Velvyslanec USA King: Jak by to vypadalo v novinách, kdyby se sešli Trump a Zeman...

06.12.2018 9:17

REPORTÁŽ Na českou akademickou půdu dorazil reprezentant Spojených států amerických. Velvyslanec USA v České republice Stephen King zavítal ve středu na pozvání studentského spolku Mladí občané na Právnickou fakultu Univerzity Karlovy, aby přednesl směrem ke studentům krátký projev a poté odpovídal na dotazy z publika. Řešil se nejen vztah Česka a USA, ale také otázka Izraele, problémy s Ruskem, nebo Donald Trump. Připomenut byl i odkaz Václava Havla či George Bushe staršího.

Velvyslanec USA King: Jak by to vypadalo v novinách, kdyby se sešli Trump a Zeman...
Foto: Marek Korejs
Popisek: Americký velvyslanec Stephen King během besedy na Právnické fakultě Univerzity Karlovy

Sedmasedmdesátiletý diplomat, kterého do pozice velvyslance jmenoval současný americký prezident Donald Trump, se po příchodu dočkal potlesku několika desítek přítomných. „Dobrý den, dámy a pánové,“ pozdravil nejprve publikum v češtině, načež přešel do rodné angličtiny. „Je pro mě velkou ctí zde být,“ ujistil King přítomné posluchače a označil Právnickou fakultu za nejprestižnější pracoviště svého druhu v České republice.

Anketa

Jste hrdí na Armádu České republiky?

12%
78%
hlasovalo: 10002 lidí

„Vy všichni patříte mezi bystré hlavy a budoucí lídry této země, z toho důvodu považuji za svou čest, že jsem byl pozván, abych před vámi promluvil, jakožto zástupce Spojených států amerických v České republice, se kterou samozřejmě společně oslavujeme sto let diplomatických a přátelských vztahů,“ dodal americký velvyslanec.

Poté Stephen King studentům v aule připomněl, že Spojené státy momentálně truchlí a vzpomínají na 41. prezidenta George H. W. Bushe, který zemřel minulý pátek. „Prezidenti Bush starší a Havel spolu mluvili 17. listopadu 1990, jeden rok po sametové revoluci, která Čechy zbavila nechtěné a klamavé vlády komunistů, která byla samozřejmě ve skutečnosti řízena z Kremlu. Během této návštěvy v listopadu 1990 s sebou prezident Bush přivezl Čechům a Slovákům repliku Zvonu svobody, který je ikonickým symbolem americké nezávislosti. Originál je umístěn ve Filadelfii v Pensylvánii. Když prezident Bush ukázal zvon prezidentu Havlovi, třikrát na něj zazvonil. Jednou za odvahu, jednou za vaši svobodu a jednou za děti této země,“ vzpomněl King také historickou návštěvu George Bushe staršího v Praze.

„Dnes bych rád zopakoval slova prezidenta Bushe, která pronesl v roce 1990. Když řekl stovkám tisíců lidí shromážděným na Václavském náměstí: ‚Až budete procházet ekonomickou a politickou reformou, buďte si vědomi jedné věci. Amerika vás v tomto rozhodujícím momentu nenechá na holičkách. Amerika bude stát s vámi.‘ Prezident Bush také mluvil o výzvě, kterou představuje výstavba a udržení demokratického státu. Že existuje to správné a to špatné. To dobré a to zlé. A že existují oběti, které za to stojí. Nechť prezident Spojených států odpočívá v pokoji,“ uzavřel velvyslanec King svou vzpomínku na George Bushe staršího.

Velvyslanec King poté připomněl, že vzájemné přátelství Čechů s Američany stojí na třech pilířích – společných hodnotách, společné bezpečnostní politice a na ekonomické prosperitě. Tyto tři hodnoty poté připodobnil ke třem nohám pomyslného stolu, který nemůže stát, pokud nebudou všechny tři funkční. Mezi společnými hodnotami, které spojují Čechy a Američany, jmenoval úctu k vládě práva, transparentnost, odpovědnost, svobodu a další. Připomněl také, že Spojené státy hrály velkou roli při vzniku samostatného Československa.

Anketa

BIS varuje před nepřátelským vlivem Ruska. Obáváte se ruského vlivu v ČR?

hlasovalo: 23605 lidí

Druhá pomyslná noha stolu, tedy společná bezpečnostní politika, podle Kinga vychází ze společného přátelství. „Vy kryjete záda nám, my kryjeme záda vám. V rámci ekonomické prosperity Stephen King vyjmenoval řadu společností ze Spojených států, které podnikají v Česku, mezi nimi například firmu GE Aviation. Pochválil také české podnikatele, kteří se zasazují o vznik kvalitních pracovních příležitostí v USA.

Stephen King dále přečetl článek 4 Pittsburské dohody: „Československý stát bude republikou. Jeho Ústava bude demokratická.“ V souvislosti s tím pak oživil vzpomínky nejen na stoleté výročí československé nezávislosti, ale také na padesát let od pražského jara a následné okupace Československa armádami zemí Varšavské smlouvy, kdy jako následek přišla o život více než stovka Čechů a Slováků. „O jednadvacet let později, když nastala sametová revoluce, umožnil kolaps Kremlem řízeného režimu českému lidu uplatnit svůj potenciál, demokratické vlády pak dovedly Českou republiku do Evropské unie a do NATO,“ shrnul polistopadové dění Stephen King.

Dále zdůraznil, jak důležitým spojencem jsou Češi pro Spojené státy. Jako první příklad zmínil vojenské akce Čechů v Afghánistánu. „V posledních letech stáli američtí vojáci bok po boku s těmi českými v boji proti násilným extremistům po celém světě,“ řekl. Stephen King dále zmínil, že nyní je v Afghánistánu uskupení vojáků ze zhruba třiceti zemí protiteroristické koalice. „V roce 2018 bylo, je to hrozné, zabito patnáct vojáků koalice. Z toho jedenáct Američanů a čtyři Češi,“ připomněl Stephen King smutnou skutečnost, že letos v Afghánistánu přišli o život čtyři čeští vojáci – Martin Marcin, Kamil Beneš, Patrik Štěpánek a Tomáš Procházka. „To je význam rčení ‚bok po boku‘,“ uvedl King. Žádný další stát koalice neztratil jediného vojáka.

„Dnes je Západ ohrožován predátory, kteří chtějí zničit hodnoty, které sdílíme. Svobodu jednotlivce. Evropa čelí útoku z Východu a vy, Češi, o tom víte svoje. Kreml pravidelně porušuje mezinárodní normy pomocí aktů agrese, mezi které patří propaganda, kybernetická válka, narušení národní suverenity, podpora teroristických režimů, jako je ten v Sýrii, nebo ten v Íránu. A ano, i vraždy jejich občanů, kteří žijí v cizině. Tím, jak podkopávají demokratické instituce a vládu práva, se Kreml snaží oslabit důvěru v systémy svobodného trhu a podkopat podporu veřejnosti pro západní spojence a západní koalici,“ varoval velvyslanec King před nebezpečím ze strany Ruska.

„Kreml doopravdy věří, že svět je hrou s nulovým součtem. Takže se snaží oslabit své sousedy, místo aby se snažil zesílit a podpořit ekonomický růst v jednotě a spolupráci. Takže zatímco si pořád užíváte výhod, které vám přinesl odkaz Václava Havla, měli bychom všichni pamatovat jeho slova, která jsou pravdivá i dnes: ‚Pokud Západ nedokáže stabilizovat Východ, pak Východ destabilizuje Západ.‘ Pokud věříme ve vládu práva a že nejvyšším cílem vlády je ochrana individuální svobody, pak musíme pokračovat ve společné válce za obranu naší suverenity, za posílení demokratických institucí,“ burcoval posluchače Stephen King a zdůraznil, že tyto instituce jsou velmi zranitelné.

Anketa

Podporujete Viktora Orbána?

97%
3%
hlasovalo: 14533 lidí

Americký velvyslanec poté pokračoval výčtem míst, kde Rusko momentálně okupuje cizí území. Zmínil samostatně Krym a Ukrajinu, kromě toho ještě připomněl Gruzii a také nedávný incident poblíž Kerče, kde ruské námořnictvo zajalo tři ukrajinské lodě i s posádkami. Stephen King řekl, že za tyto činy musí přijít smysluplné následky a že je nutné se postavit těm, kteří nesdílí naše hodnoty. Vyjádřil naději, že k tomu přispěje i mladá generace budoucích právníků sedící v aule.

Poté Stephen King vyjmenoval americké prezidenty, které během svého života zažil. Zastavil se na číslovce čtrnáct. Z nich, jako pro něj nejlepšího, vybral republikána Ronalda Reagana, který byl 40. prezidentem USA v letech 1980–1988. „Jednou z jeho silných stránek byl jeho smysl pro humor,“ řekl King a poté studentům přečetl jeden z humorných příběhů, kterými byl Reagan notoricky známý.

Poté nadešel čas na dotazy z publika. Jednoho z posluchačů zajímalo, jaký dopad na vzájemné vztahy může mít aktuální obchodní rozmíška mezi USA a Evropskou unií. Velvyslanec King vyjádřil naději, že jde pouze o dočasný problém a připomněl nově podepsanou obchodní dohodu mezi USA, Kanadou a Mexikem, kde se podařilo vyřešit jiný, letitý problém.

Další otázka se týkala setkání Donalda Trumpa a Miloše Zemana, které bylo údajně slíbeno, ale zatím k němu nedošlo. „Máte pravdu, k formálnímu setkání zatím nedošlo. Pokud se nad tím zamyslíte, náš prezident je vyšetřován pro údajnou koluzi jeho prezidentské kampaně s Rusy. Jak by to popsali v novinách, mezi Zemanem a Trumpem, pokud viděno, v naší zemi...“ řekl doslovně King a připomněl, že Miloš Zeman se často orientuje na Východ, včetně Ruska. King vyjádřil obavu, že v myslích některých lidí by takové setkání jen potvrdilo domněnku, že Trump je navázán na Rusy. Poté ale přesto vyjádřil naději, že se oba prezidenti setkají ještě předtím, než skončí jejich mandáty.

Další dotaz směřoval na současnou sílu česko-amerických vztahů. King připustil, že je vždy co zlepšovat, zároveň ale uvedl, že v současné době jsou naše vzájemné vztahy možná nejlepší v historii a znovu připomněl vojáky obou zemí, kteří letos padli v Afghánistánu. Jeho syn, který je vojenským pilotem, rovněž odsloužil několik měsíců v Afghánistánu. Otci se prý svěřil, že se mu v noci spalo lépe, když věděl, že základnu hlídají čeští vojáci.

Anketa

Který prezident České republiky byl prozatím nejlepší?

8%
7%
85%
hlasovalo: 25633 lidí

Jeden z dalších dotazů se týkal vztahu s Izraelem. Slečnu z publika zajímalo, co si velvyslanec King myslí o skutečnosti, že zatímco Česká republika židovský stát podporuje, v rámci celé Evropské unie je přijetí Izraele přinejlepším vlažné a zda může mít tento názorový rozkol mezi EU a USA, které Izrael vehementně podporují, nějaký dopad na vzájemné vztahy. „Dobrá otázka! Nevidím opravdu problém ve skutečnosti, že USA byly první zemí svobodného světa, která otevřela ambasádu v Jeruzalémě. Váš prezident Zeman podpořil Izrael při mnoha příležitostech. Nedávno řekl, že chce, aby bylo Česko pro změnu první evropskou zemí, která bude mít v Jeruzalémě svou ambasádu,“ odpověděl Stephen King a řekl, že ve vší upřímnosti tleská aktivitám Miloše Zemana v této oblasti.

Další tazatel se zajímal o to, zda je pravda, že dnes NATO ztrácí svůj smysl. „My a některé evropské země jsme byli nadšeni myšlenkou vzniku unikátní vojensky obranné organizace, která by zabránila vzniku třetí světové války. Kde se bojovala první světová válka? Zde. Kde se bojovala druhá? Také zde. Ne ve Spojených státech. USA ale ztratily miliony životů, bojujíc na tomto kontinentu za svobodu a suverenitu zdejších národů,“ reagoval King. Podle něj NATO je zárukou toho, že k podobné situaci znovu nedojde.

Na to plynule navázal další dotaz. Posluchače zajímal názor Stephena Kinga na to, zda může rozmíška mezi Ruskem a Ukrajinou eskalovat v konflikt větších rozměrů. „Já pevně věřím, že nikoli. Ovšem jediní lidé, kteří tomu mohou zabránit, jste vy,“ řekl King a poté zkritizoval amerického ministra zahraničí Mikea Pompea, který v úterý oznámil, že USA do 60 dnů odstoupí od úmluvy o likvidaci raket středního a krátkého doletu, kterou prý Rusko soustavně porušuje, pokud Rusové nezjednají nápravu. „Jak od té smlouvy mohou USA odstoupit?“ nechápal King.

Poslední tazatel se velvyslance Kinga zeptal, zda spatřuje nějakou podobnost v Ronaldu Reaganovi, kterého považuje za nejlepšího amerického prezidenta, kterého zažil, a v Donaldu Trumpovi, který svou kampaň místy postavil na napodobování Ronalda Reagana, včetně známého hesla „Make America Great Again“, neboli „Učiňme Ameriku opět skvělou“. „Dobrá otázka. Jsou v mnoha věcech odlišní. Ronalda Reagana obdivuji pro jeho slušnost, pro jeho eleganci, pro jeho americké hodnoty, které mu vštípil Středozápad, pro jeho čest, pro jeho odvahu. Nemám nejmenších pochyb, že prezident Trump zosobňuje mnoho z těchto kvalit, jen se projevují jiným způsobem,“ zněla odpověď amerického diplomata.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Korejs

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…