Velká dohra kabaretu v Národním: Smáli se Zemanovi, teď je fackují veteráni

12.11.2013 17:20

Ve foyer Nové scény Národního divadla se v pondělí večer konala premiéra politického kabaretu s názvem Miloš Ubu aneb... málem králem. Autoři v něm mimo jiné zesměšňují Zemanovo pití alkoholu. Součástí scény jsou i toalety. Právě ty budí největší vášně. Na jedné z nich totiž byly k vidění korunovační klenoty, další WC bylo zahaleno státní vlajkou. Válečný veterán Pavel Vranský to považuje za hanobení státních symbolů. Právní specialistka Českého rozhlasu Helena Havlíková je ale jiného názoru.

Velká dohra kabaretu v Národním: Smáli se Zemanovi, teď je fackují veteráni
Foto: Hans Štembera
Popisek: Šňupání Havlova popela ve hře Miloš Ubu

Autorem této divadelní hry je novinář Ondřej Formánek a režisér Tomáš Svoboda. Ten má také na svědomí sérii představení s názvem Blonďatá bestie, pojednávající o rozkolu ve Věcech veřejných a odposleších Kristýny Kočí. Pondělní premiéra politické grotesky namířené proti prezidentovi vznikla na motivy absurdního dramatu Alfreda Jerryho Ubu králem.

Jak vidím klenoty, tak se mi udělá blbě

Postava Miloše Ubu alias Miloše Zemana popíjí ve hře slivovici z lahví schovaných za toaletami. „Kdybych byl prezidentem, tak bych si udělal konzilium lékařů, kteří by mi léčili kocovinu už dopoledne. A ministra zdravotnictví, který by mi dal oficiální prohlášení o tom, že já vůbec nechlastám,“ říká postava Zemana s virózou. „Já jak vidím klenoty, tak se mi udělá blbě,“ říká v inscenaci také Miloš Ubu.

Zeman přinesl do politiky lež, primitivismus, zbabělost…

„Král Ubu je postava literárních dějin, která v sobě snoubí vše, co pan Zeman přinesl do politiky. Primitivismus, lež, určitou zbabělost a tak dále,“ řekl ParlamentnímListům.cz režisér Tomáš Svoboda po představení a dodal: „Jde o postavu Krále Ubu. Ne o žádný politický dokument, ale jevištní metaforickou práci.“ Režisér prý doufá, že se temná budoucnost vylíčená v jeho hře nestane skutečností.

Autoři chtěli podle svých slov záměrně provokovat. „Já doufám, že to vyvolá kontroverze. Politický kabaret je veskrze provokativní. Kdybych říkal, že se kontroverze bojím, byl bych blázen," tvrdí Svoboda. A doplnil: „Jestliže sám prezident tomu úřadu neprokazuje vůbec žádnou úctu svým chováním, je to důvod udělat si z toho legraci i v takto vyhroceném představení."

Ačkoliv samotní tvůrci hovoří o tom, že se odmítavých reakcí neobávají, právě již zmiňované toalety vyvolaly značnou vlnu nevole. Jedno WC je totiž zahaleno státní vlajkou, na jiné je imitace korunovačních klenotů. Jeden z představitelů inscenace si také vlajku uvázal ke krku na bryndák. Mnozí proto zvolenou výpravu považují za hanobení státních symbolů. Jedním z těch, kdo využití vlajky a klenotů odsuzuje, je válečný veterán, příslušník britského královského letectva a místopředseda Českého svazu bojovníků za svobodu Pavel Vranský, který 28. října obdržel z rukou prezidenta medaili Za zásluhy.

Válečný hrdina hovoří o hanobení státních symbolů

„Právě dnes jsme zasedali a přijali rezoluci jak proti umělcům, tak proti novinářům, kteří takto hanobí hlavu státu,“ řekl v úterý ParlamentnímListům.cz Vranský s odvoláním na stanovisko předsednictva Ústředního výboru Českého svazu bojovníků za svobodu, které odsuzuje skutečnost, že na toalety byly použity české národní symboly.

„Považujeme to za hanobení symbolů této země. O to víc nás zaráží, že se tak stalo na scéně Národního divadla, které bylo postaveno v devatenáctém století z financí vlastenců této země, na něž poté navázali ti, kteří nám založili samostatné Československo, jehož je Česká republika pokračovatelem. Jakékoliv hanobení symbolů, státních znaků, ale i prezidentského úřadu, nemůžeme nikdy schvalovat. Navíc Miloš Zeman byl v přímé volbě zvolen prezidentem a domníváme se, že ať se to někomu líbí, nebo ne, je třeba tuto skutečnost přijmout a podle toho se k této funkci chovat.“

Foldyna: Namočit hlavu do toalety a spláchnout

Poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna připojil ještě tvrdší vyjádření. „Je to zvrácenost, jako, když čteme o zániku Říše římské. Co nás čeká příště? Máme mít respekt a úctu k vlastním státním symbolům, ale i k symbolům cizích zemí. Když se takto někdo chová, myslím si, že se opravdu dopouští hanobení. Jestli se na to dívá mládež, tak pak od nich nemůžeme čekat, že bude oslavovat 28. říjen, že bude respektovat Svatého Václava. Jestliže se tady 'elita národa – umělci' baví tímto zvrhlým způsobem, tak možná by to chtělo jejich hlavu trošičku namočit do té reálné toalety a spláchnout,“ řekl ParlamentnímListům.cz.

Havlíková: Užít vlajku tímto způsobem je možné

ParlamentníListy.cz následně požádaly o rozbor právní specialistku Českého rozhlasu Helenu Havlíkovou, která hodnotila užití státní vlajky a korunovačních klenotů z hlediska právních předpisů ČR na základě redakcí pořízených fotografií. „Z fotografií vidím, že státní vlajkou byla zahalena jedna ze záchodových mís, která byla součástí scény k této inscenaci, a jeden z představitelů si ji následně uvázal kolem krku na bryndák. Text ani konkrétní herecké akce, které by byly relevantní z hlediska důstojnosti, resp. hrubého znevážení státní vlajky, neznám,“ uvedla Havlíková s tím, že Listina základních práv a svobod zaručuje svobodu umělecké tvorby (čl. 15) a svobodu projevu (čl. 17). Listina základních práv a svobod dále uvádí, že cenzura je nepřípustná.

Užití korunovačních klenotů žádný zákon neupravuje. „Užití státní vlajky upravuje zákon č. 352/2001 Sb., užívání státních symbolů České republiky, ve znění pozdějších předpisů. Podle tohoto zákona mohou tzv. ostatní fyzické a právnické osoby, mezi které inscenátoři inscenace Miloš Ubu patří, užít státní vlajku vhodným a důstojným způsobem kdykoliv,“ vysvětlila Havlíková.

Fyzická osoba se může dopustit přestupku tím, že zneužije, úmyslně poškodí nebo hrubě zneváží státní symbol České republiky. Za tento přestupek je možné uložit pokutu do výše 10.000,- Kč. Hrubé znevážení a důstojný způsob užití státní vlajky je proto podle Havlíkové třeba vždy posoudit v celém kontextu.

„Jakkoli by bylo možné po zhlédnutí inscenace vyhodnocovat, zda v inscenaci dochází k hrubému znevážení státní vlajky, jsem přesvědčena, že v tomto případě převáží Listinou základních práv a svobod zaručené právo na svobodu umělecké tvorby. Zejména v případě žánru jasně deklarovaného jako politický kabaret je užití státní vlajky způsobem, který je zachycen na fotografiích, podle mého názoru možné,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Havlíková.

Představení se do konce roku bude kromě premiéry hrát ještě 14. listopadu a 16. prosince.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …