Veverky se rozpadají. Moudří se nediví. Jak Havlova pohádka

07.04.2012 20:06

POLITOLOGOVÉ Nosné pilíře Věcí veřejných - pražské organizace - se začaly bortit. Předseda Věcí veřejných Radek John čelí v souvislosti s vládní krizí jejich výzvě k odchodu. Ta mimo další podstatné požadavky žádá véčkařské ministry, aby vládu neopouštěli. Ze strany rovněž vystoupil v pátek exministr školství Josef Dobeš. Vše nasvědčuje postupné fragmentaci strany na dvě křídla - Víta Bárty a Karolíny Peake.

Veverky se rozpadají. Moudří se nediví. Jak Havlova pohádka
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Vít Bárta s Karolínou Peake

Při pohledu do historie parlamentní demokracie v ČR se opět nabízí otázka, zda se vůbec dá do sněmovny vejít středem a neodejít po stranách? Je tento stav Věcí Veřejných důsledkem ideové vyprázdněnosti strany? Ukojí Bártovci žízeň lidu po nových volbách? Ptali jsme se odborníků.

Je to v rodině

Podle politologa Jana Bureše z MUP se jen dokazuje, ne jak chabých jednotících programových bodech Věci veřejné stojí. „Skupina kolem Karolíny Peake vyrostla sice na vymezování se proti ODS, ale jen na protikorupční platformě, to není ideologie. Jinak v podstatě zastává stejnou liberální linii jako občanští demokraté, po které s Peake jede i Kateřina Klasnová, Pavel Dobeš a další. Pak tu máte populisty Bártu s Johnem, kteří se přidávají do strany až později a jsou v programových prioritách jako korouhvičky, které se otáčejí za veřejným míněním. Paradoxní je, že štěpná linie strany prochází též manželstvím Bárty s Klasnovou,“ dodává s nadsázkou politolog. Ve skutečnosti ani jedna skupina podle Bureše ale netouží po předčasných volbách, a tak při nejhorším scénáři pro VV dojde sice k odchodu z vlády, ale k tiché podpoře kabinetu.

Další odborné názory v rubrice Politologové ČTĚTE ZDE

Burešovo tvrzení kvantifikuje brněnský politolog Miroslav Mareš. Na základě jeho výpočtů vychází, že počet poslanců VV ochotných udržet vládu bude větší než ten, který ji bude chtít potopit. „Navíc kontinuita je zaručena tím, že  v krajním případě by provládní véčkaři mohli zakotvit i v jiné vládní straně,“ předvídá politolog následky rozkolu.

Infobox

Pojízdná kancelář Radka Johna je již dlouho zaparkovaná na pražském Smíchově

Výzva pražských organizací VV obsahuje

  1. Setrvání ministrů VV ve vládě, 
  2. Odchod Radka Johna z postu předsedy
  3. Svolání celostátní konference do konce května
  4. Aby situaci řešila Praha

Bártovci hlas lidu nevyslyší, aneb hypotéky v cestě

Totální sebedestrukci v podobě předčasných voleb, o něž usiluje většina národa, brání podle Pavla Kopeckého také jiné faktory. „Lidé získaní nikoliv alespoň zčásti ideou a na základě postupného politického růstu, nýbrž výhradně příslibem zisků z ministerských a poslaneckých mandátů, se sotva změní. Mnozí mají jistě hypotéky a spoustu rozjetých aktivit. Těžko se domnívat, že "nepodají výpověď" zesměšněnému "superguruovi". Hmotně motivováni k loajalitě s trojkoalicí mohou být navíc i jinak,“ nechce Kopecký blíže specifikovat.

Absurdní, jak od Havla

Podle Jiřího Koubka začíná dění ve VV čím dál více připomínat slavnou Havlovu pohádku "pižďuchové" (kdy jeden obchází druhého a za zády třetího domlouvá jeho odstranění). "Zbývá tedy jen, aby se Peakovci dál rozštěpili na Jankovskovce a Paggiovce a Bártovci na Johnovce a Jarolímovce. Vždyť v Jižní Americe má také každý byť sebeirelevantnější politik svůj vlastní -ismus, u některých osob dokonce hned vícero -ismů pro různé fáze. (Kirchnerismo, Cristinismo)". Koubek však s povzdechem dodává: "Kéž bychom se současné Jižní Americe blížili spíš dynamikou ekonomického růstu (opřenou o odmítnutí neoliberálních dogmat) než dynamikou rozpadu stranického systému."

VV a Zelení? Tak drobná paralela by tu byla

„Domníváme se, že přes všechny zásluhy Radka Johna přišel čas dát šanci novému stylu vedení. Současný styl nás vede jen k definitivnímu a nevratnému opuštění politické scény,“ uvedli zástupci pražských VV ve společném prohlášení, které mají ParlamentníListy.cz k dispozici.

John sice uvedl, že o demisi zatím neuvažuje, ale i to se pod tíhou okolností, resp. po klíčovém úterním jednání špiček koalice může změnit. „Trochu v tom vidím paralelu se Zelenými. Obě strany jsou rozkročeny napříč spektrem. U velkých hráčů jako ČSSD nebo ODS jsou sice zájmové frakce, které si jdou po krku, jakmile je ovšem nutné deklarovat jednotu na veřejnost, pomůže jako pojítko ideologie, tady chybí,“ konstatuje Bureš.

Pro vývoj republiky je více než důležitá povelikonoční úterní schůzka koaličních špiček. Premiér Petr Nečas i ministr financí Miroslav Kalousek otevřeně hovoří o současném stavu jako neúnosném.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …