Ví vůbec někdo, kdo je to Babiš? Hudebník Hejma se rozpovídal

27.11.2013 17:34

JINÝMA OČIMA Podle hudebníka a novináře Ondřeje Hejmy se Andrej Babiš stal téměř hlavní postavou politického dění v Česku proto, že se díky předčasným volbám rozpadl celý politický systém posledních dvaceti let. A přitom nikdo pořádně neví, kdo Babiš vlastně je. „Čech, Slovák, Švýcar nebo Evropan z Průhonic? Kdo ho doopravdy zná?“ táže se Hejma a zamýšlí se i nad jinými věcmi kolem politického dění.

Ví vůbec někdo, kdo je to Babiš? Hudebník Hejma se rozpovídal
Foto: Martin Kovář
Popisek: Hudebník Ondřej Hejma

Do postu ministra financí anebo do funkce vicepremiéra pro ekonomiku nejspíše zamíří poslanec a šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Ten již po společném nedělním jednání s prezidentem Milošem Zemanem přišel s možným řešením, jak se vypořádat s prezidentovou podmínkou lustračního osvědčení.

Babiš totiž kvůli záznamu ve svazcích spolupracovníků StB nemá čisté lustrační osvědčení vůbec jisté. Sice se kvůli tomu soudí se slovenským Ústavem paměti národa, ale zároveň proklamuje, že o čisté osvědčení už žádat nebude; prý cesta může vést přes novou legislativu, čemuž zřejmě nebude bránit jak ČSSD, tak ani komunisté. Ostatní možní koaliční partneři prozatím ohledně Babišova angažmá ale vyčkávají.

Jak se ovšem na fakt, že právě bohatý podnikatel zřejmě bude kočírovat státní kasu, dívá hudebník, frontman skupiny Žlutý pes a novinář Ondřej Hejma? Podle jeho soudu se Babiš stal téměř hlavní postavou politického dění v Česku proto, že se díky předčasným volbám rozpadl celý politický systém, jak jsme jej znali za posledních dvacet let.

„Již v létě jsem v ParlamentníchListech.cz psal, že všeliké kvaltování toliko pro hovada dobré jest, a že kdo předčasné volby vyvolává, ten je také prohrává. To se beze zbytku stalo. Prohrály všechny tři strany staré koalice i ČSSD,“ uvádí pro naši redakci Hejma.

Podle něj je pak logické, že uprostřed všeho dění stojí právě Babiš.

Nikdo se bez něj ani ruce neumyje

„A nyní uprostřed těch trosek stojí v dokonale padnoucím obleku a s mírně nešťastným výrazem ve tváři Andrej Babiš jako člověk, bez kterého si v této zemi nikdo ani ruce neumyje. A přitom nikdo pořádně neví, kdo to je. Čech, Slovák, Švýcar nebo Evropan z Průhonic? Kdo ho doopravdy zná? S kým se raduje ve chvílích úspěchu a kdo ho utěšuje, když je doba zlá? Komu naslouchá, s kým se radí? A proč to všechno doopravdy dělá?“ táže se Hejma.

Zdůrazňuje také fakt, že Babiš si po vzoru oligarchů dosud žárlivě střežil své soukromí, ale v okamžiku vstupu do politiky se dává veřejnosti napospas.

"Což je na jednu stranu šílené a na druhou obdivuhodné. Byl by to takřka zázrak, kdyby v této politické konstelaci vzniklo něco, co dává smysl, co by uspokojilo voliče a zajistilo zemi stabilitu. Je Andrej Babiš jen bohatý Kotleba, novodobý Husák, geniální manažer nebo zázračné dítě, které přišlo spasit svět? Dokud nebudeme znát odpověď na tyto otázky, nebudeme vědět nic,“ dodává Hejma v zamyšlení, které poskytl ParlamentnímListům.cz právě v den, kdy si poslanci zvolili za předsedu Poslanecké sněmovny Jana Hamáčka z ČSSD a také rozhodovali o postech čtyř místopředsedů dolní komory.

reklama

autor: Olga Böhmová

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …