Vojáci SSSR byli kamarádi, otec miloval ruštinu. Karel Schwarzenberg překvapil

11.05.2020 11:54

ANKETA Že politici zpochybňují význam Rudé armády při osvobozování Československa? Takový dojem možná vytvářejí média, ale z ankety ParlamentníchListů.cz to rozhodně nevyplývá. Právě naopak. Obsah gratulačního dopisu, který prezident Zeman poslal Vladimiru Putinovi, podpořil i Karel Schwarzenberg.

Vojáci SSSR byli kamarádi, otec miloval ruštinu. Karel Schwarzenberg překvapil
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Karel Schwarzenberg.

Předchozí týden se nesl v duchu oslav osvobození a připomínek konce druhé světové války v Evropě. Kvůli stále trvající koronavirové nákaze však oslavy probíhaly ve velmi omezeném duchu. Nejen v České republice, ale celém světě včetně Ruska, kde se po mnoha letech nemohla uskutečnit obří vojenská přehlídka na Rudém náměstí.

Hostem tradiční monstr oslavy měl původně být i prezident Miloše Zeman. Ten v dané situaci svému ruskému protějšku blahopřál k výročí konce války alespoň písemně. V oficiálním dopisu odmítl přepisování historie a ocenil roli Rudé armády při porážce německého nacismu.

„9. května 1945 občané Prahy a Československa vítali rudoarmějce jako své osvoboditele a naše vděčnost a upřímné díky bojovníkům riskujícím své životy také pro naši svobodu se nezměnily, a to ani přesto, že osudy a vztah našich zemí nebyly po porážce hitlerovské tyranie nijak lehké a snadné nejsou ani nyní. Odmítáme však přepisovat historii,“ napsal prezident. 

Anketa

Máte důvěru v Bezpečnostní informační službu (BIS) ?

4%
96%
hlasovalo: 18676 lidí

Občané podle jeho slov nezapomínají, že v bojích za osvobození Československa položilo život na 140 tisíc vojáků Rudé armády. „Víme, že bez jejich obětí, bez hrdinství ruského lidu a dalších národů Sovětského svazu a bez hrdinného odhodlání vojáků Rudé armády, která – ač si to někteří přepisovači historie odmítají připustit – osvobodila většinu území tehdejšího Československa, bychom se nikdy nestali nezávislým a sebevědomým národem, jakým jsme dnes,“ konstatoval Miloš Zeman.

ParlamentníListy.cz se na obsah dopisu zeptaly politiků ve Sněmovně napříč politickým spektrem. A přestože se z některých mediálních zpráv poslední doby zdá, že část politiků zásluhy rudoarmějců zpochybňuje, anketa naší redakce ukázala opak.

Prezidentova slova podpořil i jeho někdejší velký politický rival, dnešní čestný šéf TOP 09, poslanec a exministr zahraničí Karel Schwarzenberg. „Jsem pamětník té doby a souhlasím. Pamatuji na generála, který u nás v Čimelicích bydlel a dobře si rozuměl s mým otcem. Otec miloval ruštinu. Jeho žena byla lékařka a mluvila francouzsky a německy a bavila se s mou matkou. Vojáci byli nejlepší kamarádi nás dětí. Jediné, o čem pochybuji, že jsme sebevědomý národ,“ uvedl Schwarzenberg.

S výkladem prezidenta Zemana v zásadě souhlasí i poslanec hnutí ANO Patrik Nacher. „Současní vykladači jednostranné historie bez souvislostí se chovají stejně jako komunisté před rokem 1989 – mají svůj výklad a všem ostatním by nejradši zavřeli ústa. Ať cenzurou, nalepkováním či dehonestací, a někteří novináři je v tom ještě podporují a fandí jim. Smutný obrázek 30 let po revoluci,“ má jasno Nacher.

Bezvýhradný souhlas s dopisem ruské hlavě státu vyjádřil první místopředseda Sněmovny a šéf KSČM Vojtěch Filip. „Myslím, že je to pravdivé vyjádření, které je hodno projevu státníka. Souhlasím s takovým vyjádřením,“ uvedl.

„Zásluha Rudé armády a jejích příslušníků ze všech tehdejších národů Sovětského svazu na porážce nacistického Německa a osvobození naší země je nezpochybnitelná. Věřím, že řadoví vojáci, kteří zde bojovali a položili své životy, neřešili politickou rovinu. Nepochybně jim za to patří náš vděk, stejně jako příslušníkům ostatních vítězných armád. Pozdější propagandistické zneužití role Rudé armády komunistickým režimem je samozřejmě věc jiná. Neměli bychom opakovat chyby a zapomínat ani na zásluhy západních demokratických zemí, ani na zásluhy rudoarmějců, ale ani na zásluhy našeho odboje a zahraničních jednotek. K uctění památky všech bojovníků přistupuji bez rozdílu, proto jsem letos položila květiny mimo jiné i k památníku plukovníka RA Gončarenka na pražském Klárově, stejně jako k řadě dalších památníků na různých místech v Praze,“ sdělila nám poslankyně a šéfka sněmovního výboru pro obranu Jana Černochová.

Poslanec SPD a místopředseda výboru pro obranu Radovan Vích s vyjádřením prezidenta Miloše Zemana souhlasí. „Jednoznačně odmítám přepisování dějin, které v současné době provádějí někteří pražští komunální politici, jmenovitě Kolář (TOP 09), Hřib (Piráti) a Novotný (ODS). Role Rudé armády byla pro osvobození Československa od nacistů klíčová. Zapomíná se i na roli Rumunské armády a 1. Čsl armádního sboru. Pokud by nebylo Rudé armády, tak zde dnes nejsme, protože Slované byli určeni k likvidaci jako druzí v pořadí. To je potřeba připomínat zejména mladým generacím,“ apeluje.

„Podíl Sovětského svazu na osvobození ČSR je nezpochybnitelný a poděkování si v den výročí zaslouží. To, že pan prezident Zeman se chce zavděčit současné ruské vládě a maličko to přikrašluje, je z projevu také zřejmé. S Ruskem bychom měli mít korektní vztahy, aniž bychom tím ustupovali autoritářskému režimu či akceptovali anexi Krymu či snahy o ovlivňování dění v České republice,“ míní šéf poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

Hejtman kraje Vysočina a poslanec ČSSD Jiří Běhounek považuje za důležité oddělit historická fakta od minulého a současného „účelově upraveného“ výkladu. „Ano, prezident v zásadě mluví tak, jak to i já chápu. Oddělil bych historické souvislosti od minulého i současného účelově upravovaného výkladu dějin. Na porážce fašismu se podílela koalice a podíl Rudé armády je nezpochybnitelný, na tom není co vykládat. Otázkou je dopad dalšího dění, ale to nebyla už součást osvobození, ale poválečného vývoje.

Anketa

Kdo je vám sympatičtější?

hlasovalo: 29610 lidí

„Samozřejmě, že nikdo nesmí a nemůže zpochybňovat zásluhu sovětské armády na osvobození naší vlasti. Ale byl bych rád, kdybychom se kriticky vrátili k některým sporným momentům dějin a naši historici byli schopní je nezávisle objasnit. To je podle mě naprosto klíčové k tomu, aby se naše vztahy do budoucna mohly zlepšovat,“ upozorňuje místopředseda KDU-ČSL a europoslanec Tomáš Zdechovský.

Jasný názor vyjádřil i poslanec Lubomír Volný. „Ano. Pan prezident má plnou pravdu, kterou s ním zcela nepochybně sdílí absolutní většina mírumilovných občanů této země. Oponovat mu budou pouze ti rasisté, kteří dnes trpí akutními záchvaty své primitivní rusofobie a nejraději by naše děti opět hnali na východní frontu. Já pouze dodám, při vší úctě k hrdinům jak Pražského povstání, tak dne D, že bez vítězství u Moskvy, Stalingradu, Leningradu, Kurska by nebylo pražské povstání ani vylodění v Normandii,“ připomíná.

„Naprosto a bez výhrad souhlasím s obsahem gratulace pana prezidenta. Tato slova v posledních dnech slýchám z úst účastníků pietních aktů u hrobů a památníků po celém Olomouckém kraji, jichž se osobně účastním. Pan prezident napsal to, co si myslí většina občanů naší vlasti a pro které nejsou úcta a vděčnost jen prázdná slova,“ řekl redakci poslanec ČSSD a exministr kultury Antonín Staněk.

S obsahem dopisu Vladimiru Putinovi do značné míry souhlasí i exšéf lidovců a poslanec Pavel Bělobrádek. „V zásadě ano, jen jsem nikde nezaznamenal, že by někdo zpochybňoval zásadní úlohu Rudé armády na osvobození Československa od nacismu,“ myslí si poslanec.

„Na tato slova mohu říci jen jediné: děkuji, pane prezidente Zemane. Jsme nuceni brodit se špínou nenávisti ke všemu ruskému a pro mnohé se stalo životním cílem rehabilitovat nacismus a po 75 letech znovu otevřít stavidla válečného štvaní směrem na východ. Neváhají lhát, neváhají manipulovat a vydávat polopravdy za fakta a důkazy. Vše s jedním cílem, relativizovat druhou světovou válku. Pamětníků ubývá a autority se mnohdy zaprodaly, proto Vaše slova, pane prezidente, jsou pro nás všechny velmi důležitá,“ konstatoval Leo Luzar, místopředseda poslanců KSČM.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …