také za ruského agenta. Po vítězství Donalda Trumpa jsem byl označován také za amerického agenta. Já jsem ve skutečnosti agent České republiky, kdy si přeji, aby naše vlast měla dobré ekonomické vztahy se všemi významnými zeměmi světa. Pokud tato spolupráce s Čínou přispěla k tomu, že je tady zdravý podnik, který je hlavním zaměstnavatelem v okolí Červeného Kostelce, tak jsem tomu velice rád,“ uvedla dále hlava státu.

První dotaz pak směřoval ke zdravotnictví. „Byl vypsán program, který se jmenuje Návrat. Tento program měl za úkol přitáhnout ne lékaře, ale vědce ze zahraničí. Do tohoto programu se investovalo poměrně hodně peněz – a víte, kolik se vrátilo vědců? Patnáct. A já vidím jistou paralelu s lékaři,“ řekl k dotazu, jak přinutit lékaře, aby se vrátili. „Plat lékařů je v současné době 52 tisíc, včetně přesčasů. K tomu, abychom je dostali zpátky, bychom jim museli dát trojnásobek. Kdo to má? Já jsem pro to, abychom si vychovávali lékaře, aby ta generace vycházela z našich fakult,“ uvedl s tím, že jestliže tady vznikne nová generace lékařů a přijdou sem lékaři z Ruska, Běloruska, Srbska, tak je to lepší řešení. „Než abychom přetahovali z Německa naše lékaře,“ dodal.

Anketa

Co říkáte na Zemanovu myšlenku, že platit 100 Kč za den v nemocnici je únosné, pokud to bude kompenzováno chudým?

hlasovalo: 10858 lidí

Po zdravotnictví pak došlo ještě na otázku kolem čínských investic. „Když jsem ve Vánočním poselství říkal, že Čína je největším investorem v Německu a že bych si přál, aby to bylo i u nás, tak mě někteří méně vzdělaní novináři napadli. A nyní vyšla zpráva agentury Reuters, že Čína předběhla USA v investicích v Německu. A vidíte to i na vlastním podniku, že čínské investice neuškodily, spíše naopak,“ sdělil.

Řeč přišla i na zeď mezi Mexikem a USA, kterou chce nechat vystavět americký prezident Donald Trump. „Pokud jde o zeď mezi Mexikem a USA, je to věc USA. Z hlediska výstavby odštěpných závodů pak mohu říci toto: Jsem odpůrcem protekcionismu, protože si myslím, že každá celní bariéra vychovává jenom k tomu, aby se zpomalil růst produktivity práce, zpomalily inovace, protože jste pod menším tlakem zahraniční konkurence,“ řekl.

A jak zabránit tomu, aby na našem území byli migranti? „Rozlišujme migranty a migranty. Když sem přijdou Ukrajinci či Vietnamci, tak tu budou pracovat. Když sem přijdou islámští migranti, budou chtít sociální dávky. Zabránit tomu můžeme tím, že odmítneme migrační kvóty, což zaplať bůh vláda činí, i když s určitým počtem umístění migrantů koketuje, což si myslím, že by nebylo dobře,“ řekl Zeman.

Následně se pak vrátil i k poplatkům za hospitalizaci, jejichž zrušení považuje za chybu. „100 korun není žádná kritická částka. Když se vybere, měla by se vrátit do zdravotnictví a měla by se použít ne na platy lékařů, ale na platy zdravotních sester a pečovatelek ve zdravotních službách,“ řekl k tématu. Jeho včerejší vyjádření, kdy tento názor prezentoval poprvé, vzbudilo odpor i u některých politických představitelů a voličů, kteří prezidenta normálně podporují.

„Jaký názor máte na progresivní daň?“ zeptala se další žena. „Jde-li o progresivní daň fyzických osob, je můj názor dlouhodobě pozitivní. Víte, že já dlouhodobě propaguji skandinávský model. Nejbohatší ve Švédsku platí 56 procent ze svých procent jako daň. Švédsko a další skandinávské země pak ukazují, že je to úspěšný model,“ sdělil prezident.

Závěrečná otázka směřovala na prezidentovo lyžování. „Jak se vám lyžovalo?“ zeptal se jeden z diskutérů. „Špatně. Když jsem přijel na Vysočinu, začala obleva. Kdybych si zasadil trpajzlíka, tak mně vyroste. Bohužel jsem také na lyžích několik let nebyl. A poznalo se, že to, co jsem dřív dělával, už není možné,“ sdělil. Následně pak již jen podepsal pamětní knihu společnosti a převzal z rukou vedení společnosti dar.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …