Ve středních Čechách to vře. Primátor mluví o zatýkání radních po Rathovi

01.09.2012 14:14

Je na čase uklidit ve středních Čechách nepořádek po oranžovorudé tsunami. Tak hlásá titulek pamfletu občanské iniciativy Už toho bylo dost!!! Ta se ostře pustila do současného vedení Středočeského kraje a tvrdí, že po zatčení exhejtmana Davida Ratha se vůbec nic nezměnilo. ParlamentníListy.cz se proto pustily do pátrání mezi zastupiteli i radními napříč politickým spektrem.

Ve středních Čechách to vře. Primátor mluví o zatýkání radních po Rathovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

„V krajské radě sedí ti samí lidé, kteří se téměř čtyři roky spolu s Davidem Rathem podíleli na všem, co se v kraji stalo. Kromě toho se potvrdilo, že věci mění jen na oko, protože před sebou mají hrozbu prohraných krajských voleb,“ tvrdí Stanislav Prošek z Králova Dvora za iniciativu Už toho bylo dost!!!

V textu, který naleznete kompletně na konci článku, mimo jiné tvrdí, že koalice ČSSD a KSČM ve středočeském zastupitelstvu zamítá návrhy na zkoumání finanční situace kraje, nebo domáhání peněz na Rathovi právní cestou. Upozorňuje také, aby si lidé nedělali iluze o změně v kraji.

Opozice: Když nemají argumenty, nechají hlasovat o ukončení diskuze

S tím souhlasí i opoziční strany, například primátor Mladé Boleslavi Raduan Nwelati (ODS) redakci řekl, že se kraj sice snaží podávat více informací, ale často jich nemají dost, neboť je znal pouze David Rath. „Už dva roky také opakovaně žádáme o písemnou zprávu o finanční situaci kraje, ale stále se nám to nedaří,“ uvedl Nwelati. Redakce ParlamentníchListů.cz pátrala po skutečném zadlužení Středočeského kraje, výsledek si můžete přečíst zde.

Sám se navíc obává současné jedničky na kandidátce sociálních demokratů Josefa Řiháka. „Kdo dá hlas Řihákovi, dává ho Rathovi, je to jeho pokračovatel. V jednání zastupitelstva se toho moc nezměnilo, když nemají odpovědi na naše argumenty, dají hlasovat o ukončení diskuze. Dokud nebudou zatčeni radní, kteří s Rathem hlasovali o pochybných zakázkách, nic se nezmění,“ vysvětlil Nwelati.

Vedení kraje: Hejtmanka je opakem arogantního a sebestředného stylu Ratha

Podobně nadšený není ani zastupitel Petr Holeček (Starostové a nezávislí). „Od zatčení Ratha jsme na jednání chtěli, aby nám řekli, jaká je finanční ztráta kraje za jeho vedení a kde jsou ty největší úniky peněz, ale zatím to nevíme,“ sdělil Holeček ParlamentnímListům.cz a podotkl, že ani on nevnímá přílišnou změnu. „Ani opozice nedělá radikální kroky, všichni očekávají, že to změní podzimní volby. Současné vedení není ideální, má i své vady a chyby,“ řekl.

Opačný názor však mají sociální demokraté. Jejich hlavním argumentem je, že za Ratha nebylo všechno jen špatné. Radní Michal Chládek, kterého Prošek v pamfletu také zmiňuje, vidí text jako snahu dehonestovat čtyři roky práce. „Pan Prošek vaří z vody, buď má osobní politické ambice, nebo to dělá na zakázku. Nebylo všechno špatné a například kontrola z ROPu na rozdělení dotací z Evropské unie dokázala, že kraj měl nejmenší chybovost v celé republice,“ řekl Chládek.

Je to předvolební iniciativa ODS nebo TOP 09, tvrdí oranžoví

„Paní hejtmanka je pravým opakem předchozího sebestředného, narcisistního, arogantního a uzavřeného autokratického stylu vedení bývalého hejtmana,“ uvedl tiskový mluvčí kraje Milan Smutný.

Sama hejtmanka Zuzana Moravčíková (ČSSD) považuje text občanské iniciativy především za vyjádření všeobecného znechucení korupcí: „Nepochybně vycházejí ze všeobecného znechucení politikou, která je devastována různými kauzami v důsledku nepřijatelného propojení politiky z byznysem a klientelismem a také náznaky korupce,“ uvedla.

Dodala také, že se hned na začátku své funkce omluvila voličům za svého předchůdce a slíbila korektnost a čestnost. „Bývalý hejtman dokázal někdy i demagogicky a nátlakem své kolegy v radě přesvědčit,“ sdělila na adresu současných radních, kteří hlasovali s Davidem Rathem.

Lidé neví, kdo a jak z volených politiků hlasuje

Další sociální demokraté považují celý text za předvolební iniciativu protivníků. Mezi ně patří i zastupitel Luboš Doleček. „Takové texty mi chodí emailem a spíš mi to připadá jako iniciativa ODS nebo TOP09. O nedůvěře radě jsme hlasovali v zastupitelstvu, což neprošlo. Navíc nemá cenu měnit celou radu chvíli před volbami,“ řekl.

Někteří zastupitelé ale stále nejsou s průběhem jednání na krajském zastupitelstvu spokojení. Upozorňují, že veřejnost si nemůže v zápisech zjistit, kdo a jak z volených politiků hlasoval, či jakou diskuzi k tématu vedl. Není to v nich totiž uvedeno, kdo tedy nemá hodiny času sedět na zastupitelstvu, nedozví se, jak člověk, kterému dal hlas, vlastně jedná a hlasuje.

Pro některé ze zastupitelů je to dokonce novinka, oni sami totiž v systému vidí kompletní zápis. „To je pro mne novinka, voliči by určitě měli vědět, jak politici pracují, měli bychom to napravit,“ řekl Doleček pro ParlamentníListy.cz.

Text občanské iniciativy Už toho bylo dost!!!

Je na čase uklidit ve středních Čechách nepořádek po oranžovorudé tsunami
I když by se mohlo zdát, že s odchodem Davida Ratha do litoměřické věznice se většina problémů Středočeského kraje stala minulostí, není tomu tak. Ačkoli se vedení kraje dnes staví do pozice těch, kteří s minulostí nemají nic společného, jen naivní duše by mohla zapomenout, s kým máme v krajské radě tu čest. Ano, sedí v ní ti samí lidé, kteří se téměř čtyři roky spolu s Davidem Rathem podíleli na všem, co se v kraji stalo. Kteří spolu s ním nesou zodpovědnost za velké zadlužení. Kteří přispěli k netransparentnosti výběrových řízení a neprůhlednosti krajského financování. Spolu s bývalým hejtmanem přerozdělovali dotace podle stranického klíče. Jde stále o stejné lidi, kteří se dnes jen tváří jakoby chtěli napravovat něčí chyby, přitom se jedná jen o následky jejich vlastních činů.

Kromě toho se potvrdilo, že věci mění jen "na oko", protože před sebou mají hrozbu prohraných krajských voleb. Když však dojde na lámání chleba a někdo přijde do zastupitelstva s nějakým návrhem, který by mohl skutečně pomoci objasnit finanční ztráty kraje, nebo požaduje, aby se kraj právní cestou domáhal peněz, o které kvůli Rathovi a jeho společníkům přišel, rázem je vše jinak. Maskování jde stranou a vedení kraje se vrací k osvědčenému postupu. S pomocí komunistů veškeré takové návrhy zamítnou ještě před jejich projednáváním.

Nedělejme si tedy iluze, že se ve Středočeském kraji něco změnilo. V radě sedí ti samí lidé a chovají se stejným způsobem jako za časů krále Davida. A co je horší - velká část z nich se objevila i na kandidátce do dalších voleb. Proto jen voliči mohou v říjnu říci pánům Peterovi, Chládkovi, Němcovi, Semerádovi nebo paní Moravčíkové - je na čase, abyste se poroučeli. Jen voliči mohou říci Josefovi Řihákovi - který je po Grossovi a Rathovi jen dalším exponentem intrikána Richarda Dolejše - my tě vážně za hejtmana nechceme. A mohou říci svým hlasem červenooranžové koalici sociálních demokratů s komunisty - už toho bylo dost!!!

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …