Víme víc. Zimolou to teprve začalo

10.05.2017 14:25

ParlamentníListy.cz se zaměřily na jih České republiky zejména kvůli hejtmanovi Jiřímu Zimolovi. Ten čelil mnoha tlakům na svou rezignaci, k níž nakonec došlo. Ačkoli si sociální demokracie nakonec dokázala udržet hejtmanské křeslo v čele s Ivanou Stráskou, jedna z nejvýraznějších tváří ČSSD to není. A byl ještě jeden důvod, kvůli kterému nás tento kraj zajímal. Byl jím člen hnutí ANO Petr Novák, který si v tamním zdravotnickém holdingu mohl dopřát velmi tučné odměny. Také on svá křesla opustil.

Víme víc. Zimolou to teprve začalo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radka Maxová

A netýkalo se to pouze postu člena představenstva společnosti Jihočeské nemocnice. Petr Novák následně rezignoval na některé své funkce ve městě Tábor, kde sice zůstal zastupitelem a členem představenstva teplárny, ale opustil místo v radě města, post předsedy finančního výboru a člena komise tělovýchovy. Právě díky Novákovi se naše redakce dostala ke zjištění, co se vlastně v tomto městě, historicky spojovaném s husitskou revolucí, aktuálně děje. Poté, co poslankyně Maxová neuspěla v Jihočeském kraji a nestala se hejtmankou, ba naopak, ANO se v Jihočeském kraji ocitlo v opozici, ukazuje se, že by mohla mít v úmyslu stát se starostkou v Táboře, jak uvádí místní média.  

Zejména proto jsme se rozhodli oslovit všechny volené zastupitele a dát jim prostor pro vyjádření. Ještě předtím uveďme, že současná podoba vládnutí v Táboře (ačkoli koaliční smlouva byla vypovězena před více než rokem ), funguje na bázi spolupráce politických hnutí TÁBOR 2020  a JINAK!, dále ANO a sociální demokracie. Tyto čtyři subjekty drží většinových devatenáct hlasů v sedmadvacetičlenném zastupitelstvu.

Plánovaná změna politického uspořádání by měla zahrnovat hnutí ANO, ODS, TOP 09 a sociální demokracii s tichou podporou komunistů. Naše redakce položila výše zmíněným zastupitelům tři otázky. Týkaly se jednak skutečnosti, zdali o chystaných změnách ví, a samozřejmě také faktu, zdali by možnou koalici s tichou podporou KSČM posvětili.

Sociální demokrat bývalý místostarosta a bývalý poslanec Jan Babor o žádných z námi uvedených skutečností prý netuší. „Jinak PL moc fandím,“ vzkázal.

Anketa

Doporučujete Zemanovi, aby nakonec odvolal Babiše?

28%
72%
hlasovalo: 9251 lidí

Radní Tibor Stano (ČSSD) se k věci postavil obšírněji. On má být mimochodem jedním z hybatelů možných radničních změn. Tou druhou by měla být poslankyně ANO Radka Maxová. „S paní Maxovou rozhodně hybnou sílu netvořím, ale děkuji za předpoklad mého významného postavení,“ glosoval Stano. „Na jednání klubu zastupitelů ČSSD 1. května jsem byl pověřen koncepcí táborského základního školství a jednáním se starostou Jiřím Fišerem z hnutí T2020. S tím jsem se 2. května telefonicky domluvil, že se ohledně základního školství sejdeme v týdnu od 9. května. S jinou osobou zatím jednání neplánuji,“ vysvětlil s tím, že zájem naší redakce o téma „chápu ve vztahu k diskusi, jinde mne to nenapadá, kterou jsem zvednul v zastupitelstvu ohledně alternativních soukromých škol, a tím, že v tomto směru kritizuji práci kolegyně od JINAK! (Zelení + Piráti), paní místostarostku Michaelu Petrovou.“

Otázkou ale je, na kterém klubu zastupitelů byl radní Tibor Stano pověřen k jednání o alternativním školství. V Táboře je totiž místní ČSSD názorově roztříštěna a v jednom městě fungují dvě místní organizace. Mimo jiné je známé, že právě radní Tibor Stano na nějakou dobu přišel o řidičský průkaz kvůli naměřenému alkoholu při řízení automobilu.

O změnách ve vedení táborské radnice se s neurčitostí vyjadřuje i další členka ČSSD a místostarostka Olga Bastlová: „Nic určitého nevím a ani na žádných jednáních, která by směřovala k jakékoliv změně současného uskupení na radnici, jsem nebyla,“ sdělila ParlamentnímListům.cz. „Pokud by se něco takového opravdu připravovalo, pak by to pouze destabilizovalo radnici, mohlo ohrozit rozpracované a zastupitelstvem již odsouhlasené připravované záležitosti. Bohužel mi to připomíná neslavný scénář z nedávného dění v zastupitelstvu Jihočeského kraje, přestože byla vzájemná spolupráce a výsledky tehdejších radních hodnoceny kladně, přesto určitou iniciativou jednotlivců koalice padla,“ dodala.

„O žádném jednání na téma změny táborské koalice nic nevím. Koalice s KSČM je pro ODS nepřijatelná,“ uvedl konkrétně bývalý starosta a bývalý poslanec Poslanecké sněmovny František Dědič z ODS, který ale již v loňském roce navrhoval odvolání současného starosty a místostarostky a i nadále navrhuje personální změny v podobě snížení počtu uvolněných radních.

František Dědič má z doby svého starostování několik nechvalně známých škraloupů, z nichž jeden z mediálně známých byla kauza prodeje pozemků pod současným supermarketem LIDL na Pražském sídlišti. Pozemky pod taktovkou tehdejšího starosty byly prodány firmě RENT CZ. za 10 054 850,- Kč. Ta je obratem prodala Lidlu za 18 924 000,- Kč, tedy o skoro devět milionů více. Celá kauza byla předmětem soudních sporů.

Irena Ravandi z téže strany konstatovala totéž, co František Dědič.

„Bohužel se ke mně tyto informace nedostaly, tak Vám nemohu dát vypovídající odpovědi,“ napsal na dotazy zastupitel hnutí ANO Štěpán Kadilák.

Komunista Václav Ebert řekl, že: „Co se týče pádu vedení města Tábora, tak Vás moc nepotěším, protože to slyším poprvé. Bezpochyby je v Táboře mnoho věcí, které jsou k diskusi. Je to otázka školství, použití rozpočtu a jeho využití, různé investiční akce a v neposlední řadě otázka převzetí fotbalového stadionu od soukromého klubu anebo patnáctimilionové investice do cizího majetku tohoto fotbalového klubu. Myslím, že pád radnice rok a čtvrt před komunálními volbami není namístě. Je možné, že někteří to vidí jinak. Toto je můj osobní názor, ale myslím, že je to názor i klubu KSČM.“

Naproti tomu skoupé vyjádření redakci poskytla Růžena Novotná také z KSČM. „K Vašemu dotazu se zatím nebudu vyjadřovat,“ reagovala. 

„V případě, že by se schylovalo k vámi naznačené situaci, vydal bych jako předseda klubu KSČM na táborském zastupitelstvu oficiální stanovisko,“ uzavřel za KSČM Ladislav Šedivý.

Podaří se překreslit politickou mapu Tábora?

A co zástupci hnutí JINAK! a Tábor 2020? 

Zastupitel Jakub Smrčka a radní Miloš Tuháček (JINAK!) shodně uvedli, že bližšími informacemi nedisponují. „Nesourodost takové koalice je zřejmá již z výčtu subjektů, které jste uvedli. Město by nemělo suplovat Úřad práce a zajišťovat příslušníkům účelového slepence placená místa,“ míní Tuháček na možnost spojení ODS, ČSSD, ANO, TOP 09 a tiché podpory KSČM.

K té by se negativně v případě hlasování postavil i současný starosta Jiří Fišer z hnutí Tábor 2020.

Jeho zástupkyně místostarostka Michaela Petrová (JINAK!) o plánované rošádě na šachovnici Tábora slyšela. „Ano, že taková jednání probíhají, jsem slyšela, ale sama se jich nezúčastňuji, a ani na ně nejsem pochopitelně zvána,“ vysvětlila s tím, že „takovou koalici bych v žádném případě nepodporovala“.

Že k zákulisnímu jednání dochází, potvrdila také třetí táborská místostarostka Kateřina Bláhová (Tábor 2020). „Ano, souhlasí to s informacemi, které mám,“ reagovala na dotaz, že podle našich informací je hybnou silou této změny poslankyně Radka Maxová a zastupitel Tibor Stano.

„Podobných politických šumů jsem slyšel za dobu trvání koalice již několik. Nevím, zda se tato informace zakládá na pravdě, ale je-li tomu tak, nechť rozhodne hlasování zastupitelů. Moji podporu to pochopitelně mít nemůže,“ uzavřel vyjádření místních politiků radní Petr Havránek z hnutí Tábor 2020.

Logiku celé věci ovšem dává „historická“ zkušenost. Jak ParlamentníListy.cz opakovaně uvedly, Jihočeský kraj totiž po nadvládě Zimolovy sociální demokracie směřoval do náruče ODS a ANO. Právě poslankyně Maxová byla několik dnů uváděna jako potenciální hejtmanka. Tou se nakonec stala bývalá starostka Milevska Ivana Stráská z ČSSD a poslankyně Maxová se ocitla místo v čele vedení kraje v opozici.

Zástupkyně Babišova hnutí na otázky naší redakce nereagovala.

Doplňme také, že podle místního týdeníku Táborsko vedlo k rozpadu koalice v Táboře hlasování zastupitelstva o převzetí místního fotbalového stadionu. Tento problém de facto trvá dodnes. Dalším problémem je možná podpora soukromých alternativních škol. Místostarostka Petrová tyto školy v Táboře vítá. Proti argumentuje sociální demokrat Tibor Stano. Tomu vadí, že by podobné instituce „braly“ žáky základním školám, které jsou zřizovány městem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: B. Richterová a T. A. Nový

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…