Věci veřejné útočí na přerovského primátora: Zpráva BIS je i o vás

06.09.2012 14:47

Výroční zpráva Bezpečnostní informační služby, která hovoří o vazbách zločineckých struktur na orgány činné v trestním řízení a o komunální politice ve vleku podnikatelských zájmů, prý odráží praktiky přerovské radnice. Řekl to místopředseda Věcí veřejných Jiří Kohout. Primátor Přerova Jiří Lajtoch (ČSSD) však tvrdí, že jde o lacinou předvolební rétoriku.

Věci veřejné útočí na přerovského primátora: Zpráva BIS je i o vás
Foto: Věci veřejné
Popisek: Místopředseda Věcí veřejných Jiří Kohout na snímku uprostřed

„Je to zpráva o úpadku české společnosti a také důkaz, jak moc se korupce ve společnosti zakořenila a stala se neodmyslitelnou součástí našeho denního života. V tom, jak popisuje neduhy, kterými trpí komunální politika, Přerované můžou poznat stopy aktuální kauzy primátora Lajtocha, a to je rozhodně nemůže nechat v klidu,“ reaguje místopředseda Věcí veřejných a předseda přerovských VV Jiří Kohout na závěry Výroční zprávy BIS, která se objevila nedávno na veřejnosti.

Podezřelé zakázky

Právě případ takzvané přerovské korupční kauzy, ve které jde o podezřelé zakázky na přestavbu domova pro seniory a zimního stadionu, které měli přerovští radní včetně primátora Jiřího Lajtocha (ČSSD) údajně ovlivňovat, je teď opět na stole Nejvyššího státního zastupitelství v Brně. To už jednou rozhodlo o pokračování stíhání celkem šesti představitelů města poté, co olomoucká krajská státní zástupkyně Marie Kodytková stíhání zastavila.

Vyšetřování této kauzy se vleče už více než rok. Tehdy se o případ začala zajímat protikorupční policie, protože zakázky měly stát přerovskou radnici nakonec mnohem víc, než bylo původně v plánu. Jen cena u domova pro seniory měla být podle vyšetřovatelů navýšena o 28 milionů korun na celkových 167 milionů. Policisté v obvinění také řešili možné napojení politiků na stavební firmu, která se na zakázkách podílela.

Přehazování horké brambory

Případ se neustále přesouvá od kriminalistů ke krajské státní zástupkyni, která vždy stíhání obviněných, kterých bylo původně třináct, zastaví s tím, že nešlo o trestný čin. Do Olomouce se případ dostal ze Vsetína, kam byl původně předán z Přerova kvůli možné podjatosti. Nyní je věc znovu na Nejvyšším státní zastupitelství, které má rozhodnout do 7. listopadu, nicméně mluvčí zastupitelství již předeslala, že rozhodnutí padne zřejmě dříve.

Zda primátor Jiří Lajtoch, či jeho první náměstek Josef Kulíšek (ODS), radní Jaroslav Čermák (ODS), radní Václav Zatloukal (ČSSD) a dva úředníci z odboru rozvoje a oddělení investic Jiří Raba a Pavel Gala skončí před soudem, v tuto chvíli není jasné. Místopředseda Věcí veřejných Jiří Kohout však má už teď jasno.

BIS našla inspiraci v Přerově

„Pokud shrneme zprávu BIS a dáme ji do souvislosti s podstatou trestních stíhání našich radních a pana primátora i s prvním náměstkem, potom si nelze nevšimnout, že značnou část inspirace pro tuto zprávu museli pracovníci BIS čerpat právě v kreativitě přerovských radních. Neuvědomuji si, že by v jiných městech v této souvislosti padlo tolik obvinění jako právě v Přerově. Na pozadí názoru BIS o vazbách zločineckých struktur na orgány činné v trestním řízení, je možné nahlížet na velmi netypické rozhodnutí státní zástupkyně, která rozhodla trestní stíhání přerovských politiků zastavit. Závěry zpravodajců v této souvislosti otevírají prostor pro pochybnosti o jejích dobrých úmyslech,“ uvádí Kohout.

Obvinění by měli opustit své funkce

Podle něj trestní stíhání primátora  a radních jednoznačně potvrzuje fakt, že popisované skutečnosti proběhly, orgány činné v trestním stíhání se pouze dohadují, zda jsou důkazy pro obžalobu či nikoli. „Při kvalitě našich zákonů a vzhledem k nízké úrovni morálky je velmi těžké právě tyto struktury popohnat k odpovědnosti. Poznamenává to konečně i zpráva BIS,“ říká Kohout, který se domnívá, že situace je neudržitelná.

„Nelze pasivně čekat na absolutní morální rozklad společnosti a tolerovat setrvání trestně stíhaných politiků ve funkcích jenom proto, že orgány činné v trestním řízení se potýkají s nedokonalostí zákona nebo i možnou korupcí ve svých řadách. Držet si za těchto okolností židli starosty a náměstka či radního je nedůstojné pro samotné aktéry, ale je to především výsměch všem poctivým lidem, kteří ve městě žijí,“ dodává místopředseda Věcí veřejných.

Primátor vrací úder

Přerovský primátor a senátor za ČSSD se však brání. „Veškeré záležitosti, týkající se hospodaření města, děláme transparentně a průhledně – ostatně veškeré informace s tímto spojené máme na našich webových stránkách, nic netajíme. Navíc jsme pravidelně kontrolováni a prověřováni například Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže – a to díky udáním, které podávají určití lidé, libující si ve vytváření problémů a potíží. Ale možná vím, kam Jiří Kohout míří – to, co vyslovuje jako domněnku, jsou pravděpodobně praktiky blízké Věcem veřejným. Je to jeho jednoduchá – řekl bych až laciná - předvolební rétorika. Smutné je, že mnozí výborní a schopní přerovští podnikatelé se s městem už bojí spolupracovat, protože se obávají, že budou následně lynčováni lidmi podobnými jako je Jiří Kohout,“ řekl ParlamentnímListům.cz primátor Přerova Jiří Lajtoch.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …